Kouzelný den (1960)

Kouzelný den
50 %
 
 

Další název: Marvellous Day

    Žánr: dětský
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 24.3.1961        
    Délka: 73 min.
„Jak se malému Honzíkovi podařilo cvičit na spartakiádě.“
POZOR, SPOILER

Z betonové roury vylézá chlapec a z vedlejší jeho kamarád. Oba kluci jdou na třešně. Honzík chce na strom, ale ten už je obsazen Vaškem. Ostatní děti, ty které již chodí do školy, začínají na zahradě cvičit na spartakiádu. Malý Honza právě v této zahradě visí na stromě. A když je konečně na zemi, zkouší cvičit také. I když ještě do školy nechodí. Učitelka však stejně ještě jednoho cvičence potřebuje, a tak bere malého Jana.

Když Honzík jednoho dne zjistí, že se do opuštěného domu mají stěhovat noví lidé a že tam s nimi jeho otec půjde, rychle k domu běží. Ono je to tajemství, že tam mají děti svou pevnost. Honzík je chce varovat, ale není přijat přátelsky.

Nácviky pokračují a malý Jan se učí, kde to jen jde. A když pak pomůže dědovi Slípků se senem, dostane „kouzelný“ zvonek. Pak se Honzík skamarádí s novým klukem, s Honzíkem. Ihned spolu uzavřou přátelství až do „smrti smrťoucí“. Jenže do toho je vražen velký klín v podobě paní učitelky. Honzíkův nový kamarád je totiž prvňáček - a tudíž bude na spartakiádu cvičit on. Takže Honzík již není potřeba. Když nakonec děti odjedou s Honzíkem bez Honzíka, rozhodne se, že pojede za nimi. Zatím neví jak, ale chce to. A tak přichází na scénu opět onen kouzelný dědeček Slípka…  Autor: Pitryx

režie:
Jan Valášek
 
 
hraje:
Jiří Lukeš (Honzík), Tomáš Hádl (Vašek), Štěpánka Haničincová (učitelka), Eman Fiala (děda Slípka), Josef Mixa (Čermák), Oldřich Vykypěl (Horák), Jarmila Krulišová (Čermáková), Nina Jiránková (Horáková), Věra Koktová (cizí učitelka), Tamara Vaněčková (Zuzka), Eva Remsová (Eva), Jarka Bloch (Honza Horák), Luděk Šimák (Špunt), Josef Havlík (Pepíček), Láďa Holomčík (Láďa), Oldřich Bryg (pořadatel), Věra Bílá (role neurčena), Milan Březina (dítě), Jaroslav Drahokoupil (dítě), Hana Brachtlová (dítě), Pavel Komárek (dítě), Renata Milošovičová (dítě)
 
 
námět:
Ota Hofman
 
 
scénář:
Ota Hofman
 
 
kamera:
Alois Jiráček
 
 
hudba:
Miloš Vacek
 
 
výprava-architekt:
Boris Moravec, Leopold Zeman
 
 
kostýmy:
Karel Postřehovský, Slávka Tišnovská
 
 
střih:
Jaromír Janáček, Diana Heringová
 
 
zvuk:
Jiří Lenoch
 
 
výtvarník:
Josef Calta
 
 
masky:
Miloslav Koubek, Růžena Jezerská
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Hubert Novotný, Olga Himmerová, Vratislav Innemann
 
 
asistent režie:
Anna Pokorná, Josef Vondráček, Helena Rohanová
 
 
asistent kamery:
Miroslav Ondříček, Emil Hora
 
 
asistent vedoucího výroby:
Karel Fiala
 
 
úvodní titulky:
Adolf Zábranský (návrhy titulků)
 
 
vedoucí výroby:
Josef Beran
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.