Lara Croft Tomb Raider: Kolébka života (2003)

Lara Croft Tomb Raider: Kolébka života (Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life)
66.9 %
 
 

Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life

Další název: Tomb Raider 2; Lara Croft - Tomb Raider: Kolíska života; Lara Croft: Tomb Raider - Die Wiege des Lebens

    Žánr: sci-fi / dobrodružný / akční
    Země: Spojené státy americké / Velká Británie / Spolková republika Německo / Japonsko
    Premiéra v ČR: 21.8.2003        
    Délka: 117 min.
„Angelina Jolie znovu zachraňuje svět.“
POZOR SPOILER

Na ostrově Santorini v Řecku se slaví svatba. Tu přeruší zemětřesení.

Nedaleko odtud se potápí Lara Croft, která si myslí, že zde je chrám Luny postavený Alexandrem Velikým. A také jej najde. V něm nalezne také artefakt v podobě zlaté koule. Jenže chrám se bortí, a navíc se zde objevili cizí lidé. Jeden z nich kouli ukradne a mizí. Lara bojuje se žralokem a musí být zachráněna ponorkou. Navedli ji sem Hillary a Bryte, její pomocníci a kamarádi.

V letadle letí pár milionářů. Jeden z nich se náhle začne dusit a umírá. Byl mu podán jed, protože tuhle partičku zradil MI6. Muž, který tu velí, se jmenuje Jonathan Rays a vlastně donutí každého přítomného spolknout pilulku. Hovoří o protijedu. Následně mluví o jiné toxické látce, proti které neexistuje žádný protijed, ani nic jiného. Každý z účastníků by však měl dát sto milionů dolarů. Muž, který takto hovoří, se zná s Čenem Luo. To je ten, kdo má nyní v držení zlatou kouli, kterou ukradl Laře před nosem.

Laru navštíví muži z MI6. Sdělí jí, že to byl právě Luo, kdo ji okradl, a že právě on se zná s Jonathanem Raysem. Lou vede s bráchou gang zvaný Shei Ling. Mají Rayesovi předat zlatý artefakt. Ten má dokázat najít Pandořinu skříňku. Ta je prý v kolébce života - a koule je mapa. Je nutno najít Čen Loua s bratrem a kouli jim odebrat. Jenže jak? Lara to ví.

Ocitá se v kazašském vězení Barla Kala. Ne, nesedí zde, jen tu našla svého přítel Terryho Sheridana a nabízí mu spolupráci. On přijímá.

Oba dva se tedy objeví někde mezi Asiaty. Po hodně divoké jízdě na motorkách se stávají dobrovolní zajatci gangu. Setkávají se s Čenem, ale jednání nedopadne dle představ. Následuje bitva s Luem samotným i jeho lidmi a poté zběsilý úprk až do Šanghaje.

Zde se opět pokusí Lara získat kouli, ale povede se jí pouze připnout lokalizátor na bednu ve které Rays kouli odváží. A tak se vydáme až do Hongkongu.

Zde se odehraje další bitva a honička, ve které konečně Lara kouli získá. Ta ji později napoví, že další cesta povede do Afriky ke Kilimandžáru. Lara neví, že je Reys u ní doma se svými lidmi, a tím pádem to už ví také.

A také že se v Africe sejdou. On má jako rukojmí ty dva Lařiny kamarády a tvrdě žádá Lařinu pomoc. Ona jej i jeho lidi provede roklí stínů, kde jich notně ubude, a nakonec se ke skříňce oba dostanou. Zde ještě přibude Terry. Dochází k bojům a rozuzlení bude překvapivé.  Autor: Pitryx

režie:
Jan De Bont
 
 
hraje:
Angelina Jolie (Lara Croftová), Gerard Butler (Terry Sheridan), Chris Barrie (Hillary), Djimon Hounsou (Kosa), Noah Taylor (Bryce), Ciarán Hinds (Hinds), Til Schweiger (Sean), Simon Yam (Čen Luo), Terence Yin (Xien), Daniel Caltagirone (Nicholas Petraki), Fabiano Martell (Jimmy Petraki), Jonny Coyne (Gus Petraki), Robert Cavanah (agent Stevens), Ronan Vibert (agent Calloway), Marem Hassler (stevardka), Ace Yonamine (Shay Ling Giant), Tom Wu (Seanův muž), Mark Sung (otec Taipei)
 
 
námět:
Steven E. de Souza, James V. Hart (podle série počítačových her firmy Eidos Interactive, vyvinuté firmou Core Design)
 
 
scénář:
Dean Georgaris
 
 
kamera:
David Tattersall
 
 
hudba:
Alan Silvestri, Jane Antonia Cornish, Peter Afterman (supervize)
 
 
kostýmy:
Lindy Hemming
 
 
střih:
Michael Kahn
 
 
zvuk:
Steve Boeddeker (design), Randy Thom (design), Simon Kaye, Chris Munro
 
 
produkce:
Lawrence Gordon, Lloyd Levin
 
 
titulky-česká verze:
František Fuka
 
 
zpěv:
The Crystal Method ("Starting Over")
 
 
zvláštní efekty:
Chris Corbould (supervize), Jody Eltham, Jonathan Barrass
 
 
II. kamera:
Harvey Harrison
 
 
II. režie:
Simon Crane
 
 
animace:
The Moving Picture Company, Double Negative, Andrea Adams
 
 
koproducent:
Louis A. Stroller
 
 
koordinátor kaskadérů:
Simon Crane
 
 
vizuální efekty:
Metin Gungor, The Moving Picture Company, Double Negative, FrameStore, CFC/MVFX, Peerless Camera Company, Cinesite Europe, Jim Henson's Creature Shop, Asylum Visual Effects, Kevan Shorey, Steven Begg, Mattias Lindahl, Marcus Alexander, John B. Anderson, Doug McCarthy, Andrea Adams, Dan Neal, Steve Begg (supervize), Sean Varney
 
 
masky:
Janeen Schreyer (pro A. Jolie), Colin Jamison (účesy), Frances Hannon
 
 
výprava:
Kirk M. Petruccelli
 
 
výkonný producent:
Jeremy Heath-Smith
 
 
úvodní titulky:
Double Negative
 
 
digitální efekty:
Alasdair MacCuish
 
 
kaskadér:
Eunice Huthart, Nicola Berwick, Jo McLaren, Kim McGarrity
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.