Linie násilí (1997)

Linie násilí (The End of Violence)
67.5 %
 
 

The End of Violence

    Žánr: thriller
    Země: Spojené státy americké / Francie / Spolková republika Německo
    Premiéra v ČR: 10.9.1998        
    Délka: 123 min.
„Neexistuje soukromí, neexistuje bezpečí, nic není tajné... ale co vidíme je jen zlomek skutečnosti.“
Mike Max je režisérem akčních filmů, jejichž krvavý styl udává tón soudobé produkci ve svém žánru. Žije v dokonale izolovaném mikrosvětě své haciendy v Malibu a s okolním světem komunikuje pouze skrz obrazovku svého laptopu respektive svým mobilním telefonem. Ray Bering je úřadem NASA vyškolený a FBI placený odborník na pozorovací a komunikační techniku. V rámci přísně tajného projektu FBI na potírání násilí má za úkol prostřednictvím sítě videokamer pozorovat a zaznamenávat násilné události, k nimž den co den dochází v ulicích Los Angeles. Jednoho dne se rozhodne, coby jeho nadšený obdivovatel, poslat Miku Maxovi E-mail, kde dopodrobna vysvětluje detaily projetktu, na kterém se podílí. Jeho bezelstným záměrem je poskytnout Maxovi námět na jeho další film. Netuší však, že stejně jako pozoruje město pod sebou, i on sám je sledován vyšší autoritou. Inkriminovaný dopis je považován za nežádoucí únik informací a Max se stává terčem útoku zabijáků FBI. Ironií osudu je pokus o Maxovu vraždu zaznamenán jednou z Rayových videokamer, ten ale díky technické závadě neví, že obětí útoku je Mike, a stejně tak si ani neuvědomuje, že přímou zodpovědnost za jeho napadení nese on sám.

Násilí jako společenský fenomén a možnosti "konečného řešení" si za ustřední motiv svého nového filmu zvolil Wim Wenders, režisér kultovních filmů "Nebe nad Berlínem", "Tak daleko, tak blízko" či "Paříž, Texas". Při obsazování hlavních rolí vsadil na známé tváře - ústřední postavy ztvárnili Bill Pullman (Den nezávislosti, Casper, Lost Highway), Andie MacDowellová (Hudson Hawk, Zelená karta, Čtyři svatby a jeden pohřeb, Jako vejce vejci) a Gabriel Byrne (Excalibur, Obvyklí podezřelí, Muž se železnou maskou).

režie:
Wim Wenders
 
 
hraje:
Bill Pullman (Mike Max), Andie MacDowell (Paige), Gabriel Byrne (Ray Bering), Loren Dean (Doc Block), Traci Lind (Cat), Daniel Benzali (Brice Phelps), K. Todd Freeman (Six), John Diehl (Lowell Lewis), Pruitt Taylor Vince (Frank Cray), Peter Horton (Brian), Udo Kier (Zoltán Tibor), Enrique Castillo (Ramon Gomez), Rosalind Chao (Claire), Marisol Padilla Sánchez (Matylda), Marshall Bell (Call), Frederic Forrest (MacDermot), Sam Fuller (Louis Bering), Michael Massee, O-Lan Jones, Victoria Duffy, Mili Avital, Nicole Ari Parker (Ade)
 
 
námět:
Nicholas Klein, Wim Wenders
 
 
scénář:
Nicholas Klein
 
 
kamera:
Pascal Rabaud
 
 
hudba:
Ry Cooder, Sharon Boyle (supervize), David Hidalgo
 
 
výprava-architekt:
Patricia Norris
 
 
kostýmy:
Patricia Norris
 
 
střih:
Peter Przygodda
 
 
zvuk:
Elmo Weber (design), Jim Stuebe
 
 
vedoucí produkce:
Jean-Francois Fonlupt, Ulrich Felsberg
 
 
produkce:
Deepak Nayar, Wim Wenders, Nicholas Klein
 
 
titulky-česká verze:
Viola Parente-Čapková
 
 
zpěv:
Sinéad O'Connor ("I'm Not Your Baby")
 
 
zvláštní efekty:
View Studio (digitální), Gary P. D'Amico (koordinátor)
 
 
koordinátor kaskadérů:
Chris Howell
 
 
casting:
Monika Mikkelsen
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.