Ledová archa (2013)

Ledová archa (Seolgookyeolcha)
64 %
 
 

Seolgookyeolcha

Další název: Transperceneige; Snow Piercer; 설국열차; Snowpiercer; Ľadová archa (SK)

    Žánr: akční / sci-fi / drama
    Země: Jižní Korea / Francie / Spojené státy americké / Česká republika
    Délka: 126 min.
POZOR SPOILER

Když začalo na planetě Zemi oteplování, zkusili lidé rozprašovat ve vzduchu látku CV 7. Jenže pak celý svět zmrzl a vyhynulo vše živé. Jediná skupinka ještě žije ve vlaku, kterému říkají Archa. Ten se již 17 let prohání ledovou pustinou.

V něm opět probíhá počítání lidí, a pak se shání houslista. Hlásí se muž s manželkou, je však vybrán jen on.

Mezi pasažéry je i Curtis, ten pomaličku připravuje vzpouru. Nejprve však dostane na lístečku jméno bezpečnostního experta, který je momentálně v lochu. Toho musí z vězení dostat, protože další osud závisí na něm. Jedině on je může dovést až na předek vlaku za člověkem zvaným Wilford. Ten tomu zde velí a je velmi pečlivě hlídán.

Curtis tu má kamaráda Edgara a spolu jsou svědky trestu pro provinilého muže. Tomu je dána ruka z vlaku ven, a to až po rameno, kde mu za sedm minut umrzne. Nakonec přece jen Curtis vzpouru spouští a dostanou se až k Namgoongovi Minsuovi. Toho zachrání, a on si ještě bere s sebou děvče jménem Yona. Nejprve proniknou dál o jeden vagon, kde jsou i okna a je vidět zamrzlá krajina. Následně se dostanou až k výrobníku “stravy”, tedy vlastně energetických kostek. V dalším vagonu je očekává velmi nepříjemné překvapení, totiž armáda vycvičených zabijáků, dochází k boji na sekery. I tímto se jim povede projít a zajmout ženu Milsnovou, která je vlastně Wilfordovým poslem. Snaží se z ní dostat, kde jsou unesené děti, ale ona tvrdí, že to neví. V každém případě se již s ní dostanou ze špinavých částí zadního vlaku do částí předních, čistých a se spoustou jídla.

V oddělení pro děti je to také hezké, hlavně když se rozdávají novoroční vajíčka. Jenže jsou mezi nimi ukryty zbraně, které začnou ihned po vytažení “hovořit”.

Nakonec již přežívá jen několik lidí, co došli až ke dveřím vedoucím k panu Wilfordovi. Je to právě Crane, který se k němu dostane jako první člověk ze zadní části vlaku. Později sem přijde i Yona, ale tím boj zdaleka nekončí.  Autor: Pitryx

režie:
Joon-ho Bong
 
 
hraje:
Kang-ho Song (Namgoong Minsu), Chris Evans (Curtis), Jamie Bell (Edgar), John Hurt (Gilliam), Tilda Swinton (Mason), Ed Harris (Wilford), Luke Pasqualino (Grey), Ewen Bremner (Gary), Octavia Spencer (Tanya), Vlad Ivanov (Franco Elder), Ah-seong Ko (Yona), Adnan Hasković (Franco), Sean Connor Renwick (Sergio), Steve Park (Fuyu), Alison Pill, Kenny Doughty, Tómas Lemarquis, Tomáš Dianiška, Clark Middleton (malíř), Emma Levie (Claude)
 
 
námět:
Jean-Marc Rochette (komiks ( Le Transperceneige ))
 
 
scénář:
Joon-ho Bong, Kelly Masterson
 
 
kamera:
Kyeong-Pyo Hong
 
 
hudba:
Marco Beltrami
 
 
výprava-architekt:
Ondřej Nekvasil
 
 
střih:
Steve M. Choe
 
 
zvuk:
Julius Selbach
 
 
koproducent:
David Minkowski, Robert Bernacchi, Dooho Choi, Matthew Stillman
 
 
vizuální efekty:
Tomáš Kalhous (vedoucí 2D oddělení), Mark Breakspear (supervisor: Method Studios Vancouver), Viktor Müller, Lukáš Herrmann, Drew Jones
 
 
asistent kamery:
Petr Zavřel (kamera "a")
 
 
spolupráce:
Arthur J. Gallagher
 
 
producent:
Chan-wook Park, Tae-hun Lee, Tae-Sung Jeong
 
 
kaskadér:
Tomáš Rydval, Matouš Brichcín (double: Jamie Bell), Jan Petřina (double: Chris Evans), Jan Cajzl
 
 
casting:
Nancy Bishop
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.