Fotr je lotr (2000)

Fotr je lotr (Meet the Parents)
76.2 %
 
 
 
Film na Blu-ray

Meet the Parents

Další název: Foter je lotor (SK); Meine Braut, ihr Vater und ich

    Žánr: komedie
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 28.12.2000        
    Délka: 108 min.
„Konečně nalezl dívku scých snů, ale pro jejího otce se stal ošklivou noční můrou.“
Greg Focker je až po uši zamilován do Pamely a tak když přijde svatební oznámení od dívčiny mladší sestry, je připraven poznat celou rodinu své vyvolené a požádat rodiče o ruku. Zdánlivě banální situace, kdy se obě strany snaží za každou cenu vytvořit o sobě ten nejlepší dojem. Otec Bynres, někdejší agent CIA, od přírody nedůvěřivý a podezíravý, má ovšem mnohem lepší výchozí pozici. Je na domácí půdě a zásadně mu pro jeho prvorozenou nikdo není dost dobrý. Natož hoch, který nemá kladný vztah ke kočkám, ztratil mu čtyřnohého miláčka a chtěl ho trapně nahradit jiným z útulku, je zaměstnán v nemocnici jako zdravotní "bratr", detektor lži na něj prozradil, že dobře ví, co jsou to pornofilmy a ještě ke všemu má tak směšné a nemožné příjmení. Gregovi se navíc daří skutečně mistrovsky šlapat v porcelánu a nechávat za sebou spoušť a poušť. V jednu chvíli už to vypadá, že Pam si s ním své ano nikdy neřekne.

Po diváckém úspěchu Špionátora (uvedeného u nás jen ve videodistribuci) a akčně-lechtivé retrokomedie Austin Powers : Špión, který mě vojel, byl mladý režisér Jay Roach doslova zavalen komediálními scénáři. "Fotr je lotr byl rozhodně nejvtipnější z těch zhruba padesáti, které jsem přečetl," uvedl později. "Obsahuje velice jasnou výpověď o důvěrně známé situaci, v níž se ocitla či ocitne většina z nás. Musíte ji zvládnout, protože jen tak máte šanci nalézt své místo v rodině budoucího partnera či partnerky." Navíc obě mužské role jsou skvěle napsány i sehrány. Prim ovšem hraje Robert De Niro, podivín, zatížený svou někdejší profesí, přesvědčený sám o sobě, že je tolerantní, chápající a navíc dobrák od kosti, což je sebeklam. Skvělé komerční výsledky komedie Fotr je lotr v USA potvrzují, že s humorem a příběhem, který nabízí, se ztotožňuje velice široké divácké spektrum. Je zkrátka filmem do nepohody.

režie:
Jay Roach
 
 
hraje:
Robert De Niro (Jack Byrnes), Ben Stiller (Greg Yebal), Teri Polo (Pam Byrnesová), Blythe Danner (Dina Byrnesová), Nicole DeHuff (Debbie Byrnesová), Jon Abrahams (Denny Byrnes), Thomas McCarthy (Bob Banks), Phyllis George (Linda Banksová), James Rebhorn (Larry Banks), Owen Wilson (Kevin Rawley), Kali Rocha (role neurčena), Bernie Sheredy (role neurčena), Judah Friedlander (role neurčena), John Elsen (role neurčena), John Fiore (role neurčena), Cole Hawkins (malý kluk), Russell Hornsby, Peter Bartlett (role neurčena)
 
 
námět:
Greg Glienna, Mary Ruth Clarke
 
 
scénář:
John Hamburg, Jim Herzfeld
 
 
kamera:
Peter James
 
 
hudba:
Randy Newman, Randall Poster (supervize)
 
 
výprava-architekt:
Rusty James
 
 
kostýmy:
Daniel Orlandi
 
 
střih:
Jon Poll
 
 
zvuk:
Tod A. Maitland
 
 
produkce:
Robert De Niro, Jay Roach, Jane Rosenthal, Nancy Tenenbaum
 
 
titulky-česká verze:
Natálie Nádassy
 
 
výtvarník:
Paul Camarro
 
 
zvláštní efekty:
Jonathan C. Brotherhood (koordinátor)
 
 
II. kamera:
Tom Houghton
 
 
II. režie:
Marco Schnabel
 
 
koproducent:
Amy Sayres, Shauna Weinberg, Greg Glienna, Emo Phillips, Jim Vincent
 
 
koordinátor kaskadérů:
George Aguilar
 
 
vizuální efekty:
David D. Johnson (supervize), Pacific Vision Productions
 
 
masky:
Ilona Herman (p. De Niro)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.