Lichožrouti (2016)

Lichožrouti
67.4 %
 
 

Další název: Lichožrouti: Čtení a promítání; The Sock Eaters; Lichožrúti

    Žánr: animovaný
    Země: Česká republika
    Premiéra v ČR: 20.10.2016        
    Délka: 86 min.
Důvtipná a hravá moderní pohádka Lichožrouti (2008) o maličkých pletených příšerkách, které tajně žijí s lidmi v jejich domácnostech a z každého páru ponožek jim kradou vždy jen tu lichou, získala v roce 2011 cenu Magnesia Litera jako Kniha desetiletí pro děti a mládež. Bestseller básníka, textaře a spisovatele Pavla Šruta a ilustrátorky Galiny Miklínové, který doplnily knížky Lichožrouti se vracejí (2010) a Lichožrouti navždy (2013), se stal loni předlohou pro stejnojmenný rodinný animovaný film.

Režie pohádkové gangsterky nazvané také Lichožrouti se ujala sama výtvarnice Galina Miklínová, která se kromě ilustrování knih věnuje i tvorbě krátkých animovaných snímků. V celovečerním debutu vypráví o dobrodružstvích malého lichožrouta Hihlíka, který se po smrti svého dědečka vydá za svým mafiánským strýčkem hledat novou rodinu a zaplete se přitom do války mezi dvěma gangy požíračů ponožek.

Vlastní realizace filmu o tajemných potvůrkách, jež jsou jakýmisi vzdálenými příbuznými „pidilidí“ z knih anglické spisovatelky Mary Nortonové i „strašidla, které žere kapesníky“, jež si vymyslel německý básník Christian Morgenstern, trvala více než tři a půl roku. Filmová verze se na rozdíl od té literární zaměřuje mnohem víc na děti, i dospělého diváka však může potěšit originálně vymyšleným paralelním světem a jeho poetickým zobrazením. Především stylizovaná podoba pražských ulic, mostů či náplavky v okolí Tančícího domu je velmi imaginativní.

Obrazová složka filmu vznikla ve virtuálním prostředí počítače, vymodelované objekty se však ručně pokreslovaly. Ve srovnání se svými knižními předobrazy se trojrozměrné figurky filmových lichožroutů dočkaly zásadní proměny. V knihách jsou zpodobněny černobíle a barvami září jen ponožky, jimiž se živí. Ve filmu i tyto čiperné bytůstky ožily barvami.

V českých kinech loni Lichožrouty vidělo přes 300 tisíc diváků, čímž se stali jedenáctým nejnavštěvovanějším snímkem roku 2016.

Tomáš Seidl
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2017

režie:
Galina Miklínová
 
 
hraje:
Jolka Krásná (moderátorka)
 
 
scénář:
Galina Miklínová, Pavel Šrut
 
 
kamera:
Tomáš Sysel
 
 
hudba:
Mate Matišić, Martin Tvrdý
 
 
střih:
Vladimír Barák
 
 
zvuk:
Jan Čeněk, Petr Lenděl (Mix zvuku DCP 5.1), Richard Müller
 
 
výtvarník:
Galina Miklínová
 
 
mluví:
Kryštof Hádek (Hihlík), Jan Maxián (Tulamor), David Novotný (Ramses), Ondřej Trojan (Padre), Marek Taclík (Kudla Dederon), Tatiana Dyková (žiletka), Josef Somr (profesor), Stanislav Zindulka (dědeček), Matěj Ruppert (Vasil), Aleš Najbrt (Čango Škrtič), Václav Koubek (Pepa Padrát), Vojtěch Rohlíček (Rezek), Jaroslav Plesl (policajt 1), Václav Neužil (policajt 2), Jiří Fero Burda (bezdomovec), Eva Spoustová (matka)
 
 
animace:
Jiří Šejvl
 
 
vizuální efekty:
Tomáš Holub
 
 
výkonný producent:
Michaela Syslová Kuchynková
 
 
producent:
Ondřej Trojan
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.