Korczak (1990)

Korczak
77.5 %
 
 
    Žánr: životopisný / drama
    Země: Polsko / Velká Británie / Spolková republika Německo
    Délka: 112 min.
S postavou židovského lékaře a humanisty Janusze Korczaka se zde poprvé setkáváme v roce 1936, kdy mu ředitel polského rozhlasu arogantním způsobem oznamuje ukončení jeho pravidelné relace. Ani poté však Korczak na svoji vlast nezanevře a roku 1939 hájí Varšavu se zbraní v ruce. Po kapitulaci města se vrací ke svému povolání ředitele židovského sirotčince, ale záhy se musí i se svými svěřenci přestěhovat do zchátralého domu v nově vytvořeném ghettu. Přitom je jim německými vojáky zabaven povoz s bramborami, které byly jedinou zásobou jídla pro celý domov a Korczak, který se domáhá spravedlnosti je zatčen a uvězněn. Ven se dostává díky přímluvě jednoho z gestapáků, rovněž lékaře. Přes všechnu bídu a otřesné podmínky, které okolo něj panují, dr. Korczak stále doufá, že Němci budou mít s malými dětmi slitování a ze všech sil se jim proto snaží vytvořit co nejlepší zázemí.
Do útulku přijímá i pouličního zlodějíčka Szlojmeho, který se obětavě stará o umírající maminku a po její smrti je vůči ostatním dětem zarputilý a agresívní. Korczak jej proto svěřuje do péče Józkovi, jen o něco málo staršímu chlapci. I ten má své velké trápení - po přesunutí sirotčince za zdi ghetta ztratil kontakt se svojí polskou přítelkyní. Jednoho letního dne roku 1942 dne mají oba hoši cosi zařídit mimo domov a v době jejich nepřítomnosti přijde to, čeho se Korczak tolik obával - příkaz k okamžité evakuaci celého ústavu. Szlojme a Józek se vracejí do prázdného domu a ke svému zděšení poznávají, že v nepřátelském prostředí ghetta zůstali sami. Ostatní děti mezitím tiše pochodují pod vlajkou svého domova na určené seřadiště, kde spořádaně nastoupí do vlaku, který je, i s jejich dospělým doprovodem, odváží přímo k plynovým pecím nedaleké Treblinky.  Autor: green-tea

režie:
Andrzej Wajda
 
 
hraje:
Wojciech Pszoniak (Henryk Goldszmit / Janusz Korczak), Ewa Dałkowska (Stefania 'Stefa' Wilczynska), Teresa Budzisz-Krzyżanowska (Maryna Rogowska-Falska), Marzena Trybała (Estera), Piotr Kozlowski (Heniek), Zbigniew Zamachowski (Ichak Szulc), Jan Peszek (Max Bauer), Aleksander Bardini (Adam Czerniaków), Maria Chwalibóg (Czerniakówova žena), Andrzej Kopiczyński (ředitel rádia), Krystyna Zachwatowicz (Szolmova matka), Jerzy Zass (Němec na mostě), Wojciech Klata (Szolma), Alicja Migulanka, Włodzimierz Press (židovský uprchlík), Janusz Bukowski (vězeňský lékař), Olaf Lubaszenko (tramvaják), Aleksander Trąbczyński (gestapák), Stanisława Celińska (prodavačka), Agnieszka Krukówna (Ewa), Michał Staszczak (Józek)
 
 
scénář:
Agnieszka Holland
 
 
hudba:
Wojciech Kilar
 
 
kostýmy:
Wiesława Starska
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.