Mlha (2007)

Mlha (The Mist)
75 %
 
 
 
Film na Blu-ray

The Mist

Další název: Stephen King's The Mist; Hustá mlha

    Žánr: horor / drama / sci-fi / thriller
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 13.3.2008        
    Délka: 127 min.
„Strach změní cokoli.“
Tvůrce povznášejících přehlídek humanismu Vykoupení z věznice Shawshank a Zelená míle se po kasovním propadáku Majestic, který vznikl podle původního scénáře, vrátil k adaptování novel Stephena Kinga. Tentokrát se ovšem místo vězeňského dramatu rozhodl zfilmovat fantastický příběh o konci světa, v němž figurují kreatury z jiné dimenze a nezodpovědní vojenští vědci. Vyprávění se přitom zaměřuje na hrstku postav uzavřených v maloměstské samoobsluze, kterou obstoupila tajuplná mlha skrývající krvelačné bestie. Žánrový rámec hororu slouží jako katalyzátor, který vyhrocuje vztahy postav lapených v omezeném prostoru, kde se odehraje větší přehlídka hrůz než za jejími hranicemi.

Mlha totiž apokalypsu pojímá jako pád společenských zábran, který vyjeví bestiální podstatu lidského rodu. Vyprávění se tak vydává k samotné ideové podstatě hororů. Tou nejsou laciné lekačky či množství krvavých výjevů, ale koncept, jenž hrdiny staví tváří v tvář ohrožení, které útočí nikoli na jejich fyzické schránky, nýbrž na jejich racionalitu a hodnoty, na nichž staví svůj život.

Režisér Frank Darabont takto vytvořil strhující dílo, kde hororové prvky představují pouze kulisu pro psychologické drama založené v prvé řadě na výtečných hereckých výkonech skvostně vybraného ansámblu herců v čele s Thomasem Janem, Marcií Gay Hardenovou a Laurie Holdenovou.

Zdroj: ČT

režie:
Frank Darabont
 
 
hraje:
Thomas Jane (David Drayton), Marcia Gay Harden (Mrs. Carmody), Toby Jones (Ollie Weeks), Frances Sternhagen (Irene), Nathan Gamble (Billy Drayton), Sam Witwer (Wayne Jessup), Robert C. Treveiler (Bud Brown), Laurie Holden (Amanda Dunfreyová), William Sadler (Jim Grondin), David Jensen (Myron), Andre Braugher (Brent Norton), Jeffrey DeMunn (Dan Miller), Chris Owen (Norm), Alexa Davalos (Sally), Jackson Hurst (Joe Eagleton), Cherami Leigh (dívka)
 
 
námět:
Stephen King
 
 
scénář:
Frank Darabont
 
 
kamera:
Ronn Schmidt
 
 
hudba:
Mark Isham
 
 
střih:
Hunter M. Via
 
 
zvuk:
Geoffrey G. Rubay
 
 
II. režie:
Gregory Nicotero
 
 
animace:
Grzegorz Jonkajtys, James Straus
 
 
koproducent:
Anna Garduno, Randi Richmond
 
 
vizuální efekty:
Gregory Nicotero, Raymond Lei Jin, Everett Burrell
 
 
masky:
Gregory Nicotero, Jake Garber, Robin Mathews, Gino Crognale
 
 
spolupráce:
Gregory Nicotero, Gino Crognale
 
 
výkonný producent:
Harvey Weinstein, Richard Saperstein, Bob Weinstein
 
 
producent:
Frank Darabont, Liz Glotzer
 
 
kaskadér:
John Zimmerman
 
 
asistent produkce:
Rachel Layne McDonald
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.