Kapsář (1959)

Kapsář (Pickpocket)
70 %
 
 

Pickpocket

Další název: Vreckár (SK)

    Žánr: drama
    Země: Francie
    Délka: 75 min.
Michel je kapsář jaksi z přesvědčení. Věří totiž, že někteří lidé jsou tu od toho, aby porušovali zákony, a právě on se mezi ně počítá. Jeho přítelkyně Jean a policejní komisař se pokouší přesvědčit ho o opaku. Michelova zručnost jako by potvrzovala jeho názor, protože policii se nikdy nepodaří chytit ho přímo při krádeži. Jakmile však policie chytí jeho dva komplice, pakuje se z Paříže. Když se po čase vrátí, potká se znovu s Jean, která ale je těhotná s jiným mužem. Michel se dá znovu na zlodějinu, aby ji mohl podporovat. Tentokrát ho policie dopadne při činu. Když ho Jean navštíví ve vězení, poprvé si uvědomí, že ji miluje.
Další z francouzských filmů nové vlny, který vykazuje všechny charakteristické znaky pozdější Bressonovy tvorby. Dialogy jsou vyslovovány takřka nezvučně, aniž je do nich vložena zvláštní dramatičnost. Také v obraze se režisér vzdává efektnosti. Avšak právě tato asketičnost a úspornost projevu propůjčuje filmu zváštní a svébytnou dynamiku.
zprac. / curil  Autor: curil

režie:
Robert Bresson
 
 
hraje:
Martin LaSalle (Michel), Marika Green (Jeanne), Jean Pélégri (šéfinspektor), Dolly Scal (matka), Pierre Leymarie (Jacques), Kassagi (komplic), Pierre Étaix (komplic), César Gattegno (inspektor), Sophie Saint-Just, Dominique Zardi (pasažér v metru)
 
 
námět:
Fjodor Dostojevskij
 
 
scénář:
Robert Bresson
 
 
kamera:
Léonce-Henri Burel
 
 
výprava-architekt:
Pierre Charbonnier
 
 
střih:
Raymond Lamy
 
 
zvuk:
Antoine Archimbaud
 
 
vedoucí produkce:
Michel Choquet
 
 
asistent režie:
Michel Clément, Jacques Ballanche
 
 
asistent kamery:
Henri Raichi
 
 
producent:
Agnès Delahaie
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.