Kantor Snílek (1936)

Kantor Snílek (Traumulus)

Traumulus

Další název: The Dreamer

    Žánr: drama / adaptace
    Země: Německo - předválečné
    Délka: 100 min.
„Strhující drama z nedávné doby podle divadelní hry Arno Holze a O. Jerschka.“
"Kantor Snílek". Od profesora "Neřáda" z filmu "Modrý anděl" k profesoru "Snilkovi" (německy se jmenuje drama Arno Holze, vzniklé před více než sto lety).

"Traumulus" nejsou tedy od sebe až tak daleko. Oba prožívají svou osobní tragedii vyplývající z jejich poměru k žákům. V obou případech je příčinou herečka, lehkomyslné stvoření, bez mravních skrupulí. Jedna, šantánová zpěvačka, strhne s sebou profesora do mravní bídy, druhá otřese kantorem "Snílkem" v jeho naivně ušlechtilé víře v pojmy dobra a čestnosti, předpokládané jím všude: ve škole, společnosti, v rodině.

V obou filmech tuto postavu vytvořil Emil Jannings. Jeho kantor "Snílek" je postava vzatá ze života, to není jen hrdina filmu, to je jeden z těch desítek a set profesorů, žijících ve svém světě ideálů a víry v pravdu a poctivost, kterým uniká život, proudící mimo ně. A vedle něho mladá choť, shánějící jenom parádu, ale přesto to dobré stvoření, kryjící flákačství svého nevlastního syna (Harald Paulsen) před otcem. Je herecky dobrá, nejlepší ve výstupu, kde uražena, odhaluje před manželem skutečný stav rodinného života. Hraje ji Hilda Weissnerová. Oktaviána, který zklamal důvěru milovaného profesora a svou vinu tak těžce odpykával, hrál Hannes Stelzer, v jehož zdrženlivém chování a hře obličeje se zrcadlí těžký mravní zápas. Výborně je chrakterizována koketní, afektovaná plytkost herečky Hilde von Stolzovou. Potud o hereckých výkonech, které drží uměleckou úroveň filmu.

Jinak je to se stránkou filmovou, jakož vůbec toto po výtce psychologické drama má málo filmových prvků. Proto film zůstává jen natočeným divadlem, kde těžiště děje zůstává v mluveném slově, ne vždy přesně českými titulky reprodukovaném.  Autor: Asmodej

režie:
Carl Froelich
 
 
hraje:
Emil Jannings (ředitel profesor Niemeyer), Hilde Weissner (Jadwiga, jeho žena), Harald Paulsen (Fritz (Beda), jejich syn), Hildegard Barko (služebná u Niemeyerů, Olga), Paul W. Krüger (pedel Schimke), Hannes Stelzer (Kurt von Zedtlitz, gymnazista), Hans Joachim Schaufuß (Hans Klausing, gymnazista), Hans Richter (hrabě Franz von Mettke, gymnazista), Rolf Műller (Emmerich Frommelt, gymnazista), Hilde von Stolz (Lydia Linková, herečka), Herbert Hübner (vládní rada Kannewurf), Ernst Waldow (přísedící Mollwein), Otto Stoeckel (policejní inspektor Hoppe), Bruno Fritz (tajemník Tamaschke), Hugo Froelich (policista Patzkowski), Gaston Briese (policista Bellert), Walter Steinbeck (major Kleinstüber), Karl Etlinger (továrník Meier), Hans Brausewetter (advokát Falk), Alexander Kraft-Hohenlohe (Erwin Putzke), Max Rosen (policista Krebs), Walter Werner (sanitární rada Brunner), Harry Frank (Schwenk), Ernst Legal (Schladebach, mistr pekař), Else Ehser (slečna Wetterhahnová, krejčová), Rolf Möbius, Achim Schmidt, Werner Vogt, Peer Baedecker, Peter Jäger, Hermann Braun, Eberhard Schott, Walter Bienenstein, Rudolf Klicks
 
 
námět:
Arno Holz (divadelní hra "Traumulus" (1904)), Oskar Jerschke (divadelní hra "Traumulus" (1904))
 
 
scénář:
Erich Ebermayer, Robert Adolf Stemmle
 
 
kamera:
Reimar Kuntze
 
 
hudba:
Hanson Milde-Meißner
 
 
zvuk:
Hans Grimm
 
 
výtvarník:
Franz Schroedter
 
 
producent:
Carl Froelich
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.