Když se čerti rojili (1966) [TV inscenace]

Když se čerti rojili
75.3 %
 
 
    Žánr: pohádka
    Země: Československo
    Délka: 79 min.
POZOR, SPOILER

Jsme v čertovské škole. Ve třídě jsou jen tři čerti - Ječidlo, Vrtichvost a Baňásek a učitel Marbuel. Malí čerti jsou stejní jako lidské děti, také se neradi učí a mají rádi vyprávění. A Marbuel se nedá dvakrát pobízet.
První příběh je o třech sestrách, které hlídaly makové pole, ale všechny končí v pekle. A nebýt čertí babičky a jedné ze sester, také by tam asi i zůstaly.

Druhé vyprávění je o ševci Holínkovi. Ten potřebuje nutně pro dceru pět stovek. Proto okrade spícího čerta. Ale je jinými čerty lapen a nucen peníze polykat. Když to doma vypráví, je tlučen po zadnici, aby z něj ještě nějaké zlaťáky vypadly. A tašku po nich použil švec na boty. A tu se tu zjeví další čert…
Další vyprávění už není k žákům, ale k čertovi. A je o princezně, která protancovávala a roztrhala za noc spoustu bot. Proto král najímal hlídače, ale nikdo nic neobjevil, ani princeznu neuhlídal. Až se tu nachomejtl starý vysloužilec. Jenže ten místo hlídání usnul také. Naštěstí později přijde ne zcela poctivě ke kabátu neviditelnosti a sedlu, které člověka ihned přemístí kam potřebuje. Nu a nevěřili byste, kam se milá princezna vydala tancovat a kde ji vysloužilec najde. Přivede ji pak sice zpět ke králi, ale je zde jím samotným a jeho dcerou okraden. A tak se zakousne do jablka, po kterém mu vyrostou na hlavě excelentní parohy. A toho také vysloužilec využije, aby dal králi a dceři na pamětnou.  Autor: Pitryx

režie:
Ludvík Ráža
 
 
hraje:
Václav Trégl (Lucifer), Zdena Hadrbolcová (Anička), Jiří Novotný (čert Vrtichvost), Jaroslav Marvan (Marbuel), Ilja Racek (čert - myslivecký mládenec), Marie Rosůlková (čertí babička), Čestmír Řanda (král), Stanislav Fišer (čert Ječidlo), Jaroslav Kepka (čert Baňásek), Jana Drbohlavová (princezna), Josef Bláha (čert Žahan), Ferdinand Krůta (švec Holínka), Božena Böhmová (ševcová), Zuzana Procházková (Amálka), Vladimír Huber (školník), Alena Kreuzmannová (služka), Jaroslav Mareš (husar), Jitka Zelenohorská (Mařenka), Václav Bouška (člen pekelné kapely), Antonín Jedlička (člen pekelné kapely), Karel Čížek (člen pekelné kapely), Ladislav Šimek (sedlák), Arnošt Faltýnek (sedlák)
 
 
námět:
Josef Štefan Kubín
 
 
scénář:
Jiří Cirkl
 
 
kamera:
Eduard Landisch
 
 
hudba:
Ladislav Simon
 
 
střih:
Karel Kohout
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.