Kluci z hor (2018)

Kluci z hor
72.2 %
 
 

Další název: Boys from the Mountains

    Žánr: drama / komedie / společensko-kritický
    Země: Česká republika
    Premiéra v ČR: 3.5.2018        
    Délka: 90 min.
„I z těžkého života, se dá udělat ještě těžší...“
POZOR, SPOILER

Autobusem přijíždí mladík s jizvou na tváři a zraněnou rukou. Je očekáván postarší ženou, Anežkou Polákovou. Přichází do domu, kde je již jeho mentálně zaostalý asi o dvacet let starší strýc Emil. Onen mladík se jmenuje Láďa.

Posunujeme se o 20 let dopředu, do současnosti. Láďa si na svého strýce zvykl. A Anna na ty dva také. Emil jezdí na kole nakupovat. S lístečkem, kde má nakresleno, co má koupit.

Láďa pracuje v kuchyni. Po příjezdu z práce bere Emila na vyjížďky. Většinou k vodě.

U starosty Boučka se objevuje dvojice lidí. Muž a žena. Eva Hornová a inženýr Tůma. Mají zájem koupit právě domek, který patří Ladislavovi. Starosta obce jim na rovinu říká, že to Láďa nebude chtít prodat. Proto je mu slibováno možné i nemožné, když také zatlačí.

Eva se vydá až k domku, kde vyjde najevo, že se s Ladislavem znají. Kdysi spolu chodili. Láďa však její nabídku pěti milionů za dům a pozemky, co k němu patří, odmítá.

Jednoho dne Anna zkolabuje a končí v nemocnici. Kluci jsou tam také, a když se vrátí, mají u domu hosty, jsou to opět inženýr Tůma a Hornová. Ovšem přibyla k nim sociální pracovnice Adamcová. Ta se snaží za každou cenu dostat Emila do ústavu, ale s tím Láďa nesouhlasí. Jenže s Emilem jsou problémy. V obchodě si dal do kapsy čokoládu, takže je nařčen z krádeže. Po klucích, kteří po něm střílejí z praku, začne on střílet také, a ještě opakuje jejich slovník.

Adamcová přijímá od Hornové peníze, aby se také zainteresovala na prodeji domku. A je to také Hornová, kdo zase přichází za Láďou se zprávou, že klient nabídku zvedl na deset milionů. A také jej pozve na večeři.

Adamcová se násilím dostane do domku, kde fotí, co může. Láďa přichází pozdě, ale přesto s ní ihned vyrazí dveře. Ona jde za starostou a chce seznam škod, které Emil napáchal. Ten spadl ze střechy, když na ni vylezl a ocitá se v nemocnici.

Bouček přiznává doktorovi, že společnost, která má zájem na Máchových pozemcích, nabídne i vesnici hodně peněz a lidem spoustu výhod. Dokonce i práci.

Emil už je z nemocnice doma. Proto si bere Láďa volno a objevuje se tu zase Hornová. Odjíždějí spolu a stráví chvilky plné slasti. Pak Hornová dává Láďovi opět k podpisu lejstro o prodeji domu. Povídá mu, že pokud podepíše, zařídí to tak, aby Emil do ústavu nemusel.

Starosta veřejně na schůzi všem řekne o možném přísunu peněz a o souhlasu s umístěním Emila do ústavu. Pokud budou souhlasit, budou i peníze i práce. Tento boj je pro Emila prohraný, a když si pro něj přijedou, vytahuje Láďa vzduchovku a Emil prak. Míní se bránit. Emil napadne Adamcovou, což situaci ještě zhorší a babě nahraje. Takže se Emil ocitá na policii. Zde už ani Ladislav nemá šanci, a tak je Emil „vyslechnut“ a po jeho uměleckém podepsání protokolu je odtud odvezen.

Končí tedy v ústavu, jak si někteří přáli. Když Ladislav uvidí, kde jej drží, vzroste v něm odhodlání dostat jej pryč. Adamcová dostává druhý díl své zrádcovské mzdy a Ladislav se prohrabuje doma ve starých dopisech po Anežce. V jednom je zmínka o dítěti, klukovi. Psala to Anežka a je v něm zmínka o tom, že Emil má dítě. Nyní Ladislav zavzpomíná, co bylo před lety. Jeli s rodiči autem a on jim sdělil, že čeká s Evou Hornovou dítě. Nastane peklo, které končí havárií a smrtí obou rodičů. V současnosti projednává Ladislav celou situaci s právníkem, kterého sehnal kamarád, doktor.

Znova se setkává s Evou, která se přiznává, že tehdy nešla na potrat a skutečně měla a má syna Láďu. A to rozhodně není poslední překvapení, kterého se Ladislav od Evy dočká. A že to bude překvapení jako hrom…  Autor: Pitryx

režie:
Tomáš Magnusek
 
 
hraje:
Martin Dejdar (kuchař Láďa Mácha, Emilův syn), Jiří Lábus (Emil Mácha), Eva Vejmělková (realitní makléřka Eva Hornová), Tomáš Magnusek (starosta Bouček), Martin Huba (doktor), Ljuba Krbová (sociální pracovnice Adamcová), Emma Černá (sousedka a teta Anežka Poláková), Jiří Hromada (politik a lobbista ing. Klíma, Evin milenec), Lenka Termerová (pošťačka), Pavel Nový (šéfkuchař Tůma), Jiří Korn (ředitel psychiatrie), Václav Neckář (farář), Vlastimil Venclík (vedoucí samoobsluhy), Patricie Pagáčová (recepční v hotelu), Jan Vodňanský (majitel hotelu), Josef Petrů (Jan Mácha, Láďův nevlastní otec), Petra Výtvarová (Máchová, Láďova matka), František Němec (právník Vrbata), Petra Řehořková (prodavačka Boučková, starostova žena), Kamil Švejda (policista), Martin Janíček (policista), Tomáš Drdácký (policista), Tereza Ticháčková (puberťačka), Vojtěch Magnusek (puberťák), Milan Matoušek (puberťák), Jiří Šperling (puberťák), Zdeněk Sokol (pracovník psychiatrie), Jiří Poživil (pracovník psychiatrie), Darina Hrnčár (pracovnice psychiatrie), Pavol Zeleňák (vedoucí sociálního odboru), Anna Jiřina Daňhelová (dívka v rybníku), Ivan Turko (chlapec dívky v rybníku), Václav Andrejs (saniťák), David Majer (saniťák), Matěj Dejdar (kuchař Láďa Mácha před dvaceti lety), Jan Fiala, Pavel Rys (číšník), Otto Hynek (bodyguard), Zdeněk Pavlík (řidič autobusu), Ivan Pospíšil (doktor v nemocnici)
 
 
námět:
Tomáš Magnusek (původní filmový námět)
 
 
scénář:
Jan Jurek
 
 
kamera:
Tomáš Drdácký
 
 
hudba:
Lukáš Černý, Veronika Zaňková
 
 
kostýmy:
Blanka Magnusková (návrhy)
 
 
střih:
Matěj Brothánek
 
 
zvuk:
Tomáš Oramus
 
 
produkce:
Tomáš Drdácký (postprodukce (obraz)), Tomáš Oramus (postprodukce (zvuk)), Šárka Čmelíková, Gabriela Hušková
 
 
masky:
Lucie Prymšová
 
 
asistent režie:
Eva Toulová
 
 
producent:
Tomáš Magnusek
 
 
asistent zvuku:
Stanislav Slavík
 
 
klapka:
Eva Toulová
 
 
asistent střihu:
Vojtěch Magnusek (střih traileru)
 
 
švenkr:
Matěj Brothánek
 
 
ostřič:
Pavel Mědílek
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.