Láska a lidé (1937)

Láska a lidé
55 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 25.12.1937        
    Délka: 73 min.
„Český film ze života autozávodníků.“
POZOR SPOILER


Dva muži jsou u vozu, budou jej testovat. Jsou to automobilový závodník Jan Horn a jeho mechanik Viktor Kovařík.

U říčky se snaží fotit reportér Jan Lněnička. Je rušen dvěma slečnami, tmavovlasou Annou Hoškovou a blonďatou Jiřinou. Jan se pochlubí svou známostí s Horou. V životě ho neviděl. Nu, a ten s Viktorem zrovna přijel. Je přemluven, aby nedal najevo, že Lněničku vidí prvně, a tak je „setkání po dlouhé době“ více než srdečné. Viktor se pak se redaktorem spřátelí a půjčí mu peníze.

Oba kamarádi a staří spolupracovníci Viktor a Jan se neshodují v jediném, a to v postavení slečny Anduly. Dají jí jednoznačně najevo, aby se vyjádřila.

Jan hlásí řediteli, že spolupráci s kamarádem končí, totéž později přijde říci i Viktor. Oba si to však později rozmyslí a přece jen pokračují ve spolupráci.

Zatím se Lněnička pokouší o Jiřinu a zdá se, že ona není proti. Následuje svatba Anny a Viktora a pak velmi důležitý závod. Při něm dojde k havárii a oba kamarádi končí v nemocnici. A začíná vyšetřování. Ukáže se, že tam nebylo všechno v pořádku.

V nemocnici navštíví Viktora jeho manželka a Jan je Lněničkou nařčen z úmyslného způsobení havárie. On to popírá.

Až doma Viktor najde pojízdnou židli pro nechodící, ale to, že asi chodit již nikdy nebude, ještě neví. Anna se pak pomaličku, ale jistě začíná přibližovat Janovi. Když na to přijde, Viktor již tuší pravý stav a dává jí volnost. Následně ji posílá na alpské závody, kde Jan pojede také. Nechá si přinést plynovou bombu k výzkumům a posílá do podniku Lněničku pro nějaké věci. A poručí mu, aby za půl hodiny zavolal zpět. Lněnička udělá přesně to, co mu Viktor přikázal…  Autor: Pitryx

režie:
Vladislav Vančura, Václav Kubásek
 
 
hraje:
Karel Beníško (konstruktér Viktor Kovařík), Mirko Eliáš (automobilový závodník Jan Horn), Marie Glázrová (Anna Hošková), Božena Šustrová (Jiřina Hošková, sestra Anny), Jindřich Plachta (generální ředitel automobilky James Brown), Karel Jičínský (ředitel automobilové továrny), Stanislav Neumann (reportér Jan Lněnička), Jaroslav Průcha (montér), Jan W. Speerger (Brownův sekretář), Ladislav Kulhánek (kontrolní lékař), Vladimír Řepa (lékař pojišťovny), Karel Veverka (primář nemocnice), Vlasta Petrovičová (nemocniční sestra), Ota Motyčka (zástupce pojišťovny), Robert Ford (sekretář ředitele továrny), Ferry Seidl (mechanik), Václav Mlčkovský (mechanik), Jaroslav Tryzna (mechanik), Boleslav Zöllner (mechanik), Vladimír Smíchovský (vrátný v továrně), Alfred Baštýř (poslanec Kramer), Dóďa Pražský (rozhlasový reportér), Václav Kubásek (vyšetřující komisař), Josef Oliak (host Autoklubu), Stanislava Strobachová (host Autoklubu), Miloš Šubrt (host Autoklubu)
 
 
námět:
Jaroslav Martínek (původní filmový námět)
 
 
scénář:
Václav Kubásek, Vladislav Vančura
 
 
kamera:
Josef Rudolf Zika, Arkadij Osadčij
 
 
hudba:
Jiří Fiala
 
 
výprava-architekt:
Ferdinand Fiala
 
 
zvuk:
František Utěšil
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Josef Zezulka
 
 
vedoucí výroby:
Antonín Vlas
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.