Jezero (2008)

Jezero (Un lac)
43.3 %
 
 

Un lac

Další název: A Lake

    Žánr: drama
    Země: Francie
    Délka: 90 min.
Příběh svého třetího celovečerního filmu zasadil Philippe Grandrieux do blíže neurčené horské končiny, obklopené impozantními skalnatými štíty a zapadané hlubokým sněhem. V tomto prostředí, zobrazeném s důrazem na jeho drsnost a hrozivost, se odehrává příběh rodiny žijící u odlehlého jezera. Alexi, který pracuje jako dřevorubec, trpí epileptickými záchvaty a silně vnímá krajinu kolem sebe. K tomu má velice blízko ke své sestře Hege. Jejich matka je slepá, ostatním členům klanu ale vzrůstající náklonnost mezi sourozenci neujde. Do této situace pak jednoho dne vstoupí cizinec...

Režisér a scenárista v jedné osobě si Jezero sám i nasnímal. Využil při tom ruční kameru a vyhýbal se umělému světlu, naopak vyhledával atmosféru zešeřelého nebe a temných lesů a potlačil jiskřivost prachového sněhu. Společně se svým stálým střihačem Françoisem Tourmenem tvůrce ve výsledné skladbě usiluje o fyzický dojem, který vytváří nervní tenze detailů a zároveň trpělivost v atmosférických záběrech. Tento přístup diváci rozeznají už v úvodní sekvenci, kombinující pohledy do korun stromů s údery dřevorubeckou sekerou snímanými bez odstupu, s důrazem na fyzickou akci. Následný Alexiho epileptický záchvat provázený zmítáním jeho těla ve sněhu je spojený s chladnou netečností horských velikánů kolem.

„Závidím každému dalšímu herci, který s Philippem Grandrieuxem bude pracovat,“ říká o své zkušenosti Češka Natálie Řehořová, která se představila v roli Hege. „Byli jsme v lese, okolo hory, Philippe na rameni kameru a dává nám pokyny během akce, neustále nás slovně vede tam, kam chce a potřebuje. Kolikrát jsme ani nevěděli, co budeme točit za záběr. Často jsme na místě improvizovali, a pak vznikly neuvěřitelné scény. Prostě jen my herci, naše intuice, totální nasazení od Philippa a celého štábu, který tvořilo jen pár odhodlaných lidí,“ uvedla herečka, kterou na LFŠ uvidíte i ve studentském snímku Černý dort.

Pavel Sladký
¨Letní filmová škola Uherské Hradiště 2017

režie:
Philippe Grandrieux
 
 
hraje:
Artur Semay (Johannes), Simona Huelsemann (Liv), Alexei Solonchev (Jurgen), Natálie Řehořová (Hege), Dmitrij Kubasov (Alexi), Vitalij Kiščenko (Christian)
 
 
scénář:
Philippe Grandrieux
 
 
kamera:
Philippe Grandrieux
 
 
střih:
Françoise Tourmen
 
 
zvuk:
Régis Boussin, Valérie Deloof, Guillaume Le Bras
 
 
vedoucí produkce:
Annick Lemonnier
 
 
koproducent:
Alain de la Mata
 
 
asistent režie:
Antoine Chevrollier (první asistent režie), Gwenaëlle Duriaud
 
 
producent:
Catherine Jacques
 
 
kaskadér:
Olivier Fornara
 
 
asistent zvuku:
Deborah Stauffer
 
 
casting:
Alexandre Nazarian, Kris De Meester, Vitalij Jerenkov
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.