Kid (1921)

Kid (The Kid)
85.9 %
 
 
 
 

The Kid

    Žánr: komedie / drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 68 min.
Příběh mladé chudé ženy (Purviance), která svou tíživou situaci řeší tím, že své nemanželské dítě odloží na sedadlo luxusní limuzíny stojící před vchodem přepychového domu s nadějí, že se bohatí lidé o něj postarají. Automobil je i s odloženým dítětem ukraden dvojicí zlodějů, kteří když zjistí, že se svou kořistí unesli i dítě, odloží nemluvně u popelnice. O pár chvil později prochází kolem tulák (Chaplin), který, po několika marných pokusech dítěte se okamžitě zbavit, se malého sirotka ujímá. O pět let později již spolu vytváří sehranou pracovní dvojici - chlapec (Coogan) rozbíjí okenní tabule a on, pracujíc jako sklenář, je vždy nablízku, aby rozbité okno zasklil. Při tomto svém počínání se oba dva často dostávají do střetu se strážci zákona, ale vždy na poslední chvíli vyváznou bez újmy. Mladá žena, po pěti letech již úspěšná a bohatá, nemůže se zbavit myšlenek na své odložené dítě a proto se velkou měrou zapojuje do dobročinnosti. Díky tomu se nevědomky seznamuje se svým synem a jeho nálezcem.

Když malý chlapec onemocní, je k němu přivolán lékař, který když se dozví, že je vlastně sirotkem, který byl odložen, udá sklenáře úřadům. Za asistence úředníků chudobince a strážníka se vrací do jejich příbytku, kde je chlapec odebrán a odvážen do chudobince. Charlie, rozhodnut získat chlapce zpět, vysmekne se strážníkovi, kterému pak uniká po střechách. V sousední ulici dostihuje vůz, který odváží chlapce do chudobince. Vysvobozuje jej z moci úřední a neodvažujíc se vrátit do svého příbytku, ubytují se společně v nedaleké noclehárně. Na schodech domu, kde oba bydleli se srazí lékař s chlapcovou matkou a vše ji dopodrobna vylíčí. Když jí ukáže lístek, který nechala matka u odloženého dítěte, okamžitě jej poznává. Ještě tentýž den je v novinách otisknuto oznámení, ve které je nabízena odměna za nalezení chlapce. Oznámení v novinách si přečte také majitel noclehárny, ve které se oba ubytovali. Když usnou, chlapce unese a předá jej na policii, kde se shledává se svou matkou. Když Charlie zjistí, že chlapec zmizel, opuštěn a na pokraji zoufalství, se vrací ke dveřím svého domu, kde vyčerpání usne. Zdá se mu sen, ve kterém se ocitá v nebi. Probouzí jej strážník, který místo na policejní stanici, odvádí jej k domu bohaté dívky, kde se setkává s chlapcem i jeho matkou.  Autor: Jean-Paul

režie:
Charlie Chaplin (.)
 
 
hraje:
Charlie Chaplin (tulák), Jackie Coogan (chlapec), Carl Miller (muž), Edna Purviance (žena), Albert Austin (zloděj), Beulah Bains (nevěsta), Nellie Bly Baker (zdravotnice), Henry Bergman (Prof. Guido), Edward Biby (řidič), B.F. Blinn (závozník), Kitty Bradbury (matka nevěsty), Frank Campeau (důstojník), Rupert Franklin (otec nevěsty), Lita Grey (andílek), Tom Wilson (policajt), S.D. Wilcox (policajt)
 
 
scénář:
Charlie Chaplin (.)
 
 
kamera:
Roland Totheroh (.)
 
 
hudba:
Charlie Chaplin (.)
 
 
střih:
Charlie Chaplin (.)
 
 
asistent režie:
Frank Powolny (.)
 
 
producent:
Charlie Chaplin (.)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.