Komici na jedničku - Felix Holzmann (2010) [TV epizoda]

Obrázek není k dispozici.
75 %
 
 
    Žánr: zábavný / střihový
    Země: Česká republika
    Délka: 52 min.
„Petr Nárožný a jeho hosté vzpomínají v Muzeu komiků na veselého chlapíka s brejličkami a tralaláčkem, mistra humorných dialogů a populárního televizního baviče.“
* 8. 7. 1921 – † 13. 9. 2002

Populární český komik a bavič Felix Holzmann se narodil 8. července 1921 v Teplicích. Divadelní kariéru začal jako ochotník, hercem v pravém slova smyslu se ale vlastně nikdy nestal. Už od začátku 50. let vystupoval v estrádách jako komik a jeho scénky měly vždy podobu dialogu s hereckým partnerem.

Charakterově vytvořil typ trochu přihlouplého chlapíka, kterému všechno dochází nezvykle dlouho, se zvláštním zpěvavým protahováním hlasu. Typický pro něj bylo jeho vzezření – kulaté brejličky, šátek na krku, slaměný klobouk „tralaláček“ a plášť. Nejraději se vyjadřoval právě k věcem, kterým vůbec nerozuměl. Partnery v jeho vystoupeních mu byli Lubomír Lipský, Milan Neděla, Miloslav Šimek, ale i Karel Gott či Iva Janžurová.

Od konce 60. let žil a působil v Německu, kde se oženil podruhé s Bärbel, zpěvačkou a konferenciérkou. S ní pak dlouho tvořil partnerskou dvojici i na jevišti. Jelikož byl jeho humor založený především na směšném dialogu, byly jeho scénky ideálním dílem pro zvukový záznam, a tak patří Felix Holzmann navždy do zlatého fondu Supraphonu.

Rozhlasoví posluchači ho poprvé uslyšeli v roce 1963 s monologem Akvárium. Za album „10x Felix Holzmann“ obdržel komik těsně před svou smrtí platinovou desku. Zemřel 13. září v německém městě Chemnitz.

Nahrávky:

10x Felix Holzmann, Ještě 10x Felix Holzmann, Ztracený a nalezený, Huhulák

Jeho působení však zůstalo omezeno na putování po estrádách a na televizi – od počátku sedmdesátých let by se bez něj neobešel jediný televizní Silvestr!

režie:
Adéla Jandec Sirotková
 
 
kamera:
David Ployhar
 
 
účinkuje:
Felix Holzmann (archivní záběry), Petr Nárožný (průvodce pořadem), Karel Gott, Iva Janžurová, Karel Šíp, Ivan Mládek, František Budín, Irena Pettrichová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.