Galaktický expres 999 (1979) [TV film]

Galaktický expres 999 (Ginga tetsudō 999)

Ginga tetsudō 999

Další název: Ginga tetsudô Three-Nine; Galaxy Express 999: The Signature Edition; Galaxy Express 999; 銀河鉄道999

    Žánr: animovaný / dobrodružný / drama
    Země: Japonsko
    Délka: 128 min.
„Jaký osud čeká na opačné straně vesmíru chlapce posedlého pomstou?“
Kdo říká, že sci-fi nemůže být současně vážná i romantická, hlubokomyslná i vědomě naivní? Mistrem slučování těchto zdánlivých protikladů je japonský autor komiksů a animovaných seriálů Reidži Macumoto, jenž ve svých enormně populárních space operách mísil vědecko-fantastické prvky s naivním romantismem a ikonografií klasických dobrodružných příběhů. Vesmír v jeho mnohadílných sériích křižují piráti na speciálně upravených lodích vypadajících jako plachetnice, případně postavy napříč planetami převáží vlak s lokomotivou.

Celovečerní animák Galaktický expres 999 kondenzuje příběh Macumotova stejnojmenného epického komiksu z let 1977 až 1987 i podle něj vzniklého 113dílného televizního seriálu. Dvanáctiletý chlapec Tecuró se chce vypravit na planetu Andromeda, protože tam může zdarma získat mechatělo a s jeho pomocí bude schopný pomstít smrt své matky. Jediný způsob, jak se na Andromedu dostat, představuje galaktický expres 999. Hrdinovu dlouhou pouť tak přerušují dobrodružství na rozličných planetách a měsících, kde expres na své cestě staví. Během nich Tecuró postupně přehodnocuje své odhodlání vzdát se lidské podstaty kvůli mstě.

Ačkoli by žánrové označení space opera mohlo asociovat pouhé přesazení mýdlových oper do futuristických kulis, přinejmenším v Macumotově podání se rozhodně nejedná o tuctová a nastavovaná vyprávění. Navzdory naivně stylizované kresbě na diváky čekají tragičtí hrdinové, vypjaté dramatické sekvence, existenciální otázky a filozofické motivy zkoumající podstatu lidství. Film, který režíroval veterán Rintaró, představuje typickou ukázku japonské animované produkce z přelomu 70. a 80. let. Tvůrci tehdy vyvažovali nákladnost a časovou náročnost ruční animace tím, že v řadě sekvencí užívali různé experimentální výrazové prvky, které svou expresivností mohou mít na publikum větší efekt než detailně propracovaná animace.

Jiří Flígl
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2017

režie:
Rintaro
 
 
námět:
Leiji Matsumoto
 
 
scénář:
Kon Ičikawa, Shiro Ishimori
 
 
kamera:
Yôichi Takanashi
 
 
hudba:
Nozomi Aoki, Osamu Shoji
 
 
střih:
Masaaki Hanai
 
 
zvuk:
Matsuda Akihiko
 
 
mluví:
Masako Nozawa (Tetsurô Hoshino), Masako Ikeda ( Maetel), Yôko Asagami (Claire), Miyoko Asô (Tochirôina matka), Tošiko Fudžita ( Shadow), Makio Inoue (kapitán Harlock), Yasuo Hisamatsu (Antares ), Banjô Ginga (kapitán z ochranky), Tacuja Džó (vypravěč), Ryôko Kinomiya (královna Promethium ), Kaneta Kimotsuki (konduktér), Gorô Naya (doktor Ban), Noriko Ohara (Ryûzu / Mîmé ), Ryûji Saikachi (barman), Reiko Tajima (královna Emeraldas ), Hidekatsu Shibata (Kikai Hakushaku)
 
 
výkonný producent:
Roger Corman, Chiaki Imada
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.