Kruh (2002)

Kruh (The Ring)
79 %
 
 

The Ring

Další název: Varovné znamení

    Žánr: horor
    Země: Spojené státy americké / Japonsko
    Premiéra v ČR: 27.2.2003        
    Délka: 109 min.
„Než zemřeš, uvidíš…“
Zní to jako další z neuvěřitelných příběhů. Existuje videopáska plná obrazů, jako z těch nejtíživějších snů. Tam, kde byla promítnuta, zazní záhy telefon s varováním, že ten, kdo ji zhlédl, zemře přesně za sedm dnů. Rachel Kellerová (Naomi Wattsová), reportérka renomovaného deníku, přirozeně odmítá uvěřit takové informaci, jenomže, když dojde k záhadné a nevysvětlitelné smrti čtyř teenagerů, rozhodne se přijít celé věci na kloub, protože jedním ze čtveřice bylo dítě její přítelkyně. Není to vůbec jednoduché, ale nakonec i ona pásku získá, i ona si ji promítne, se svým malým synkem, a telefon skutečně vzápětí zazvoní. Zbývá jen sedm dní a nocí, aby s přítelem Noahem (Martin Henderson) nalezla způsob, jak zachránit sebe i svého jediného syna. Netuší jak dlouhou, smrtí a zoufalstvím zahalenou cestu, se s Noahem budou muset vydat.

Základem tohoto projektu se stal japonský filmový horor režiséra Hideo Nakaty, který byl do asijských kin uveden v lednu roku 1998 a doslova přes noc se stal kultovním titulem v zemi vycházejícícho slunce. "Měl totiž všechny nezbytné esence dobrého hrůzostrašného snímku, který vám patřičně zvýší hladinu adrenalinu v krvi a doslova zatlačí do sedadel v kině" řekl režisér Gore Verbinski, který se publiku představil komedií HON NA MYŠ. Dodejme, že příběh filmu KRUH, zahalený až mystickým tajemstvím, je transponován do současné Ameriky a na mimořádné věrohodnosti a autenticitě mu dodávají, kromě pečlivě propracovaného scénáře a přesvědčivých hereckých výkonů, i skvělé vizuální efekty.

režie:
Gore Verbinski
 
 
hraje:
Naomi Watts (Rachel Kellerová), Martin Henderson (Noah), David Dorfman (Aidan Keller), Brian Cox (Richard Morgan), Jane Alexander (doktorka Grasniková), Lindsay Frost (Ruth), Pauley Perrette (Beth), Amber Tamblyn (Katie), Rachael Bella (Becca), Sara Rue (dívka na hlídání), Shannon Cochran (Anna Morganová), Daveigh Chase (Samara), Sandra Thigpen (Sandra), Richard Lineback (recepční v motelu), Alan Blumenfeld (Harvey), Joe Chrest (doktor Scott), Stephanie Erb (Donna), Sasha Barrese (dívka), Ronald William Lawrence (knihovník)
 
 
námět:
Kódži Suzuki (román Ringu (Kruh))
 
 
scénář:
Ehren Kruger
 
 
kamera:
Bojan Bazelli
 
 
hudba:
Hans Zimmer
 
 
výprava-architekt:
Tom Duffield
 
 
kostýmy:
Julie Weiss
 
 
střih:
Craig Wood
 
 
zvuk:
Lee Orloff, Peter Miller (design)
 
 
produkce:
Walter F. Parkes, Laurie MacDonald
 
 
titulky-česká verze:
František Fuka
 
 
výtvarník:
François Audouy
 
 
dabing:
Patricie Soukupová (Samara)
 
 
zvláštní efekty:
Burt Dalton (supervize), Bob Riggs
 
 
II. kamera:
Patrick Loungway
 
 
II. režie:
Charles Gibson
 
 
koproducent:
Christine Iso
 
 
koordinátor kaskadérů:
Keith Campbell, Gary Combs (koně)
 
 
vizuální efekty:
Phil Holland, Charles Gibson (supervize), Method Studios (a videonahrávky), Tippett Studio (dodatečné), Matte World Digital (dodatečné), Asylum (dodatečné), Pacific Title Digital (dodatečné), David Sosalla (supervisor: Pacific Title & Art Studio), Dan Cayer
 
 
masky:
Rick Baker (zvláštní maskérské efekty)
 
 
odborný poradce:
Rex Peterson (honák koní)
 
 
výkonný producent:
Mike Macari, Roy Lee, Michele Weisler
 
 
kaskadér:
Kelly Stables, Keli Murphy (double: Shannon Cochran)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.