Kaučuk (1938)

Kaučuk (Kautschuk)

Kautschuk

Další název: Die grüne Hölle; The Green Hell

    Žánr: dobrodružný
    Země: Německo - předválečné
    Délka: 104 min., 2851 metrů
"Kaučuk" tento německý film ze svého pohledu líčil v dobrodružném příběhu jednu z cest , jimiž britská říše rostla ke své hospodářské a finanční moci. Jde o kaučuk, surovinu tak nezbytnou na celém světě, jako nafta. Velká Británie měla tehdy obrovské plantáže gumovníků ve svých koloniích. nebylo však tomu vždy tak. Až do roku 1876 Brazilie střežila svůj kaučukový monopol tak žárlivě a přísně, že na krádež gumovníkových semen byl stanoven trest smrti.

A přece se toho odvážil zloděj,dobrodruh a gentleman Wickham. Dobrodružství, která prožíval v povodí Amazonky a brazilských pralesích, aby se zmocnil gumovníkových semen a dopravil je na britskou loď, boje s přírodou, s divokými Indiány, s tropickými nemocemi a nakonec s brazilskou policií a vojenskými soudy, oživuje tento film v dramatické a vzrušující formě, přičemž se část děje odehrává na autentických místech za vedení německých cestovatelů a badatelů. Tak získává film na hodnotě, tím spíše pak, že hlavní úlohy jsou v rukou dobrých herců mužných typů: jsou to hlavně oba soupeři.

Angličan Wickham (René Deltgen), a brazilský majitel plantáží (Gustav Diessel), ve filmu v jeho románovém ději i soupeři v lásce k dceři anglického konsula (Vera von Langenová). Film byl poučný i po této stránce, jak Angličané nebyli vybíraví v prostředcích, kde šlo o jejich sobecký prospěch, ale jak se jich na oko pokrytecky dovedli zříkat a své hrdiny obětovat  Autor: Asmodej

režie:
Eduard von Borsody
 
 
hraje:
René Deltgen (Henry Wickham), Vera von Langen (Mary Waverleyová, konzulova dcera), Gustav Diessl (don Alonzo di Ribeira), Herbert Hübner (konzul Waverley), Walter Franck (guvernér Pary), Hans Nielsen (kapitán Murray), Roma Bahn (lady Betty Mortimerová), Valy Arnheim (lord Reginald Mortimer, manžel Betty), Hans Mierendorff (lordův kancléř), Paul Wagner (sir Joseph Dalton Hocker), Karl Klüsner (předseda vojenského soudu), Werner Scharf (zástupce obžaloby), Edwin Jürgensen (vyšetřující soudce), Erich Ziegel (prof. Hickleberry), Walther Süssenguth (kapitán pevnosti v pralese), Ernst Rotmund (kapitán policejní lodi), Friedrich Gnaß (Antonio, honák krav), Robert Dorsay (fotograf na lodi), Philipp Manning (sluha v domě konzula), Otto Krone (sekretář guvernéra), Aribert Grimmer (Wilkins, kormidelník), Peter Busse (sběrač kaučuku), José Alcántara (José, Wickhamův průvodce), Zehra Achmed (dívka), Katja Bennefeld (dívka), Louis Brody (muž), Jac Diehl (důstojnický sluha), Melitta Howe (dívka), Eugen Pussert (muž), Walter Richter (host na uvítání Waverleyho), Siegfried Schürenberg (účastník konference), Josef Stampe (muž), Eugen von Bongardt (muž), Michael von Newlinsky (důstojník v pevnosti v pralese), Heinz Wemper (správce obch. domu v pralese)
 
 
námět:
Franz Eichhorn (román "In der grünen Hölle")
 
 
scénář:
Franz Eichhorn, Ernst von Salomon, Eduard von Borsody
 
 
kamera:
Willy Winterstein, Edgar Eichhorn (expediční záběry z Brazílie)
 
 
hudba:
Werner Bochmann
 
 
výprava-architekt:
Anton Weber, Herbert Frohberg
 
 
kostýmy:
Bert Hoppmann
 
 
střih:
Ernst Nicklisch
 
 
zvuk:
Erich Leistner
 
 
masky:
Karl Hanoszek
 
 
asistent režie:
Fritz Wendel
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.