Hostinec U létavého draka (1971) [TV inscenace]

Hostinec U létavého draka
72.7 %
 
 
    Žánr: horor / romantický
    Země: Československo
    Délka: 80 min.
„Romantický hororový příběh z časů po napoleonských válkách podle Sheridana Le Fanu.“
POZOR, SPOILER

V roce 1815 přijíždí do Francie mladý Angličan Richard Bechrett. V zájezdním hostinci, kam dorazí, jsou již plukovník Gaillarde, ale také mladičká slečna s nějakým mužem, kterou Richard pronásleduje. Když se tedy ubytuje, navštíví jej muž, který se představí jako markýz Drogville. Předá mu dopis, který je však určen jinému muži stejného jména. To však oba muže sblíží. Je to také Drogville, kdo o pronásledované slečně prohlásí, že je to manželka svého o čtyřicet let staršího spolucestujícího, hraběte Santaliniho. V prospěch těch dvou zasáhne Richard, když jsou ohrožováni mečem pana Gaillarda. Šlo o prsten, který měl Santolini na prstu. Ten pak i s manželkou odjíždí a Richard chce za nimi. Jenže není volný kůň, proto jej Drogville zve do svého kočáru. Také mu poradí, kam se ubytovat, aby byl hraběnce nablízku. A také slíbí vstupenku na ples, na kterém bude i ona. Ubytování má být v hostinci U létavého draka. Jenže tam prý straší.

Richard neváhá a chce právě osudný rohový pokoj, odkud mizí lidé. Toho se mu dostane a on jde na ples. Zde se znovu setká s hraběcí manželkou a také jím samotným. Je zde i Gaillard se svým nohsledem, ale o nich Richard neví. Gailard si pak vezme pokoj přímo proti Richardovi a neustále Santaliniho se svým mužem sleduje. Ten se s Richardem na plese jako spřátelí. A Gailard získává ku spolupráci i hostinského. Richard se konečně tajně sejde se svou vyvolenou, a ta se mu svěří, že již hraběte nechce, a začnou spolu mluvit o útěku.

V rámci pomoci Santalinimu koupí Richard i hrob a baronova žena radí Richardovi, jak zmizet, aby po něm nikdo nepátral. Nabízí své šperky ke společnému útěku. Ten se nakonec uskuteční, i když jsou na scéně ještě Gailard a jeho kumpán.

Plánovaný útěk již začal, ale Richard omdlí. Co bude dál? Dokáže jej slabá žena zachránit, nebo je vše úplně jinak?  Autor: Pitryx

režie:
Eva Sadková
 
 
hraje:
Jaromír Hanzlík (Richard Beckett), Jana Brejchová (hraběnka), Vladimír Šmeral (hrabě), Karel Šebesta (Carmaignas), Petr Haničinec (plukovník Gaillarde), Jiří Adamíra (Drogville), František Husák (sluha John), Zdeněk Hodr (role neurčena), Ferdinand Krůta (role neurčena), Jan Teplý (hostinský), Václav Kotva (role neurčena), Jaroslav Mikulín (role neurčena)
 
 
námět:
Sheridan Le Fanu (povídka "Pokoj v hostinci Dragon Volant" (The Room in the Dragon Volant))
 
 
scénář:
Bohumila Zelenková
 
 
kamera:
Alois Nožička
 
 
hudba:
Miloš Holeček
 
 
výprava-architekt:
Karel Lier (výtvarník scény)
 
 
kostýmy:
Ester Krumbachová (výtvarník kostýmů)
 
 
střih:
Miroslav Dufek
 
 
zvuk:
Zdeněk Stropek
 
 
choreografie:
Růžena Asmusová-Ellingerová
 
 
II. kamera:
Miloš Horák, Bohuslav Kudláček, Petr Polák
 
 
masky:
Josef Borovička, Jitka Pazderová
 
 
dramaturgie:
Vladislav Čejchan
 
 
asistent režie:
Alena Kopalová
 
 
spolupráce:
Pavel Kouřil (asistent scény)
 
 
překlad:
Josef Volák
 
 
asistent produkce:
Milan Matuška (asistent výroby)
 
 
vedoucí výroby:
Alena Čapková
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.