Lidé v bouři (1930)

Obrázek není k dispozici.

Ein Mädel von der Reeperbahn

Další název: Menschen im Sturm; A Girl from the Reeperbahn

    Žánr: drama
    Země: Československo / Německo - předválečné
    Premiéra v ČR: 13.2.1931        
    Délka: 98 min., 2678 metrů
"Lidé v bouři" byl německý film českého režiséra. Měl svou předehru, která ostře osvětlila obtíže tehdejší výroby českých zvukových filmů. Režisérovi Antonovi bylo tehdy vytýkáno, že točil v Praze německý film. Bránil se v tisku a svou obranu opřel o doklady, že marně sháněl pro náš český film s totožným námětem potřebný kapitál. Dostal jej od říšskoněmecké firmy Hagewald pro německou verzi. A tak tehdejší náš nejlepší charakterní herec Josef Rovenský byl nucen hrát úlohu němého, protože byl s němčinou na štíru.

Lidé v bouři - byla skutečnost a zároveň i symbolika. Maják stál v bouři vln a hrstka osamělých lidí se zmítala v bouři vášní. Rozpoutalo ji lehkomyslné, ale veselé, žvatlavé a zpívající děvče, které se na majáku zachránilo a postavilo se mezi příliš vážnou ženu strážce majáku a tohoto drsného, poněkud těžkopádného muže. Takže mnoho nescházelo do katastrofy tohoto manželství. Byl to námět velmi podobný Dupontovu filmu "Lidé v kleci", ale film "Lidé v bouři" zde byl o malinko dříve, takže tohle srovnání přišlo pochopitelně o něco později.

Role strážcovy ženy byla v rukou Olgy Čechové, která vytvořila v ní důsledný a soustředěný typ, zatímco Hans Adalbert von Schlettow zanechal u diváků pocit roztříštěnosti. Přirozená, výbojná, bez divadelně strojeného svůdnictví, povrchní v citech a proto bez jakékoliv sentimentality byla Truda Berlinerová. Hudební i zpěvní stránka byla ve filmu uspokojující. Co se týkalo režie, byl film zpracovaný poctivě, v některých místech ve svojí důkladnosti byl až rozvláčný. "Lidé v bouři" byl dobrý film.  Autor: Asmodej

režie:
Karel Anton
 
 
hraje:
Olga Tschechowa (Hanne Bullová), Trude Berliner (Margot), Hans Adalbert Schlettow (strážce majáku Uwe Bull), Josef Rovenský (němý Jens), André Pilot (námořník Pepito), Antonín Frič (duchovní), Josef Kytka (návštěvník baru)
 
 
scénář:
Benno Vigny, Karel Anton
 
 
kamera:
Eduard Hoesch
 
 
hudba:
Willy Engel-Berger
 
 
výprava-architekt:
Artur Nortmann, Wilhelm Ponesch, Julius von Borsody, František Poneš
 
 
střih:
Karel Anton
 
 
zvuk:
Josef Zora
 
 
zpěv:
Kurt Hardt
 
 
koproducent:
Liddy Hegewald
 
 
dirigent:
Juan Llosses
 
 
výkonný producent:
Josef Stein
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.