Hindenburg a Hitler (2012) [TV film]

Obrázek není k dispozici.
80 %
 
 
    Žánr: dokument
    Země: Spolková republika Německo
    Délka: 52 min.
Rok 1914 - Evropa žije čtyři desetiletí v míru, Německé císařství se stává vedoucí evropskou velmocí.
28. června se v Sarajevu stali oběťmi atentátu následník trůnu František Ferdinand d´ Este a jeho choť Žofie Chotková - rozpoutá se 1. světová válka, do té doby největší válečný konflikt.
V Hannoveru prožíval poklidnou penzi Paul von Hindenburg (1847-1934), v Berlíně žil nevýrazný a zneuznaný malíř Adolf Hitler (1889-1945).
Ve světové válce se penzionovaný důstojník stal vrchním velitelem německé armády a nezaměstnaný mladík z Vídně jedním z mnoha miliónů obyčejných vojáků. Nevyhnutelná porážka a rozpad Rakousko-Uherska v r. 1918 se kupodivu na popularitě von Hindenburga nijak nepodepsaly, následnou Versailleskou smlouvu z r. 1919 však bezvýznamný desátník Hitler vzal jako osobní i národní potupu.
V následujících letech dosáhl oblíbený maršál Hindenburg až na post říšského prezidenta, ovšem Hitler se z vězení (kde napsal svůj Mein Kampf) raketově vyšvihl až do čela nacionalistické NSDAP.
30. léta se nesla v duchu hospodářské krize, nezaměstnanosti i válečných reparací vítězným mocnostem - všechno uměl Hitler využít ve svůj prospěch.
Demonstrace, vyvolávání ozbrojených konfliktů, antisemitismus i opakované volby - nic z toho nezabránilo fanatickému nacistovi dosáhnout na post nejvyšší - prezident Hindenburg něm v viděl hrozbu, ale byl příliš starý a slabý než aby mohl nadcházející katastrofě zabránit - v r. 1933 nenáviděného Hitlera nerad, ale nevyhnutelně jmenoval říšským kancléřem.
Když o rok později skonal, zemřelo i demokratické Německo - v přeneseném slova smyslu se "narodil" fašismus...  Autor: Angelika2808

režie:
Christoph Weinert
 
 
scénář:
Christoph Weinert
 
 
účinkuje:
Adolf Hitler (archivní záběry), Paul von Hindenburg (archivní záběry)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.