Lidé jako ty (1960)

Lidé jako ty
57 %
 
 

Další název: Kladno hází

    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 9.12.1960        
    Délka: 88 min.
"Docela všední a obyčejný" pracovní den v různých provozech velkých oceláren...“
POZOR, SPOILER

Stařičký autobus veze do práce lidi. Vláčilovi jeden z kolegů vyžene z koše slepice. Starý Junek a Matěj Kostečka se spolu zrovna moc nemusí, a tak to napravují jejich děti, mladý Mirek a mladá Junková.

Děda Čuřík jezdí tímto autobusem již čtyřicet let. I dnes se hrne na poslední chvíli.

Kostečka Matěj dělá na ocelárně, které se říká Metuzalém a má být uzavřena.

Za Budilem chodí soudružka z kanceláře. Má o něj zájem a on by ji nejraději něčím praštil. A to je sám s dětmi. Manželku nemá.

Mladí před kinem blbnou ve sněhu, ale zítra je čeká jejich první odpich. V partě je Láďa, jeho pravá ruka Přemysl, silák Tarzan, Batole a Ivan.

Vláčilovi opět vypustili slepici. On sám má podezření, že má nějakou nemoc. Doma jich má dalších pět set.

Inženýr Rudolf se setkává se svou bývalou ženou.

Čuřík je v nemocnici, kde se má jako pověstné prasátko v žitě. Mastí karty s Matějem a dalšími a ti nakecají jeho ženě, že má pít víno. Ona mu je tedy nosí a věří tomu, že to poručila lékařka. Jenže jednou se s ní setká a všechno to praskne.

Chlapi lezou do obří plynové nádrže. Je to velmi nebezpečná práce. Jednou mladý Jirka nepřiznal chřipku a málem tam přišel o život. A nebýt inženýra Rudolfa... Tentokráte však vylezou zdrávi.

A pak přichází den, kdy válcovna jede naposledy. Staří pochopili a všichni přecházejí na nové provozy. A teprve zde, když syn zaučuje tátu, sdělí mu, že se musí ženit.

Děda odchází do zaslouženého důchodu a moc se mu nechce.  Autor: Pitryx

režie:
Pavel Blumenfeld
 
 
hraje:
Ota Sklenčka (inž. Rudolf), František Hanus (řidič autobusu), Rudolf Deyl (Vláčil), Bohuš Záhorský (Junek), Karla Chadimová (Květa), Jaroslav Vojta (Kostečka), Rudolf Jelínek (valcíř Mirek, syn Kostečkových), Stanislav Neumann (starý dělník Čuřík), Bohuš Hradil (inženýr), Věra Tichánková (Vláčilová), Pavla Maršálková (Kostečková), Anna Melíšková (Čuříková), Miloš Patočka (Budil), Michal Koblic (Budilův synek), Hana Šrámková (Knovlasová), Dana Medřická (lékařka Jiřina, Rudolfova žena), Eduard Cupák (údržbář Jirka Zívara), Gustav Heverle (lékař), Jana Benešová (Irena), Růžena Merunková (Božena), Jiří Zahajský (Tarzan), Milan Charvát (Přemek), Jiří Hrzán (Batole), Jaroslav Satoranský (Láďa), Petr Patera (Ivan), Ladislav Pešek (mistr), Josef Bek (funkcionář), Vladimír Hlavatý (funkcionář), Hynek Němec (slévač), Antonín Šůra (dělník), Otakar Brousek (člen vedení závodu), Oldřich Lukeš (ředitel), Vladimír Leraus (inženýr), Ota Motyčka (hostinský), Viktor Maurer (Cifra), Jiří Kodet (člen party), Eva Blažková (děvče z party), Brigita Hertlová (děvče z party), Alena Hesounová (děvče z party), Eva Kacetlová (děvče z party), Věra Koktová (Helena), Růžena Lysenková (kuchařka), Eva Machová (děvče z party), Ladislav Mrkvička (traktorista), Jindřich Narenta (cestující v autobusu), Josef Příhoda (starý dělník), Vítězslav Boček (mistr v Čuříkově vzpomínce), Vojtěch Plachý-Tůma (rozčilený pán), Valentin Knor (údržbář), Stanislav Litera (dělník), Arnošt Faltýnek (dělník), Ladislav Kulhánek (dělník), Richard Záhorský (pacient), Josef Bartůněk, František Rokos, Eliška Svobodová, Aida Glosová, Václav Příhoda
 
 
námět:
Jan Procházka
 
 
scénář:
Jan Procházka, Vladimír Bor
 
 
kamera:
Václav Huňka
 
 
hudba:
Jiří Šust
 
 
výprava-architekt:
Chrudoš Uher
 
 
kostýmy:
Věra Černocká, Anna Beránková
 
 
střih:
Jiřina Lukešová
 
 
zvuk:
Milan R. Novotný, Hanuš Silvera, Bohumír Brunclík (efekty)
 
 
vedoucí produkce:
Antonín Bedřich
 
 
výtvarník:
František Winkelhofer
 
 
mluví:
Otakar Brousek (komentář)
 
 
masky:
Ladislav Bacílek
 
 
zástupce vedoucího výroby:
František Štěpánek, Jiří Nekola, Jiří Ulrich
 
 
asistent režie:
Jiří Minařík, Zdena Pavlátová, Jana Řičánková
 
 
asistent kamery:
Ladislav Vinklárek, Emil Sirotek
 
 
pomocná režie:
Václav Berdych, Jaroslav Beránek
 
 
asistent vedoucího výroby:
Otto Renelt
 
 
trikové snímky:
Jiří Rumler, Miloš Šauer
 
 
asistent architekta:
Aleš Voleman
 
 
asistent střihu:
Štěpánka Stříbrná
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.