Letadlová loď Enterprise (2006) [TV minisérie]

Letadlová loď Enterprise (The Empire's Last Stand)
88 %
 
 

The Empire's Last Stand

Další název: Battle 360°

    Žánr: dokument / válečný
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 54 min., 10 dílů
Pearl Harbor
Enterprise byla za 2. světové války jedna z nejslavnějších lodí Námořnictva Spojených států.
Do služby vstoupila v roce 1938 a během následujících let se zapojila do nejdůležitějších operací
v Tichomoří. Svou roli sehrála například v bitvách u Midway, o Guadalcanal, u Šalamounových ostrovů, u Santa Cruz nebo v bitvě o Okinawu.

Midway
Bitva o Midway se rozpoutala 3. června 1942. Admirál císařského námořnictva Isoroku Jamamoto chtěl dokončit práci, kterou začal v přístavu Pearl Harbor. Převaha japonských lodí byla téměř dva ku jedné.Japonci toužili zničit Enterprise.

Ve spárech nepřítele
7. srpna 1942 se rozbouřila mohutná dělostřelecká palba na odlehlém tichomořském ostrůvku Guadalcanal. Invaze na Guadalcanal byla klíčem k budoucím úspěchům. Během léta 1942 Japonci podnikli invazi na Šalamounovy ostrovy a začali s výstavbou letiště na Guadalcanalu. Enterprise musela tento plán za každou cenu zmařit.

Krvavé ostrovy Santa Cruz
Během oprav po třech přímých zásazích u Šalamounových ostrovů prodělala Enterprise i důležitou modernizaci. Enterprise a Hornet čekal nový bojový úkol: Odlákat japonskou flotilu od Guadalcanalu a zničit ji. Japonci však měli početní i palebnou převahu.

Sama proti Japonsku
Zatímco Enterprise procházela opravou po krvavé bitvě u Santa Cruz, japonské a americké pozemní síly vedly vyhlazovací válku u Guadalcanalu. Američané ovládali nejcennější kus ostrova, Hendersonovo letiště. Obě strany chtěly zničit nepřítele do posledního muže.

Šedý přízrak
Enterprise dostala rozkaz okamžitě vyrazit a podpořit záchranné akce křižníku USS Chicago, který zasáhla japonská torpéda. Osádky letadel se připravily na nebezpečnou akci. Bojové letouny z Enterprise hlídkovaly kolem poškozeného křižníku a pátraly po nepříteli.

Pekelné kladivo
Obnovená a modernizovaná USS Enterprise se chystala udeřit na japonské ozbrojené síly na atolu Truk. Po jejích bocích, plulo osm dalších letadlových lodí, šest bitevních lodí, deset křižníků a desítky torpédoborců. Pro Japonce byl atol jedním z nejdůležitějších námořních základen jejich válečné flotily.

Den „D“ v Tichomoří
13. června 1944 se Enterprise připravovala k další akci ve vodách u ostrova Saipan v Marianském souostroví. Letadla z Enterprise a dalších letadlových lodí měla za úkol připravit bombardováním půdu pro vylodění příslušníků amerických pozemních jednotek a námořní pěchoty.

Bitva v Leytském zálivu
K americkým silám rozmístěným v Leytském zálivu na Filipínách mířilo ohromné japonské loďstvo. Letci z Enterprise doufali, že se jim podaří zničit obří japonské bitevní lodě: Musaši a Jamato. Piloti bombardérů rovněž toužili konečně potopit poslední nepřátelskou letadlovou loď Zujikaku, která se zúčastnila přepadení Pearl Harboru.

Kamikaze
Enterprise byla opět modernizována. Namontováno bylo osvětlení paluby pro noční lety a přibyla nová letadla vybavená radarem. Blížilo se finále války v Pacifiku. Japonsko vyslalo do boje děsivou zbraň - sebevražedná letadla. Útoky kamikaze způsobily nakonec Enterprise největší ztráty na lidských životech za celou válku.
Filmexport DVD

výkonný producent:
L.C. Tarantino, D.J. Cohen
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.