Král Artuš (2004)

Král Artuš (King Arthur)
74.9 %
 
 

King Arthur

    Žánr: historický / válečný
    Země: Irsko / Velká Británie
    Premiéra v ČR: 19.8.2004        
    Délka: 126 min.
„Legenda o králi Artušovi znovu ožívá. V hlavních rolích Clive Owen a Keira Knightley.“
POZOR, SPOILER

Kolem roku tři sta našeho letopočtu sahala Římská říše až po Británii. Nejnebezpečnější však byli Sarmati. Některé přeživší nechali Římané naživu, ale museli dát své potomky na patnáct let sloužit do Říma. Jedním z nich je i Lancelot. Pro toho si zrovna několik vojáků přijelo a on s nimi do Říma odjíždí.
Tou dobou zde žije i malý Arturio. Ten vidí právě přijíždějícího Lancelota s dalšími chlapci.

Patnáct let uběhlo jako voda. Arturio, kterému jeho muži říkají krátce Artuš, se stal jejich velitelem. Ještě stále však patří do područí Říma. Zrovna vypomohli biskupovi, kterého napadli modří lidé, kterým po léta velí Merlin. Biskup je tedy zachráněn a pozván ke stolu. Zde se naštve, protože je stůl kulatý a on nemůže sedět v čele. Vlastně přivezl propouštěcí listiny, které jim zaručují volný průjezd Říší římskou. Ale nedá jim je, chce po nich poslední úkol. Severně za Hadriánovou zdí bydlí Márius Honorius se synem Alektem. Muži jej mají přivést za každou cenu. Když to Artuš chlapům řekne, nejsou spokojeni. Nesouhlasí, ale ani jeden před úkolem necouvne. Už proto, že bez listin by byli dezertéři a uštvali by je jako psy.

Všude kolem jsou Sasové. Plení, loupí a vraždí. Artuš musí projet kolem, což se mu povede, ale jsou obklíčeni modrými. Ti dali najevo svou převahu, ale nevolí boj, nýbrž Artuše i jeho muže propustí, a ti dorazí až na místo určení. Zde nastávají drobné potíže, když už jsou překonány, najde Artuš zazděné lidi. Trochu to porovná, zachrání malého kluka i hezkou dívku, ale fanatiky, co za to mohli, poroučí strčit zpět. A vyjíždějí na cestu. Artuš volí tu přes hory, i když by ji nemuseli lidé vydržet. Zde poznává blíže onu dívku, Guinevru, která jej seznámí s Merlinem.

Skupina lidí prchá tedy horským průsmykem a Sasové jim dýchají na záda. Rytíři se dohodnou, že už je nebaví prchat a spolu s Guinevrou zůstávají na zamrzlém jezeře, aby si to s nimi vyříkali na rovinu. Boj je to hrozný. Mrtvých je jako much a z Artušovy skupiny je mrtev Dog. Ten sekerou narušil led, takže pronásledovatelé měli smůlu, ale on to zaplatil životem.

Když se Artuš s Guinevrou chtějí milovat, jsou vyrušeni. Sasové chtějí zaútočit. Artuš chce boj, ale ostatní ne. Svoje už si odsloužili a boj zde není jejich bojem. Proto všichni odjíždějí. Avšak cestou jim to nedá a vrátí se zpět. Nastává opět bitva, proti mnohočetné přesile. Jenže nepřátelé se nechají vlákat do pasti. Ne však všichni. Do boje se zapojí i modří a Artuš se probojuje až k úhlavnímu nepříteli a stanou si tváří v tvář.  Autor: Pitryx

režie:
Antoine Fuqua
 
 
hraje:
Clive Owen (král Artuš), Stephen Dillane (Merlin), Keira Knightley (Guinevere), Ioan Gruffudd (Lancelot), Stellan Skarsgård (Cerdic), Ray Winstone (Bors), Hugh Dancy (Galahad), Ray Stevenson (Dagonet), Til Schweiger (Cynric), Ken Stott (Marcus Honorius), Joel Edgerton (Gawain), Mads Mikkelsen (Tristan), Sean Gilder (Jols), Ivano Marescotti (biskup Germanius), Pat Kinevane (Horton), Charlie Creed-Miles (Ganis), Dawn Bradfield (Vanora), Lorenzo De Angelis (Alecto)
 
 
scénář:
David Franzoni
 
 
kamera:
Slawomir Idziak
 
 
hudba:
Hans Zimmer, Rupert Gregson-Williams (dodatečná), Nick Glennie-Smith (dodatečná)
 
 
kostýmy:
Penny Rose
 
 
střih:
Conrad Buff IV, Jamie Pearson
 
 
zvuk:
Peter J. Devlin
 
 
produkce:
Jerry Bruckheimer
 
 
titulky-česká verze:
Petr Zenkl
 
 
výtvarník:
Keith Short (sochy)
 
 
dabing:
Lucie Musílková (vedoucí výroby dabingu), AW Studio Praha
 
 
zvláštní efekty:
Neil Corbould (koordinátor), Clive Beard
 
 
II. režie:
Kirk R. Gardner
 
 
vizuální efekty:
Matt Johnson (supervize), Cinesite Europe, Katherine Bouglai, Joe Arnold
 
 
masky:
Ailbhe Lemass, Fiona Hogan, Neil Corbould (prostetika a maskérské efekty)
 
 
výprava:
Dan Weil
 
 
výkonný producent:
Mike Stenson, Chad Oman, Ned Dowd
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.