Chyby ve formuláři:
» Nejste přihlášeni, pro přidání videa k filmu se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
 

Klec (1949)

Klec (Rotation)

Rotation

Další název: Sowjetische Zone

    Žánr: psychologický / historický
    Země: Německo - poválečné
    Délka: 96 min.
„Otřesný film o osudech jedné rodiny v posledních 25 letech.“
Psychologický film režiséra Wolfganga Staudteho byl jako jeden z prvních natočen ve studiích DEFA v nově vzniklé Německé demokratické republice, protože nebylo možné točit v západních okupačních zónách. (Film měl premiéru 16.9. 1949 v Berlíně, NDR vzniklo 7. října 1949.)

Příběh dělníka Hanse Behnkeho, který vzpomíná na uplynulých dvacet let. Nyní, ke konci války, má být popraven za svou angažovanost proti fašismu. V době hospodářské krize na počáku třicátých let přijde o práci a neví, jak uživí svou ženu a syna Helmuta. Podaří se mu získat místo u státní policie a začne s nacisty sympatizovat. Začne zavírat oči nad každodenním bezprávím. Jeho syn Helmut vstoupí do Hitlerjugend a jak vyrůstá, stává se z něho přesvědčený nacista. Jeden z nejbližších Hansových přátel je však z politických důvodů zavražděn, a tak Behnke začíná chápat zrůdnost a skutečné cíle nacismu. Když se začne angažovat v boji proti fašistické diktakuře, Helmut ho udá. Nyní stojí před popravou, ale zachrání ho Rudá armáda. Film končí smířlivě, když Hans svému synovi odpustí.  Autor: curil

režie:
Wolfgang Staudte
 
 
hraje:
Paul Esser ( Hans Behnke), Irene Korb (Charlotte Blank Behnkeová), Karl Heinz Deickert (Hellmuth Behnke), Reinhard Kolldehoff (Rudi Wille), Werner Peters (Udo Schulze), Reinhold Bernt (Kurt Blank), Brigitte Krause ( Inge), Rudi Beil (MG-střelec), Helmut Bautzmann (dělník), Siegfried Andrich (příslušník SS), Gerd Ewert (adjutant), Kitty Franke (uprchlice), Hans Emons (dělník), Walther Diehl (dělník), Albert Johannes (vedoucí obchodního oddělení ´VB´), Helmut Hain (pomocník protivzdušné obrany), Klemens Herzberg (Salomon), Hugo Kalthoff (důstojník SS), Carlo Kluge (ordonanc), Johannes Knittel (dělník), Georg August Koch (člen SD), Hans-Erich Korbschmitt (návštěvník), Wolfgang Kühne (herec), Maria Loja (hostinská), Alfred Maack (hostinský), Herbert Malsbender (příslušník SS), Peter Marx (dělník), Eduard Matzig (dělník), Gerd Robat (dělník), Margit Rocky (žena, dohlížející na pracovníky), Hans Schille (dělník), Valeska Stock (porodní bába), Walter Tarrach (šéf SD), Friedrich Teitge (dělník), Ellen Thenn-Weinig (paní Salomonová), Albert Venohr (dělník), Theodor Vogeler (člen SD)
 
 
scénář:
Erwin Klein, Wolfgang Staudte, Fritz Staudte
 
 
kamera:
Bruno Mondi
 
 
hudba:
H.W. Wiemann
 
 
výprava-architekt:
Franz F. Fürst, Arthur Schwarz, Willy Schiller
 
 
kostýmy:
Georg Schott
 
 
střih:
Lilian Seng
 
 
zvuk:
Karl Tramburg
 
 
vedoucí produkce:
Herbert Uhlich
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Willi Teichmann
 
 
asistent režie:
Hans Heinrich
 
 
fotograf:
Rudolf Brix
 
 
výprava:
Willi Eplinius
 
 
asistent produkce:
Peter-Klaus Niemetz
 
 
skript:
Georg A. Schaaffs
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.