A Man's Past (1927)

A Man's Past

Další název: Lékařův zločin

    Žánr: drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 60 min., 1803 metrů - zvuková verze; 1870 m - němá verze
"Lékařův zločin" je americký film, jehož hlavní úlohu hraje Conrad Veidt. Právě jeho výkon, je stěžejní a podstatnou hodnotou tohoto snímku, jehož obsah tvoří příběh lékaře La Rocha, který je odsouzen na dvacet let žaláře proto, poněvadž v milosrdenství usmrtil nevyléčitelně nemocného člověka. Z vězení se mu podaří uprchnout a uchýlí se k svému příteli, doktoru La Fontainovi a žije pod jeho jménem i tehdy, když Fontaine oslepne a nemůže vykonávat lékařskou praksi. Samozřejmě, že zde nechybí milostný románek mezi La Rochem a La Fontainovou sestrou.

Další děj filmu se přenáší do Afriky, kde La Roche pod jménem svého přítele řídí francouzskou nemocnici a dramatický konflikt přichází v osobě poručíka Destina, který zná La Rocha, neboť sloužil ve vězení, odkud lékař utekl. Následuje dilema: Buď se vzdá La Roche své snoubenky v Destinův prospěch nebo půjde zpět do vězení. Rozluštění obstará pravý La Fontain, který se chce obětovat pro svého přítele a postřelí Destina, což při jeho slepotě musel být opravdu výkon. Nicméně La Roche rytířsky zachrání svého nepřítele a za odměnu se mu dostává milosti a lásky.

Jak již bylo uvedeno, je to především Veidt, který právě tak zbídačelý, dokud je vězněm, jako úžasně jemný a elegantní, když je opět rovným mezi rovnými. Dobrý je také představitel doktora La Fontaina, který hraje slepce s překvapující přesvědčivostí. Režijně byl film poměrně slabý, scény na poušti mají primitivní fotografii a také mnoho vděčných nápadů libreta nebylo plně využito.  Autor: Asmodej

režie:
George Melford (.)
 
 
hraje:
Conrad Veidt (Paul La Roche), Barbara Bedford (Yvonne Fontaineová), Ian Keith (Dr. Fontaine), Arthur Edmund Carewe (poručík Destin), Károly Huszár (vězeňský doktor), Corliss Palmer (Sylvia Cabotová)
 
 
námět:
Emric Foeldes (Diploma (hra))
 
 
scénář:
Emil Forst (.), Paul Kohner (.), Tom Reed (titulky)
 
 
kamera:
Gilbert Warrenton (.)
 
 
producent:
Paul Kohner (.)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.