Hra osudu (2005)

Hra osudu (Match Point)
77.6 %
 
 

Match Point

    Žánr: milostný / krimi / thriller / drama
    Země: Velká Británie / Lucembursko / Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 6.4.2006        
    Délka: 124 min.
„Láska nebo touha? Pravda nebo klam? Všechno nebo nic?“
O tomto filmu se hodně diskutovalo už během natáčení v roce 2005 kvůli přesunu zájmu Woodyho Allena z New Yorku na Londýn. Zde se tedy odehrává toto drama mající sklon k thrilleru. Výjimečně také Allen neobsadil sebe do hlavní role neodolatelného svůdníka. (Viděli jste už Woodyho?)
Zpočátku Match Point vypadá jako obyčejný film pojednávající o tradičním milostném trojúhelníku. Chris Wilton právě získal místo trenéra ve snobském tenisovém klubu a seznámil se se svým svěřencem, bohatým mladíkem Tomem Hewettem, poté s jeho rodinou a sestrou Chloe. S ní začne koketovat, a přestože se nechová jako zlatokop, využívá konexí svého potenciálního tchána a jeho kariéra se ubírá úplně jiným, lepším směrem. Už při druhé návštěvě rodinného sídla Hewettových jej ale nebývale zaujme Tomova snoubenka Nola Rice. I když Chris touží po ni, nakonec se ožení s Chloe. Jako vzorný manžel si pronajímá skvělý byt, navštěvují opery, ale se ženou se nudí a utíká za Nolou. Chrise zřejmě přitahuje jeho milenka jen sexuálně. Lásku ani jednou nevyjeví či nedá nějak výrazně najevo ani jedné ženě.
Film začíná nabírat konečně na obrátkách i zajímavosti ve chvíli, kdy do děje vstoupí otázka i fakt těhotenství. Chris neví, které a čeho se vzdát. Zdá se, že to bude Chloe, má ale na to dost odvahy?
Woody Allen se při psaní scénáře zřejmě inspiroval u známého Francouze Guy de Maupassanta a jeho novely Miláček. Všemi obletovaný, nepříliš movitý mladík stoupá po společenském i profesním žebříčku díky svým pletkám se ženami. To vše neplánuje, ani po tom netouží, jen využívá nečekaných příležitostí a na bohatý život si zvykl natolik, že mu obětuje vše, včetně svého svědomí.
První hodina a půl jen zamotává zápletku, aby následně vše vyvrcholilo v pořádné drama.
S osudem si hraje velice žádaná Američanka Scarlett Johansson a Brit Jonathan Rhys-Meyers známý z filmů Sametová extáze či Blafuj jako Beckham. Ovšem kromě nezvyklého anglického akcentu a sakvělého scénáře nic výrazně nevyniká.
Přestože se zdá, že Woodyho film postrádá originalitu a vše je přímo naservírované, v závěru se přesvědčíte o opaku. Londýn Woodymu tentokrát vyšel. Na závěr budu citovat svého kamaráda, jenž po shlédnutí prohlásil: „No, čakal som od toho menej.“
  Autor: charlie

režie:
Woody Allen (.)
 
 
hraje:
Jonathan Rhys Meyers (Chris Wilton), Alexander Armstrong (pan Townsend), Paul Kaye (realitní agent), Matthew Goode (Tom Hewett), Brian Cox (Alec Hewett), Penelope Wilton (Eleanor Hewett), Emily Mortimer (Chloe Hewett Wilton), Alan Oke (herec v 'La Traviata'), Mark Gatiss (hráč ping-pongu), Scarlett Johansson (Nola Rice), Simon Kunz (Rod Carver), Geoffrey Streatfield (Alan Sinclair), Mary Hegarty (herečka v 'Rigoletto'), Ewen Bremner (inspektor Dowd), James Nesbitt (inspektor Banner), Rupert Penry-Jones (Henry), Margaret Tyzack (paní Eastbyová), Miranda Raison (Heather), Rose Keegan (Carol), Zoë Telford (Samantha), Scott Handy (přítel Hewettových), Emily Gilchrist (přítelkyně Hewettových), Alex Argenti (turista), Janis Kelly (herec v 'La Traviata'), Philip Mansfield (číšník)
 
 
scénář:
Woody Allen
 
 
kamera:
Remi Adefarasin
 
 
hudba:
Georges Bizet, Gaetano Donizetti, Andrew Lloyd Webber, Gioacchino Rossini, Giuseppe Verdi, Antônio Carlos Gomes
 
 
kostýmy:
Jill Taylor
 
 
střih:
Alisa Lepselter
 
 
zvuk:
Robert Hein (supervize), Peter Glossop
 
 
produkce:
Letty Aronson, Lucy Darwin, Gareth Wiley
 
 
titulky-česká verze:
Dana Hábová
 
 
zpěv:
Enrico Caruso
 
 
zvláštní efekty:
Effects Associates Ltd.
 
 
koproducent:
Nicky Kentish Barnes, Helen Robin
 
 
vizuální efekty:
Martin Hobbs (supervize), The Moving Picture Company
 
 
výprava:
Jim Clay
 
 
výkonný producent:
Stephen Tenenbaum, Jack Rollins, Charles H. Joffe
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.