Haničko, co s tebou bude? (1928)

Haničko, co s tebou bude?
    Žánr: melodrama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 9.3.1928        
„Dcera domovnice je neprávem podezřívána z krádeže šperku.“
Filmová industrie Josef Kokeisl předvedla v našich kinech film "Haničko, co s tebou bude?", k němuž scénář napsal režisér Nikolaj Larin. Film je jedním z typických českých filmů, stavěných jen na prázdné sentimentalitě, pohybující s lidmi jako loutkami vypomáhající si často až protismyslnou náhodou. Ovšem: naše obecenstvo mělo samozřejmě tyto výrobny slz rádo.

Děj filmu je následující: Paní Bromová, majitelka domu, příjme na místo domovnice ženu, kterou uviděla omdlít znavenou těžkou prací. S dcerou domovnice, Haničkou, se náhodou seznámí Václav, syn majitelky domu a zamiluje se do ní. O lásce mladých lidí se Bromová dozví a pošle syna na "odvykací kúru" ke strýci, který byl zároveň jeho poručníkem. Při loučení vezme Hanička se stolu Vášovu fotografii. Náhodou tam ležela i briliantová spona, kterou paní po Haniččině odchodu pohřeší. Hanička je uvězněna a Váša se vrací se strýcem domů. Při vybalování Vášova zavazadla se najde spona, která se přichytila na kuse prádla. Hanička je osvobozena a následuje obvyklý a nezbytný šťastný konec.

V roli Haničky debutovala v českém filmu Ruska Alexandra Zorina a nutno zde přiznat, že s výsledkem velmi dobrým. Každý její pohyb byl promyšlený až do nejsubtilnějších detailů a celá role byla postavena v tak českém podání, že to tehdy až překvapilo. Myslelo se, že bude-li Zorina častěji hrát, vytvoří právě tak český typ mladého, proletářského děvčete, jako Antonie Nedošínská typ české mámy.  Autor: Asmodej

režie:
Nikolaj Larin, Josef Kokeisl ((ozvučení 1933))
 
 
hraje:
Mařenka Zieglerová (domovnice Hedvika Tichá), Alexandra Zorina (Hanička, dcera domovnice Tiché), Suzanne Marwille (paní domácí Hedvika Bromová), Jaro Hykman (nevlastní syn Bromové Váša), Jindřich Lhoták (bratr Bromové Antonín Hartwig), Antonie Nedošinská (Dorla, kuchařka u Bromové), Nina Rachinská (Marie, panská u Bromové), Jan Richter (nájemník Šlajs), Roza Schlesingerová (Šlajsová), Luigi Hofman (ctitel paní Bromové), Jolly Rajeva (Vášova snoubenka Ema Trojková), Pavel Trojan (Vášův přítel Karlovský), Fráňa Vodička (policejní komisař), Gustav Hrdlička (host s gramofonem), Jan Pelant (houslista), Anna Opplová (uhlířka)
 
 
námět:
Nikolaj Larin (původní filmový námět)
 
 
scénář:
Nikolaj Larin, Josef Kokeisl ((ozvučení 1933))
 
 
kamera:
Rudolf Schlesinger
 
 
výprava-architekt:
Vilém Rittershain
 
 
spolupráce:
Gleb Glebov
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.