Já se vrátím (1977) [TV inscenace]

Já se vrátím
62.3 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Československo
    Délka: 58 min.
„Příběh venkovského lékaře podle zápisků MUDr. Viléma Frenzla, zpracovaných J. Janouškem.“
POZOR SPOILER

Do malého městečka do předhůří Šumavy, do Janovic, přijíždí nový lékař (Viktor Preiss). Kašpar Bosák (Josef Somr) jej vítá mezi prvními. Nu a po seznámení s dalšími lidmi v hospodě je zde první pacient. Je to místní dráteník a lékaře vyhledal, protože už nesehnal Štíbra, což je léčitel a řemínkář. Pavučina už asi nepomůže, a tak je dráteník tady.
Zdejší lid bohužel ještě stále více dává na pověry a nesmysly nežli na lékařskou vědu. Ukázkou toho je Madla Hejsková, které se dusí dítě. Ona však doktora nechce, raději léčí petrolejem a zaříkáváním. Doktora i s Kašparem málem vyhodí.
Další pacientka je manželka pana polesného (Míla Myslíková), ale ta není s léčbou spokojena a doktora pak pomlouvá.
Nu, život plyne dál, pacienti se množí a jednou dokonce musí doktor zasahovat i u šafáře na zámku. Zde poznává i mladičkou Lidunku (Jana Boušková) která zde bydlí u tetičky (Věra Bublíková).
Neposlušná kobyla pak zapříčiní, že se doktor nedostaví na její pozvání k obědu.
Lékař se v hospodě dostává do konfliktu s radním a polesným v jedné osobě (Václav Švorc), který se nepřátelí s chudinou. Tento konflikt rychle zažehnává Kašpar rychlým odchodem i s doktorem.
Pak přichází za doktorem on sám, tedy polesný. Stoná mu žena a nikdo jí nedokázal pomoci. A doktorovi se to podaří.
Následně léčí i pytláka a pak se dává dohromady s Lidunkou. Následuje svatba a lidé doktora konečně uznávají.  Autor: Pitryx

režie:
Anna Procházková
 
 
hraje:
Viktor Preiss (MUDr. Vencl), Jana Boušková (role neurčena), Josef Mixa (role neurčena), Josef Somr (role neurčena), Václav Švorc (role neurčena), Míla Myslíková (role neurčena), Věra Bublíková (role neurčena), Jiří Zahajský (role neučena), Oldřich Vlach (role neurčena), Václav Kaňkovský (role neurčena), Ludmila Roubíková (role neurčena), Miloš Vavruška (role neurčena), Věra Kubánková (role neurčena), Jiří Havel (role neurčena), Lída Plachá (role neurčena), Miloslav Mejzlík (role neurčena), Jana Smrčková (role neurčena), Karel Knechtl (role neurčena), Karel Karas (role neurčena), Bohumil Šeda (role neurčena)
 
 
scénář:
Jaroslav Homuta
 
 
kamera:
Adolf Navara
 
 
hudba:
Otmar Mácha
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.