Kouzelné bylinky (2014) [TV cyklus]

Obrázek není k dispozici.
83.3 %
 
 
    Žánr: publicistický / naučný / cyklus
    Země: Česká republika
    Délka: 26 min.
Přehled dílů:

Na kašel a virózu
Kašel a rýmu nemá nikdo rád. Kupte zázvor, oloupejte cibuli a žeňte nachlazení pryč ze dveří!

Na hubnutí
Přibyla vám o Vánocích nechtěná kila? Máta, pampeliška a břečťan nám usnadní návrat do plavek. Vařit dnes budeme dietně. Ale chutně!

Na jarní očistu
Jarní úklid potřebuje nejen náš domov, ale také tělo. Pampeliška, kopřiva a ostropestřec fungují jako bylinkové koště, které vymete z těla to, co mu neprospívá.

Léčení pupeny
Jarní pupeny jsou plné vitamínů, minerálů a enzymů. Pootevřeme dveře do světa „bylinkářství 21. století“ a dozvíme se, jak se vyrábějí tinktury, které jsou plné těchto zdraví prospěšných látek.

Na jarní alergie
Říká se, že nejkrásnější období roku je jaro. Jenže probouzející se jarní příroda dokáže pěkně potrápit ty, kteří trpí pylovými alergiemi. V přírodě ale najdeme na jarní alergie také lék – bylinky.

Na imunitu
Imunita je náš ochranný štít. Bez něj jsme bezbranní. Dozvíme se, jak ho během Velikonoc správně „naleštit“, aby nám byl dobrým pomocníkem. Blíže se seznámíme s rakytníkem, echinaceou a měsíčkem.

Na bolavé tělo
Kostival lékařský – poklad českých luhů a hájů – přináší od pradávna úlevu a pomoc bolavým zádům a kloubům. Simona nám ukáže, jak z něj vyrobit tinkturu na potírání bolavých míst.

Pro dobrou náladu
Simona se vypraví na výzvědy do centra historického Českého Krumlova, aby pro vás získala recept na báječný bazalkový drink. Podle kuchařky Evy Francové je důležité začít den výbornou snídaní, kterou je ovesná kaše s ovocem, oříšky a medem.

Pro ženy
Všimli jste si někdy, jak krásně se třpytí perly ranní rosy na zelených listech kontryhelu? Tuto bylinku, nenápadnou krásku, nechala matka příroda vyrůst zejména pro ženy. Bylinky jim mohou pomoci harmonizovat hladinu hormonů a po tisíce let se užívají například při potížích s neplodností.

Paraziti aneb Spalte červa!
Stará dobrá štamprlička voňavé slivovice, pěkně ráno na lačno, to byl způsob, jímž se s parazity vyrovnávali už naši předkové. My si dnes připomeneme, že nejrizikovější skupinou jsou malé děti, těhotné ženy a masožravci, neboli osoby, pro které je oběd bez masa jen nepříjemnou ztrátou času.

Na bolavé zuby
Může víno či bylinný likér příznivě ovlivnit naše zdraví?

Bylinky pro děti a maminky
Tento díl Kouzelných bylinek je ve znamení růže. Přivoníme k ní se zahradníkem Pavlem Chloubou a budeme si povídat o jejích léčivých a uklidňujících účincích. Doporučíme vám deset bylinek, které mohou být prospěšné vašemu dítěti.

Bylinkové likéry, víno a české pivo
Může víno či bylinný likér příznivě ovlivnit naše zdraví?

Bylinné elixíry lásky
Botanik Větvička nám řekne něco o kotvičníku zemním, a připomene i typicky česká bylinná povzbuzovadla.

Krása z přírody
Dr. Větvička upřesní kdy a kde hledat třezalku. Simona společně se svou známou vyrobí domácí rozmarýnový oplach na vlasy a tuhý bylinkový deodorant.

Svatojánské byliny
Svatojánská noc je nejen synonymem letního slunovratu, tedy období nejdelších dnů a nejkratších nocí. V bylinářství je to období nejvyšší růstové fáze a říká se, že byliny nasbírané 23. června půlnoci mají největší sílu.

Kouzelně léčivé bylinky

Čistěte, čistěte, čistěte

Domácí lékař čili chilli

zdroj: ČT

režie:
Vít Karas, Igor Chaun
 
 
scénář:
Michaela Učňová
 
 
kamera:
Jan Budiš, Marek Smolař, Ferdinand Mazůrek
 
 
střih:
Vladimír Bezděk
 
 
účinkuje:
Simona Tancerová (moderátorka)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.