Hřích Madelon Claudetové (1931)

Hřích Madelon Claudetové (The Sin of Madelon Claudet)
80 %
 
 

The Sin of Madelon Claudet

    Žánr: drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 75 min.
"Hřích Madelon Claudetové" takto se tento film jmenoval při uvedení do československých biografů. Je filmovou baladou o bezměrné mateřské lásce a hrdinství její obětavosti. Opuštěná milenka amerického malíře se stane matkou a celý její život je naplněn jedinou touhou, aby dítě bylo šťastné. Mení to ovšem tak snadné: mladá žena prochází všemi stupnicemi tvrdého života, na jehož cestách neschází ani vězení a nakonec i bahno ulice. Ale syn o tom neví a sebezapření mateřské lásky mu umožňuje, aby jako mladý vědec, dosáhl vysokých životních cílů.

Představitelka hlavní úlohy Helena Hayesová podala výkon, který svou herecky uměleckou hodnotou převyšuje vše, co kromě Grety Garbo v posledních letech v dramatickém podání mohli diváci vidět. Hrou a maskováním jsou postupně odstupňovány všechny fáze pohnutého života trpící matky, šťastné jen ve štěstí jejího syna. Je až neuvěřitelné, že mladičká malířova milenka, jásající dětinskou vírou v trvalé štěstí lásky následně trestanka, opuštějící po létech vězení potom barová animírka nakonec pouliční děvka a životem téměř rozdrcená, předčasně zestárlá žena,je stále táž osoba: stejně rozmanitě pak dovede najít výraz pro projevy své mateřské lásky, zejména tam, kde dorůstá hrdinské velikosti v sebezapření tváří v tvář synovi, jenž ji nesmí znát.

Režie včlenila tento příběh v řadu životně pravdivých scén, takže divákovi zůstal dojem, že takové lidské osudy opravdu existují a nejsou jen výtvorem spisovatelovy fantazie.  Autor: Asmodej

režie:
Edgar Selwyn
 
 
hraje:
Helen Hayes (Madelon Claudet), Lewis Stone (Carlo Boretti), Neil Hamilton (Larry Maynard), Cliff Edwards (Victor Lebeau), Jean Hersholt (Dr. Dulac), Marie Prevost (Rosalie Lebeau), Robert Young (Dr. Lawrence Claudet), Karen Morley (Alice Claudet), Charles Winninger (M. Novella, fotograf), Alan Hale (Hubert), Halliwell Hobbes (Roget, Borettiho sluha), Lennox Pawle (Felix St. Jacques), Russ Powell (monsiňor Claudet)
 
 
námět:
Edward Knoblock (The Lullaby (hra))
 
 
scénář:
Charles MacArthur, Ben Hecht
 
 
kamera:
Oliver T. Marsh
 
 
kostýmy:
Adrian, René Hubert
 
 
střih:
Tom Held
 
 
zvuk:
Douglas Shearer
 
 
masky:
Cecil Holland
 
 
výprava:
Cedric Gibbons
 
 
producent:
Irving Thalberg
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.