Francouzova milenka (1981)

Francouzova milenka (The French Lieutenant's Woman)
75.8 %
 
 

The French Lieutenant's Woman

    Žánr: romantický / drama
    Země: Velká Británie
    Délka: 119 min.
„Drama zapovězené lásky.“
Film Karla Reisze Francouzova milenka spojuje emancipační zápas anglické ženy v roce 1897 s milostným románkem. Ve viktoriánské Anglii v kterémsi malém městečku na mořském pobřeží žije mladá žena Sára /Meryl Streepová/. Protože měla poměr s francouzským poručíkem, všichni obyvatelé vesnice se jí vyhýbají a okázale jí ignorují..
Jednoho dne se setká s vědcem Charlesem /Jeremy Irons/, který přijel z Londýna navštívit svou nevěstu. Brzy je však záhadnou kráskou přitahován, že své zasnoubení zruší. Náhle však Sára zmizí a oba se znovu shledají teprve po třech letech.
S uměleckým vkusem aranžovaný milostný příběh je podáván z pohledu filmového štábu, který má románovou předlohu Johna Fowlese natočit. Stejně jako Charles a Sára se do sebe zamilují i jejich představitelé. Tím je zdařile vytvořena druhá časová rovina, která umožňuje srovnání minulosti a přítomnosti.  Autor: curil

režie:
Karel Reisz
 
 
hraje:
Meryl Streep (Sarah/Anna), Jeremy Irons (Charles Henry Smithson/Mike), Hilton McRae (Sam), Charlotte Mitchell (pí. Tranter), Lynsey Baxter (Ernestina), Peter Vaughan (p. Freeman), Colin Jeavons (Vicar), Liz Smith (pí. Fairley), Patience Collier (pí. Poulteney), John Barrett (mlékař), Leo McKern (Dr. Grogan), Arabella Weir (dívka), Emily Morgan (Mary), Jean Faulds (Cook), Ben Forster (chlapec)
 
 
námět:
John Fowles (román)
 
 
scénář:
Harold Pinter
 
 
kamera:
Freddie Francis
 
 
hudba:
Carl Davis
 
 
kostýmy:
Tom Rand
 
 
střih:
John Bloom
 
 
zvuk:
Don Sharpe
 
 
produkce:
Leon Clore
 
 
zvláštní efekty:
Alan Bryce, Nobby Clark, Paul Corbould, Ricky Farns, Garth Inns
 
 
vizuální efekty:
Nick Wass
 
 
výprava:
Assheton Gorton
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.