GENUS (1995) [TV cyklus]

GENUS
60 %
 
 
    Žánr: dokument
    Země: Česká republika
    Délka: 14 min.
Úspěch televizního videocyklu GEN a zjištění, že limit sta osobností není dostačující pro zachycení reálního stavu současné potence českého národa, vedl k volnému pokračování tohoto záměru.

Proto od ledna 1995 začala Česká televize, tvůrčí skupina Josefa Platze (každou neděli v cca 21.45 hod. na programu ČT 1) uvádět v novém cyklu GENUS další portréty současníků, kteří svými mimořádnými schopnostmi a úspěchy přesáhli české teritorium.

I tentokrát byl počet předem vymezen - 99 osobností. Protože ve třech případech se jednalo o dvojportréty osobností, jejichž životy nešly oddělit od sebe (Zikmund a Hanzelka, sestry Válovy, manželé Kocábovi), počet portrétovaných v 99 dílech obsahuje nakonec 102 jmen.

Tento cyklus - na rozdíl od jeho předchůdce - už neprovázely vášnivé polemiky možná i proto, že výběr osobností již mohl být daleko širší a alternativnější, a tento typ pořadu se už stal zcela neodmyslitelnou součástí obrazovky veřejnoprávní televize. I když vznik soukromé televizní stanice Nova odčerpal část diváků, cyklus po celou dobu pravidelně sledoval průměrně jeden milion diváků.

Cykly GEN a GENUS - nejrozsáhlejší dokumentární fresky v televizní historii, jež v nejednom případě napravily historické křivdy (nejen tím, koho zachytily, ale i kdo znovu dostal režisérskou šanci) - byly důležité i tím, že prokázaly životaschopnost dokumentu na svobodné obrazovce. Navíc, právě tyto cykly nejvíce poskytly i uměleckou příležitost mnoha tvůrcům, kteří v podmínkách bouřlivé porevoluční doby potřebovali svůj nekomerční autorský záchytný bod.
Febio

vedoucí projektu:
Fero Fenič
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.