Lucie (1963)

Lucie
58.3 %
 
 

Další název: Lucinka; Raport o včerejší bitvě

    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 10.1.1962        
    Délka: 90 min.
POZOR SPOILER

Na šachtu Lucie přijíždí vůz a v něm je přivezen kádrový referent Panáček. Ten pak gratuluje jménem strany úderce soudruha Grochola za rekordní výkon.
Odměnou šachtě za tento rekord je nařízené zvýšení plánu, což netěší závodního inženýra Číhala.
Jinak se však dolu nedaří a je třeba nového ředitele. A je vybrán právě Vilém Grochol.
Nu, tak ten se dostavuje v plné parádě. Důl zná, fárá tam od začátku. Začal už jako mladík. A tak jej čekají první problémy. Hlavní je nedostatek lidí. A vozíků. U nich Vilém ukáže dělníkům, jak se to dělá.
Havíři se dočkají menších výplat a že se to neobejde bez remcání je jasné. A část jich dokonce odejde.
Grochol pak ukáže chlapům v hospodě názorně jaké přesuny lidí míní udělat.
Hned je pak lepší výplata a lidé jsou spokojeni. Jenže pak dojde k zastavení práce. Hrozí totiž zával. Také proto se zastaví příděl deputátu a je zde opět problém. Horníci odmítají fárat. Navíc je Vilém nařčen že si deputát již nechal dovézt a nastrčil svou ženu Žofku. Navíc dojde k neštěstí, při němž přichází o život Richard, Grocholův syn. On sám je pak těmi nahoře poslán na zdravotní dovolenou.
A tak je doma, občas zajde za chlapama a také se občas věnuje alkoholu. A za jeho ženou přichází kantýnská Věra, která čeká s Richardem dítě. A tu se vrací ožralý pan ředitel...  Autor: Pitryx

režie:
Karel Steklý
 
 
hraje:
Josef Větrovec (ředitel Vilém Grochol), Karel Höger (kádrový referent Panáček), Vladimír Šmeral (závodní inženýr Číhal), Ladislav Boháč (stranický tajemník Hurtík), Míla Myslíková (průvodčí Žofka, Grocholova žena), Josef Bek (ředitel trustu Koval), Jaroslav Moučka (brigádník Francek Hudla), Josef Kemr (předseda závodního výboru Josef Pastor), Miroslav Nohýnek (Ríša, Grocholův syn), Július Vašek (horník Bojko), Radoslav Brzobohatý (horník Twardek), Josef Mixa (horník Šlachta), Karel Vochoč (úředník Filipec), Josef Haukvic (horník Nězgoda), Waldemar Matuška (brigádník Tričko), Oldřich Velen (brigádník Hanák), Jaroslav Cmíral (brigádník Souček), Oleg Reif (brigádník Cukrář), Vladimír Hlavatý (správce ubytovny), Jiří Lír (brigádník Počtář), Zdeněk Kutil (brigádník), Zdeněk Braunschläger (mladý brigádník), František Holar (štajgr Grasshammer), Václav Kaňkovský (vozač Pilát), Věra Bublíková (sekretářka), Bohuslav Čáp (horník Sopuch), Miroslav Olejníček (tlustý brigádník), Vítězslav Černý (hostinský), Vladimír Huber (šatnář na dole), Bohuslav Čvančara (brigádník), Alois Müller (brigádník s velkou hlavou), Anna Kratochvílová (žena v montérkách), Růžena Vlčková (Kiššová), Tibor Kišš (horník Štefan), Marcela Hynčicová (kantýnská Věra, Ríšova přítelkyně), Jiří Čeporan (havíř)
 
 
námět:
Ivan Kubíček (novela Lucinka)
 
 
scénář:
Karel Steklý
 
 
kamera:
Josef Novotný
 
 
hudba:
Svatopluk Havelka
 
 
výprava-architekt:
Karel Černý
 
 
kostýmy:
František Kauler, Marie Rubášová
 
 
střih:
Jan Kohout, Jarmila Müllerová
 
 
zvuk:
Jiří Pavlík
 
 
vedoucí produkce:
Ladislav Kalaš
 
 
text písně:
Bedřich Nikodém (Táborák)
 
 
masky:
František Havlíček
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Josef Mathauser
 
 
asistent režie:
Marie Křížová, Věra Manglová
 
 
asistent kamery:
Karel Dobřichovský, Jiří Knotek
 
 
pomocná režie:
Helena Rohanová
 
 
odborný poradce:
Zdeněk Dombrovský, Stanislav Procházka
 
 
asistent architekta:
Miloš Červinka
 
 
výprava:
Vladimír Mácha
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.