The Cowboy and the Lady (1938)

The Cowboy and the Lady
86.7 %
 
 

Další název: Kovboj a dáma

    Žánr: komedie / romantický
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 91 min.
„Gary Cooper jako tvrdý chlapík ze Západu se zamiluje do dívky z vyšších kruhů“
"Cowboy a dáma". Je to vtipná americká veselohra, vtipná nejen pojetím a provedením námětu, ale i satirickým zaměřením na pletichy politické kuchyně, jimiž se připravuje volba presidenta Spojených států. Obojímu: ději, kde dcerka milionáře a kandidáta presidentství si namluví a z lásky na první pohled v pár hodinách si vezme obyčejného kovboje, který vystupuje v kočovném rodeu, i satirickým šlehům na poměr vedoucích politiků k lidu, dodává zdání pravděpodobnosti ovšem jen v americkém prostředí, kde i nemožné se stává možným.

To tím spíše, že kovboje hraje Gary Cooper. Tento dlouhán je opravdu roztomilý ve své rozpačitosti, s jakou odolává a nakonec podléhá svodům domnělé komorné, v té zamilovanosti, s níž si buduje a v živé fantazii i představuje celé zařízení hnízdečka mladého manželství v té prostotě a přímosti, se kterou povídá své peprné pravdy do očí společnosti politiků a boháčů. Samozřejmě, že v té své typické nechápavosti, se kterou přijímá rozřešení svého osudu a návrat štěstí. Zamilování hodný pro milionářskou dcerku Merle Oberonové, která se v něm setkává s prvním mladým mužem a tím i s první láskou.

Bedlivě naslouchá radám svých služebných a zahrávající si docela nebezpečně s láskou, se šťastným úsměvem i se slzami pokoření a lítosti. Režie H. C. Pottera byla úspěšná ve hlavně ve scénách, kde zachycoval srdečnou a většinou humornou prostotu života mezi kovboji v rodeu a na farmě, jejich zábavy s děvčaty, radosti a vzájemné škádlení.  Autor: Asmodej

režie:
H.C. Potter (.)
 
 
hraje:
Gary Cooper (Strech Willoughby), Merle Oberon (Mary Smithová), Patsy Kelly (Katie Callahanová), Walter Brennan (Sugar), Fuzzy Knight (Buzz), Mabel Todd (Elly), Henry Kolker (Horace Smith), Harry Davenport (strýc Hanibal), Emma Dunn (Ma Hawkinsová), Walter Walker (Ames), Berton Churchill (Henderson), Charles Richman (Dillon), Mabel Colcord (stará dáma)
 
 
scénář:
Leo McCarey (.)
 
 
kamera:
Gregg Toland (.)
 
 
hudba:
Lionel Newman (.), Alfred Newman (.)
 
 
kostýmy:
Omar Kiam
 
 
střih:
Sherman Todd (.)
 
 
umělecká spolupráce:
Richard Day
 
 
producent:
Samuel Goldwyn (.)
 
 
asistent střihu:
Julia Heron
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.