Krásná vyzvědačka (1927)

Krásná vyzvědačka
70 %
 
 
    Žánr: špionážní
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 9.3.1928        
„Špionážní akce mezi dvěma fiktivními státy.“
"Krásná vyzvědačka" byl film, který se měl premiérově promítat vybranému obecenstvu. Byl to film režiséra Miroslava J. Krňanského a financovali jej tenkrát nakladatelé Borský a Šulc, kteří před tím vydali knihu stejného názvu. Jejim autorem byl Josef Adler a její obsah byl vzat za základ filmového děje. Jelikož proti knižnímu obsahu neměly úřady námitky, očekávali pdnikatelé, že také film projde cenzurou.

To se však nestalo, protože prvorepublikový filmový censorní sbor nikdy nespal a bral na filmy daleko přísnější měřítko než jaké bral na knihy, divadlo atd. Vycházel tehdy z předpokladu, že knihu čte nebo divadlo navštěvuje omezený počet lidí, kdežto film má vliv na statisíce ba miliony obecenstva. Nechtěl tedy propouštět snímky, názvy a tituly, které podle názoru úřadů mohly by působit neblaze na veřejnou mravnost, nebo které by dík propagační moci filmu mohly porušit veřejný pokoj a pořádek. V době, kdy nevěstince stály takřka na každém rohu, byla tato obava o mravopočestnost obyvatelstva až dojímavá.

V případě "Krásné vyzvědačky" se jednalo o politický film. Podkladem děje je špionážní aféra dvou sousedních států, v kterých přesto, že jsou oba označeny fantastickými a neexistujicími jmény, každý na první pohled pozná že se jedná o Československo a Maďarsko, které je ve filmu stavěno do nepříznivého světla. Jsou tam například líčeny velmi drastické poměry v maďarských žalářích.

Kromě toho ve filmu vystupují některépřední politické osobnosti pod nepravými jmény, ale zase tak, že je každý poznal. Tím spolu s celkovou protimaďarskou tendencí dostalo by se filmu rázu politicky choulostivého. Bylo tehdy těžké, odhadovat osud tohoto snímku. Scény s politickými osobnostmi se daly vystříhat, ale zbývala tu otázka, jak přepracovat celkovou tendenci filmu. dalo by se to snad udělat například způsobem, že by zápletka nebyla odůvodněna vyzvědačstvím, nýbrž jiným způsobem, například pašeráctvím a tak podobně.

Pokud by tento film nebyl censurou propuštěn, vznikla by výše jmenovaným podnikatelům škoda asi 400.000 korun. Zde byla namístě rada, aby se v budoucnu podobné případy neopakovaly, bylo by snad lepší kdyby ještě před začátkem filmování předkládali čeští výrobci censuře ke schválení scénáře choulostivějšího rázu, u nichž by mohly nastat potíže.  Autor: Asmodej

režie:
Miroslav J. Krňanský
 
 
hraje:
Bronislava Livia (Hermína Krausová), Jan W. Speerger (ing. Jaroslav Hornof), Luigi Hofman (prezident Ardenska Michal de Costa), Jan Svoboda (prezidentův sekretář Marcel Zenet), Ferry Seidl (major Bergh), Josef Vraný (prezidentův synovec Jiří), Theodor Pištěk (správce Karel, šéf vyzvědačské skupiny), Ladislav H. Struna (Karlův pomocník Josef), Václav Srb (slabomyslný Celestýn), Antonín Marek (Celestýnův otec), Jindřich Lhoták (zástupce Mauretánie), Vladimír Smíchovský (správce věznice), Alfred Schlesinger (lékař), František Jerhot (žalářník), Marie Fingerová (anarchistka Eva Karstenová), Václav Rabský (velitel ardenského četnictva), Karel Damaj (člen Černého tribunálu), Karel Fiala (ministerský předseda Ralf Tongar), Ferenc Futurista (ministr železnic), Čeněk Šlégl (policejní prefekt Karlys), Vladimír Slavínský (ministr národní obrany), Josef Šváb-Malostranský (ministr zdravotnictví), Josef Volman (ministr financí)
 
 
námět:
Gilbert Adler (román Krásná vyzvědačka)
 
 
scénář:
Miroslav J. Krňanský, Josef Adler
 
 
kamera:
Josef Bulánek
 
 
výprava-architekt:
Alois Mecera
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.