Macbeth (2015)

Macbeth
63.3 %
 
 
    Žánr: drama / historický
    Země: Velká Británie / Francie / Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 5.11.2015        
    Délka: 113 min.
„Z krve vzejde další krev.“
Macbeth je příběh neohroženého válečníka, kterého na kolena srazí ambice a touha po moci. Klasické Shakespearovo drama se vrací na plátna v nové verzi, která navazuje na vlnu britských adaptací děl génia alžbětinského divadla, v nichž září současná herecká elita. Macbeth, kterého ztvárnil charismatický Michael Fassbender, je obávaný skotský válečník, který se neleká zuřivých bitev. Když na vřesovišti vyslechne věštbu, že bude příštím králem, uvěří. Netuší, jak velkou cenu bude muset zaplatit. Cestu ke koruně dláždí smrt a úklady, které nakonec pohltí Macbetha i jeho ctižádostivou ženu, držitelku Oscara Marion Cotillard.

Režisér Justin Kurzel patří k nejpozoruhodnějším talentům „drsné“ generace australského filmu, jež po svém navazuje na tamní novou vlnu (Peter Weir, Jane Campion), která rudý kontinent po svém nástupu v průběhu 70. let zapsala na filmovou mapu. Kurzel se ve svém pozoruhodném debutu Snowtown (2011) zaměřil na děsivé morální vákuum, který kolem sebe vytvořil nejslavnější australský sériový vrah John Bunting. Důrazem na lyrické detaily a náročné výpustkové vyprávění na sebe Australan ihned upoutal pozornost. Syrová, virtuózní a intenzivní interpretace Macbetha je jeho prvním krokem do světa „velkého filmu“.
2media

režie:
Justin Kurzel
 
 
hraje:
Michael Fassbender (Macbeth), Marion Cotillard (Lady Macbeth), Jack Reynor (Malcolm), David Thewlis (Duncan), Elizabeth Debicki (Lady Macduff), Sean Harris (Macduff), Paddy Considine (Banquo), Daniel Westwood (zvláštně akční voják), David Hayman (Lennox), Maurice Roëves (Menteith), Ross Anderson (Rosse), Barrie Martin (Thane), Rebecca Benson (služebná), Seylan Baxter (čarodějka), James Harkness (Angus - mluví)
 
 
námět:
William Shakespeare (tragédie "Macbeth " (The Tragedy of Macbeth, 1606))
 
 
scénář:
Jacob Koskoff, Michael Lesslie, Todd Louiso
 
 
kamera:
Adam Arkapaw
 
 
hudba:
Jed Kurzel
 
 
kostýmy:
Jacqueline Durran
 
 
střih:
Chris Dickens
 
 
produkce:
Fiona Crombie (výprava)
 
 
výtvarník:
Nick Dent (supervize)
 
 
zvláštní efekty:
Mike Kelt (supervize)
 
 
koproducent:
Andrew Warren
 
 
koordinátor kaskadérů:
Rob Inch
 
 
vizuální efekty:
Angela Barson (supervize)
 
 
pomocná režie:
Richard Whelan
 
 
producent:
Iain Canning, Laura Hastings-Smith, Emile Sherman
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.