Hrdina dne (1938)

Hrdina dne (The Crowd Roars)

The Crowd Roars

    Žánr: drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 90 min.
„Mladý boxer musí bojovat nejen v ringu... Příběh ze světa profesionálního boxu“
"Hrdina dne". Děj filmu líčí vzestup hocha a pak mladého muže k slávě obdivovaného boxera, ale také cesty a prostředky, které k této slávě vedou a nejsou vždy nejpřímější a nejčistší. Naopak - bylo až podivuhodné, s jakou upřímností americký film odhaluje špatnost, intrikánství, ba i zločiny, které se hromadí okolo slavných jmen, mají-li kořistníci sázkových kanceláří přijít ke svým ziskům a zasáhnout při tom finančně též soupeře.

Kromě několika rohovnických zápasů, které byly bodovány s realistickou věrohodností - pochopitelně, když hlavní představitel Robert Taylor byl všestranný sportovec - měl příběh dost dramatických momentů a osobních konfliktů až tragických. Je tu poměr syna k dobré, milované, k smrti usoužené matce a k otci hráči a pijanovi, poměr žáka v rohovnickém sportu k učiteli s bolestným vyvrcholením, otce k dceři, která nemá tušení o špinavém zaměstnání bohatého otce - a pak ovšem zamilování dvou mladých lidí, boxera a zmíněné dívky, chovanky penzionátu, která vidí nejprve v mladém muži hrubce a "zrůdu", než se ho naučí milovat jako muže, schopného citů a čestného jednání.

Robert Taylor, díky svým sportovním schopnostem a mladistvě mužnému zjevu, podal svého boxera a zároveň milovníka přesvědčivě a dramaticky, v hlavní dívčí úloze se objevila známá "Tarzanova družka" Maureen O'Sullivanová.  Autor: Asmodej

režie:
Richard Thorpe
 
 
hraje:
Robert Taylor (Tommy McCoy), Edward Arnold (Jim Cain), Frank Morgan (Brian McCoy), Maureen O'Sullivan (Shelia Carsonová), William Gargan (Johnny Martin), Nat Pendleton (Pug Walsh), Lionel Stander (Happy Lane), Jane Wyman (Vivian Leeová), Charles D. Brown (Bill Thorne), Gene Reynolds (malý Tommy McCoy), Don 'Red' Barry (Pete Mariola), Donald Douglas ( Murray), J. Farrell MacDonald (otec Patrick Ryan), Isabel Jewell (Mrs. Martinová), Emma Dunn (Laura McCoyová), Elspeth Dudgeon (Agatha DeHavenová)
 
 
námět:
George Bruce
 
 
scénář:
Thomas Lennon, George Oppenheimer, George Bruce
 
 
kamera:
Oliver T. Marsh, John F. Seitz
 
 
hudba:
Edward Ward
 
 
střih:
Conrad A. Nervig
 
 
producent:
Sam Zimbalist
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.