Hondo (1953)

Hondo
80 %
 
 

Další název: They Called Him Hondo

    Žánr: western
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 83 min.
„John Wayne jako osamělý jezdec na pláních plných indiánů.“
Na osamělém ranči v poušti Nového Mexika žije Angie Loweová s šestiletým synem Johnnym a oba se velmi podiví, když k nim pěšky přijde cizí muž. Je to kurýr americké kavalerie Hondo Lane, vezoucí důležitou zprávu generálu Crookovi. Hondo požádá ženu o zapůjčení koně, neboť o svého koně přišel při střetu s indiány. Vybere si polodivokého koně a během dne pomáhá ženě s pracemi na ranči. Když se jí zeptá kde má manžela, Angie odpoví, že její muž Ed odešel do hor hledat zatoulaný dobytek. Není to však pravda, Ed z ranče odešel před dlouhou dobou a Hondo pozná, že mu Angie lže. Ráno se spolu rozloučí a Hondo pokračuje v cestě do města Seddon.

Ve městě předá zprávu a v baru se dostane do potyčky s manželem Angie. Když před barem Ed podle značky pozná svého koně, chce se Hondovi pomstít a sleduje ho při zpáteční cestě na ranč. Hondo v sebeobraně Eda zastřelí a vezme si fotku Johnnyho, kterou u mrtvého najde. Sotva ujede pár mil, padne do zajetí Apačů a fotka malého Johnnyho mu zachrání život. Fotku uvidí náčelník Apačů Vittorio, který s malým Johnnym uzavřel pokrevní bratrství, a domnívá se, že jeho otcem je Hondo. Náčelníkovu domněnku ještě musí potvrdit Angie a naštěstí pro Honda opět zalže…  Autor: Bara.40

režie:
John Farrow (.)
 
 
hraje:
John Wayne (Hondo Lane), Geraldine Page (Angie Lowe), Ward Bond (Buffalo Baker), Michael Pate (Vittorio Chiricahua), James Arness (Lennie stopař), Rodolfo Acosta (Silva), Leo Gordon (Ed Lowe), Tom Irish (poručík McKay), Lee Aaker (Johnny Lowe), Paul Fix (major Sherry), Rayford Barnes (karbaník)
 
 
námět:
Louis L'Amour (The Gift of Cochise (povídka, 1952))
 
 
scénář:
James Edward Grant (.)
 
 
kamera:
Robert Burks (.), Archie Stout (.)
 
 
hudba:
Hugo Friedhofer (.)
 
 
střih:
Ralph Dawson (.)
 
 
zvuk:
Nicolás de la Rosa (.)
 
 
vedoucí produkce:
Nate H. Edwards
 
 
zvláštní efekty:
Al Gonzales
 
 
výprava:
Alfred Ybarra
 
 
producent:
Robert Fellows (.), John Wayne (.)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.