Kouzelné housle (1944)

Kouzelné housle (Die Zaubergeige)

Die Zaubergeige

    Žánr: drama
    Země: Německo - předválečné
    Délka: 103 min., 2827 metrů
"Kouzelné housle". Německý film režiséra Herberta Maische patří do skupiny vážných hudebních filmů, které nejen že dovedou na diváka mocně působit s hudebním citem, ale také dramatičností své myšlenky a filmovým zpracováním dovedou plně zaujmout i nehudebníky.

Podkladem pro tento film byl do jisté míry fantastický román tehdy již zemřelého Kurta Klugeho. Režisér zde dramaticky rozvádí myšlenku neukojitelné touhy mladého umělce po drahocenném hudebním nástroji. Nadaný houslista Andreas Halm je přesvědčený, že pouze na Paganiniho slavných "stradivárkách", uložených ve vévodském muzeu, může dobýt světa a hudební slávy. Neodolatelně nutkán neváhá se zmocnit vytouženého nástroje krádeží.

Šťastnou shodou okolností však může své opravdové umění za pomoci přátel předvést při záskoku za slavného mistra na dvorním koncertu a získává tak nejen odpuštění svého nepředloženého činu krádeže, ale navíc jsou mu doživotně zapůjčeny i mistrovské housle. Režie i kamera dovedly výtečně vystihnout hoffmanovskou fantastičnost, ba přímo démoničnost námětu.

Ve svém úsilí byly vydatně podpořeny citovou hrou hlavního představitelé Will Quadfliega, který dobře vyjádřil přímo ďábelskou posedlost a nezkrotnou hudební vášeň a hlad po dokonalém hudebním nástroji, což se zdá obyčejnému smrtelníku téměř nepochopitelné. Za zvláštní zmínku stojí i mistrný výkon Paula Henckelse v menší úloze dvorního kapelníka. Scéna, kdy přemlouvá Halma, aby zaskočil na koncertě a zahrál Brahmsův koncert, patří k nejlepším. Gisela Uhlenová v roli milenky, zajímavá Helga Zülchová v úloze prosté přítelkyně, Eugen Klöpfer, Aribert Wäscher, Paul Hörbiger v dalších postavách vhodně doplňují nevšední rámec tohoto zajímavého hudebně filmového díla.  Autor: Asmodej

režie:
Herbert Maisch
 
 
hraje:
Gisela Uhlen (Agnes), Will Quadflieg (Andreas Halm, houslista), Eugen Klöpfer (profesor Lichtermark), Aribert Wäscher (Mittenzwey), Paul Hörbiger (Georg Hellmesberger), Paul Henckels (Curtius , kapelník u dvora), Elsa Wagner (Amanda, Curtiusova hospodyně), Hans Leibelt (profesor Becker), Eduard Wenck (Schnurch, zaměstnanec v muzeu), Otto Treßler (lantkrabě z Homburgu), Hans Stiebner (Schmalfuß, hostinský v "Grotte"), Helga Zülch (Hasel, servírka v "Grotte"), Hans Hermann Schaufuß (holič Kegel , strýc od Agnes), Eduard Bornträger (Vollrath), Karl Hellmer (Schümichen, obchodník s houslemi), Fritz Kampers (Pröhle , řeznický mistr), Margarette Haagen (paní Weißpfennigová), Karl Hannemann (policista), Franz Stein (Aschenbrenner), Annemarie Steinsieck (Emma Lichtermarková), Ewald Wenck (Schratte, podomek), Erich Fiedler (redaktor)
 
 
námět:
Kurt Kluge (román "Die Zaubergeige" (1940))
 
 
scénář:
Gerhard T. Buchholz, Erich Ebermayer
 
 
kamera:
Oskar Schnirch
 
 
hudba:
Alois Melichar
 
 
střih:
Milo Harbich
 
 
zvuk:
Werner Maas
 
 
výtvarník:
Hans Ledersteger, Ernst Richter
 
 
asistent režie:
Walter Steffens
 
 
asistent kamery:
Helmut Ashley
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.