Křest ohněm (1952)

Křest ohněm (Tüzkeresztség)

Tüzkeresztség

    Žánr: drama
    Země: Maďarsko
    Délka: 99 min.
„Maďarský film o dramatických začátcích zemědělského družstva.“
Do družstva "Dva říjny" vstupuje střední rolník Ignác Ható jeden z nejlepších hospodářů obce a brzy po něm následuji téměř všichni střední rolníci. Vesničtí boháči, vedeni Lidi Sohárovou, vidí velký rozmach družstva a pokusí se družstevníky mezi sebou rozeštvat. Pokus Sohárové se zdaří a noví členové družstva následují i nyní příkladu Ignáce Ható, který vystoupí z řad družstevníků. Sohárová se ho snaží získat pro svůj plán založení konkurenčního družstva vesnických boháčů. Ignác odmítá a nepodlehne ani vydírání. Po zločinném výstřelu, jímž je místo něho zasažena Boziová, předsedkyně místní stranické organisace, pozná Ignác svoji chybu a také Sándor, předseda družstva, si uvědomí, že družstvo nesmí zavírat brány těm, kdož v něm chtějí poctivě pracovat.
Na VII. MFF v Karlových Varech 1952 byla filmu „Křest ohněm" udělena cena práce pro strhující vylíčení třídního boje na vesnici, a proto, že v ostrých konfliktech typických postav dává vyrůst novým lidem. (FILMOVÝ PŘEHLED 40 / 1952)

režie:
Frigyes Bán
 
 
hraje:
József Bihari (Sándor Köröm), Gyula Gózon (Jakab Viszket), Zoltán Makláry (Pál Boda), Erzsi Pápai (Marika), Klára Pápai (Boziová), Sándor Deák (Ignác Ható), Manyi Kiss (Hatóvá), Imre Surányi (Imre), László Bánhidi (povozník János Szél), István Egri (kapitán András), Éva Kelemen (Lidi Schárová), Sándor Tompa, Gellért Raksányi, László Hlatky (Vendel), Irma Vass
 
 
scénář:
Ernö Urbán
 
 
kamera:
György Illés
 
 
hudba:
Rudolf Maros
 
 
střih:
Mihály Morell
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.