Jánošík. Pravdivá historie (2009)

Jánošík. Pravdivá historie (Pravdivá história o Jurajovi Jánošíkovi a Tomášovi Uhorčíkovi)
52.5 %
 
 

Pravdivá história o Jurajovi Jánošíkovi a Tomášovi Uhorčíkovi

Další název: Jánošík - pravdivý příběh; Jánošík. Pravdivá história; Janosik, prawdziwa historia; Jánošík. The True Story

    Žánr: historický / životopisný
    Země: Slovenská republika / Polsko / Česká republika / Maďarsko
    Premiéra v ČR: 10.9.2009        
    Délka: 137 min.
„Příběh o lásce, přátelství, o hledání štěstí a o osudu, nad kterým se jen těžko dá vyhrát.“
REVOLUČNĚ JINÝ JÁNOŠÍK:

I když byly dosud natočeny čtyři celovečerní filmy o Jánošíkovi, slavného lidového hrdinu příliš neznáme. Známe jen lidovou legendu o slavném zbojníkovi, který bohatým bral a chudým dával a kterého po zradě popravili zavěšením na hák za žebro. Opravdového Juru Jánošíka, mladíka z Těrchové, jehož krátký, ale dramatický život inspiroval generace Slováků k vytvoření legendy, přibližuje až nový film režisérek Agnieszky Holland a Kasii Adamik.

Výpravný velkofilm vznikl podle scénáře Evy Borušovičové, která studovala několik let archivní záznamy a dokumenty. Zajímaly ji reálné životní osudy charismatického mladíka, který zemřel mladý a stal se legendou.

„Základ tvoří dochovaná fakta o životě Jánošíka. Příběh je pak doplněn událostmi a činy, které byly v kontextu té doby velmi pravděpodobné. A zbytek tvoří to, co vzniklo v mé hlavě. Před téměř čtyřmi sty lety se lidé milovali a nenáviděli, přátelili se i záviděli. V touze najít si své místo v životě, směřovat k naplnění svého poslání, v hledání štěstí a lásky se toho moc nezměnilo“, říká scenáristka Eva Borušovičová. Právě její nový, převratný pohled na známého hrdinu oslovil režisérku Agnieszku Holland, která si přizvala na pomoc svou dceru Kasiu Adamik.

Představitele hlavního hrdiny hledaly režisérky na konkurzech ve třech zemích – v Čechách, Polsku a na Slovensku. Nakonec hlavní roli ztvárnil mladý český herec Václav Jiráček. Agnieszka Holland k tomu říká: „Kasia vybírala z více než 300 Jánošíků. Po výběru jsme vyzkoušeli 50 nejlepších. Vašek nás okamžitě nadchl tím, že se odlišoval od všech ostatních. Měl nejen chlapecké kouzlo, soustředěnost, zdrženlivost a upřímný projev, ale hlavně bylo cítit, že má ten vnitřní druh nezávislosti bez které se každý hrdina stává jen loutkou. Nejen, že vypadal zajímavě a přesvědčivě hrál, ale měl v sobě tu jiskru, se kterou jsem se setkala u několika nejlepších amerických herců“.

Jejich volba rozhodně překvapila, protože mladík s chlapeckou tváří a štíhlou postavou vysoký 175 centimetrů byl na hony vzdálený od do té doby zažitého obrazu Jánošíka jako dvoumetrového siláka s téměř nadpřirozenými schopnostmi. „Když jsem ho viděla poprvé, hned jsem věděla, že právě on bude tím nejlepším Jánošíkem. Má v sobě určitý hněv a zoufalství, které se neprojevují na povrchu, ale projevují se vnitřně“, vysvětluje Agnieszka Holland a charisma mladého herce přirovnává k vyzařování Leonarda di Capria. „Jeho výběr byl promyšlený. Náš Jánošík je existenciálním hrdinou, který stále hledá sám sebe, své zařazení v životě. Náš film není o legendě, ale o člověku, který se stal legendou, i když o to vůbec nestál. Záměrně jsme ho očistili od „chlapáctví“ a nadpřirozenosti. Představíme ho jako typického outsidera 18. století“, dodává mladší z režisérského tandemu, Kasia Adamik.

Agnieszka Holland, Kasia Adamik, režisérky:
„Dosavadní zfilmované příběhy o Jánošíkovi využívaly konvenci pohádek, legend, folklorní stylizace nebo kostýmní komedie. Ve scénáři Evy Borušovičové nás okouzlila zcela jiná poetika. Za prvé vychází ze skutečných dokumentů z osmnáctého století a nikoliv z romantické legendy, za druhé využívá subjektivní, originální lyrismus. Jánošík je tragický a zároveň velmi moderní. Mohl by to být americký chlapec, který se vyčerpaný krutostí války vrací z Iráku do městského ghetta, kde se stane vůdcem gangu“.

Příběh Juraje Jánošíka, podobně jako jiných zbojníků, Ondráše nebo Robina Hooda, se stal legendou. A legenda pomalu vytlačila z povědomí společnosti skutečné postavy a události. Náš film vrací této postavě historickou autenticitu, při zachování jeho romantického charakteru.

Téměř všechny události a postavy popsané ve scénáři mají svou historickou předlohu: hlavním zdrojem pohádkového příběhu byly soudní spisy z Jánošíkova a Uhorčíkova procesu, které se kompletně zachovaly a představují pokladnici vědomostí o historické době a hrdinech příběhu, převyprávěného ve filmu a o sledu událostí.

„Jánošíkova cesta od zbojníka k mučedníkovi bude mít také symbolický rozměr. Ve filmu jsou představeny jeho sny, vize a přízraky, v tomto rozsahu zachováváme pohádkovost našeho hrdiny. Záleží nám také na tom, aby byl film, kromě kaskadérských scén a popisu dospívání charismatického hrdiny, plný humoru a mladistvého erotizmu“.

Jánošíkova zbojnická skupina operovala na rozhraní Polska, Slovenska a Moravy a její členové pocházeli ze všech těchto tří oblastí. Stejně pestré národnostní složení má i filmové obsazení. V roli nejbližšího Jánošíkova druha Tomáše Uhorčíka se představí Slovák Ivan Martinka. Třetím zbojníkem, který sehraje důležitou roli příběhu je Turjag Huncaga, jakýsi tatranský Jidáš. Ztvárnil ho Michal Żebrowski, polská filmová hvězda. Jánošíkovu osudovou ženu Barboru si zahrála americká herečka Sarah Zoe Canner, která se svou roli se naučila ve slovenštině.

Ve filmu uvidí diváci také mnoho známých tváří českých, slovenských a polských herců: Richarda Krajča, Karla Dobrého, Mariána Labudu, Táňu Pauhofovou, Mariána Geišberga, Vladimíra Jedľovského, Gabrielu Bírovú, Katarzynu Herman, Mareka Probosza nebo Eryka Lubosa.

režie:
Agnieszka Holland, Kasia Adamik (spolurežie)
 
 
hraje:
Václav Jiráček (Jánošík), Ivan Martinka (Tomáš Uhorčík), Michał Żebrowski (Turjag Huncaga), Sarah Zoe Canner (Barbora), Andrzej Beja-Zaborski (soudce Skalka), Małgorzata Bela (Panna Marie), Gabriela Bírová (Katka), Attilla Bocsarsky (Kovalčík), Marcin Czarnik (Pivovarčík), Karel Dobrý (Plavčík), Marian Dziędziel (Šipoš), Marián Geišberg (Juraj Šutka), Katarzyna Herman (Zuza), Adrian Jastraban (Bernát), Vladimír Jedľovský (Jakub Šustek), Bogdan Koca (druhý soudce), Maciej Kozłowski (první soudce), Richard Krajčo (Chliastakov), Matúš Krátky (Mikuláš), Joanna Kulig (dívka), Marián Labuda (Krištof Ugronovič), Marek Litewka (Jánošíkův otec), Eryk Lubos (Gábor), Rafal Mackowiak (baron Revay), Branislav Matusin (Kuba Šutka), Maja Ostaszewska (Margeta), Tatiana Pauhofová (Anička), Marek Probosz (Satora), Nina Stiller (cikánka), Krzysztof Stroiński (Láni), Danuta Szaflarska (Jánošíkova babička), Radosław Krzyżowski (vévoda Potocký), Juliusz Krzysztof Warunek (důstojník), Adam Woronowicz (muž v černém), Malgorzata Zajaczkowska (Jánošíkova matka), Michał Żurawski (císařův seržant), Lech Łotocki (krčmář Gwiazdek), Aleksander Skowroński, Bartosz Cempura, Maciej Cempura, Rastislav Benža, Izabela Dąbrowska, Piotr Dąbrowski, Mátyás Dráfi, Gabriela Frycz, Andrej Kos, Borys Lankosz, Grażyna Laszczyk-Frycz, Wacław Mikłaszewski, Helena Moravanská, Gabriela Muskala, Agnieszka Partyka, Józef Pitoń, Wiesław Piwowarczyk, Anna Rokita, Slawomir Rokita, Piotr Różański, Maria Siewieruk, Aleksander Skowroński, Kajetan Wolniewicz, Pawel Wolak
 
 
scénář:
Eva Borušovičová, Hanna Bielawska-Adamik (dialogy), Štefan Adamík (dialogy), Monika Radványová (dialogy), Ladislav K.J. Novák (české dialogy)
 
 
kamera:
Martin Štrba
 
 
hudba:
Antoni Lazarkiewicz, Otto Nop (lidová hudba), Miloš Valent (lidová hudba), Jarosłav Regulski (hudební režie)
 
 
kostýmy:
Anna Hroššová, Magdalena Tesławska
 
 
střih:
Michał Czarnecki, Marek Kráľovský
 
 
zvuk:
Krzysztof Jastrząb
 
 
dabing:
Vojtěch Dyk (Tomáš Uhorčík), David Novotný (Turjag Huncaga), Eliška Nezvalová (Barbora), Jan Kuželka (soudce Skalka), Irena Máchová (Panna Marie), Kateřina Lojdová (Katka), Matěj Hádek (Pivovarčík), Zdeněk Maryška (Šipoš), Zuzana Norisová (Zuza), Vladimír Kudla (Jakub Šustek), Vladimír Javorský (druhý soudce), Jiří Panzner (Mikuláš), Miloš Vávra (Jánošíkův otec), Tomáš Karger (Gábor), Stanislava Jachnická (Margeta), Filip Jančík (Satora), Milan Kačmarčík (podžupan Lányi), Jana Postlerová (Jánošíkova babička), David Suchařípa (Potocký), Kateřina Brožová (Jánošíkova matka)
 
 
mluví:
Joanna Koroniewska
 
 
zpěv:
Maria Komasa
 
 
choreografie:
Jaroslav Moravčík
 
 
zvláštní efekty:
Waldemar Pokromski, Waldemar Król, Tomasz Matraszek, Vojtech Farkaš, Kazimierz Wróblewski, Bartosz Stępień, Paweł Grzelak, Alexander Mucha, Jozef Ťaptík, František Rakický
 
 
II. režie:
Andrzej Bednarski, Olga Chajdas, Miloš Volný, Paulina Bareńska, Weronika Migon
 
 
koordinátor kaskadérů:
Zbigniew Modej, Gustáv Kyselica
 
 
vizuální efekty:
Tomasz Niedżwiedż (digitální)
 
 
masky:
Anna Hroššová, Liliana Galazká
 
 
dramaturgie:
Petr Zikmund
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Mirella Zaradkiewicz, Alicja Łyszkowicz, Silvia Panáková, Ivana Daučíková
 
 
asistent režie:
Rišo Bobek, Marek Mackovič, Łukasz Wojciechowski, Matúš Mišák
 
 
asistent kamery:
Wiktor Nitkiewicz, Pawel Żelasko, Zbigniew Jakubowski, Štefan Bučka, Peter Nečas
 
 
odborný poradce:
Małgorzata Przedpełska-Bieniek (hudební)
 
 
výprava:
František Lipták, Marek Zawierucha
 
 
nahrál:
Polska Orkiestra Radiowa
 
 
dirigent:
Maciej Żółtowski
 
 
výkonný producent:
Violetta Kamińska, Izabela Wójcik
 
 
producent:
Dariusz Jablonski, Rudolf Biermann
 
 
digitální efekty:
Tomasz Niedżwiedż (supervize)
 
 
kaskadér:
Zbigniew Modej, Gustáv Kyselica, Mirosław Pisarek, Sylwester Zawadzki, Jacek Kadłubowski, Jarosław Nowikowski, Ján Klimo, Jaroslav Sheiner, Miloš Slemenský, Marek Tóth, Jerzy Stefański, Michał Wojciechowski, Andrzej Słomiński, Marcin Drabicki, Dariusz Obrębski, Paweł Grzybczyk, Krzysztof Fus, Tomasz Mleczek, Janusz Chlebowski, Tomasz Zieliński, Łukasz Bieleń, Agata Majerczak, Przemysław Lech, Robert Drela, Peter Hric
 
 
vedoucí výroby:
Paweł Bareński, Norma Král’ovská
 
 
režie českého znění:
Ladislav K.J. Novák (české dialogy), Agnieszka Holland (režie české verze)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.