Kříž u potoka (1937)

Kříž u potoka
72.4 %
 
 
    Žánr: adaptace
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 8.10.1937        
    Délka: 80 min.
POZOR SPOILER!

Mládež tancuje kolem svatojánského ohně. Přichází sem i Eva ze mlýna. Tu u kříže překvapí mládenec ze statku, Štěpán Potocký a hned že se mu tím zaslíbila. Ona není proti, i když ví, že v jeho rodině není vše v pořádku. A protože si to nedá vymluvit ani pěstouny, je svatba.

Tak ti dva spolu žijí v naprosté pohodě, narodí se dcerka a vše je jak má být. Jenže pak nastává zvrat. Štěpán je lákán do hospody, a tak tam začne chodit. Také chodí s místní dívkou. Na Evu se jen utrhuje a je to čím dál horší. Jeho bratr Ambrož Evě vyznává lásku a chce, aby s ním odjela pryč. To však ona odmítá.

Štěpánovy dluhu rostou, a tak si půjčuje od hospodského. Eva jde prosit Ambrože, kterému se daří, ale on jí peníze nedá. Štěpána to rozčílí a odjíždí na koni, ze kterého padá. Když se probere, je někdo jiný. Ale k dražbě jeho mlýna přece jen dojde...  Autor: Pitryx

režie:
Miloslav Jareš
 
 
hraje:
Jiřina Štěpničková (Eva Potocká, schovanka ve mlýně), Vítězslav Vejražka (Štěpán Potocký), Mirko Eliáš (Ambrož Potocký, Štěpánův bratr), Jindřich Plachta (mlynář), Ella Nollová (mlynářka), Václav Trégl (hospodský Holý), Běla Tringlerová (Mařička, Holého dcera), Anna Letenská (děvečka u Potockých), Václav Menger (soused v hospodě), Miloš Šubrt (soused v hospodě), Karel Šott (radní Drahorád), V.A. Vlasák (soused v hospodě), Fráňa Vajner (soused v hospodě), Jaroslav Tryzna (zástupce vedoucího výroby)
 
 
námět:
Karolina Světlá (román)
 
 
scénář:
František Kožík, Eva Vrchlická, Bohumír Polách
 
 
kamera:
Ferdinand Pečenka
 
 
hudba:
Miroslav Ponc
 
 
výprava-architekt:
Jan Zázvorka
 
 
zvuk:
Hans Richter
 
 
vedoucí produkce:
František Navrátil
 
 
zpěv:
Jiřina Štěpničková
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.