Duben
ohodnotit

Světáci

Další název:
Men About Town
Žánr:
Rok:
1969
Délka:
99 minut
Premiéra v ČR:
10.10.1969
„Tři venkovští fasádníci uprostřed ruchu velkoměsta…“
Popis / Obsah / Info k filmu Světáci



POZOR SPOILER

Tři muži, fasádníci, si hrají na „vyšší šlechtu“. Navštíví nóbl podnik, kde však mají schovanou pod stolem svou slivovici. Jen zlý čert zapříčinil kopnutí do lahve a následný požár. Útěk již vyplynul tak nějak z okolností.
Nuže, nezbývá než se těmi třemi muži seznámit. Ten tlustý se jmenuje Petrtýl, ten hubený Skopec a ten, který je tak nějak vede je Prouza.
Nu a tito tři vyhledají pod Prouzovým velením nejdražšího krejčího v Praze. Chtějí totiž zapůsobit.
V domě, který omítají nechtěně rozbijí okno a tím se seznámí se starou paní Trčkovou. Ta dělá v podniku, kde to zapálili, šatnářku. Nu, ona je pozve dál k sobě a rozbité okno je již mimo hru. Při kávičce a vyprávění o tom kolik mají pánové peněz, dostane tato dáma velkého světa nápad. Má totiž tři kamarádky, které si s pomocí jejich klíčů od bytu a bytem samotným tak jaksi „přivydělávají“ peníze. Prostě sem zatáhnou ženatého chlapa, oberou jej o peněženku a následně simulují návrat manžela, aniž kdy která jakého měla. Ženáč prchá po lešení pryč a již se nikdy neobjeví, neb by jako ženatý vše jen těžko vysvětloval. Nu a paní Trčkovou napadne, že by mohly její dámy obrat ty tři pány jaksi najednou.
Ti se zatím chtějí vzdělat v knihovně, kde však místo toho vyvolají konflikt s knihovníkem a vše končí na stanici VB. Ale také zde dojde ke sblížení napadeného a jeho uzurpátorů. A on je začne učit.
Pánové v učení uspěli a přichází den, pardon, večer, kdy se oni a tři dámy paní Troníčkové sejdou v jedné restauraci.
Dojde k seznámení, i odchodu do bytu paní šatnářky, ale zde se situace naprosto vymkne z kontroly, a to všem zúčastněným.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Světáci



Komedie Světáci je bujným a trochu nostalgickým příběhem tři venkovských fasádníků, jejichž snem bylo strávit aspoň noc ve víru velkoměsta jako skuteční světáci. Tento pygmalionský motiv rozvedli autoři filmu ve zcela nezvyklé šíři a nechali ho vyústit v bujný mumraj vtipných nápadů slovní i situační komiky. Trojce světáků Brodský - Sovák - Libíček sekunduje trojice lehkých slečen Bohdalová - Jirásková - Janžurová, z nichž se stará kuplířka, Jiřina Šejbalová, snaží udělat "dámy".


Autor: caseyjones

Popis / Obsah / Info k filmu Světáci



Trojice venkovských fasádníků pracuje na obnově pražské zástavby a chtěla by si užít něco z radostí velkoměsta. Zkušená a podnikavá obyvatelka jednoho z opravovaných domů jim opravdu připraví nečekaně silné zážitky. Ve své době snad nejpopulárnější komedie - V. Blažek už toho moc pro české režiséry nenapsal. Z. Podskalskému se už výrazně lepší film nepovedl.


Popis / Obsah / Info k filmu Světáci



Jedna z nejoblíbenějších komedií šedesátých let je příběhem trojice ženatých venkovských fasádníků, kteří se rozhodnou proniknout do tajů nočního života metropole. Po špatné zkušeností v luxusním Diplomat Grillu se rozhodnou, že musejí být k nerozeznání od pražských lvů salónů. Skopec, Petrtýl a Prouza si proto pořídí příslušné večerní obleky a dokonce absolvují lekce společenské výchovy a tance u emeritního profesora Dvorského. Když zedníci převlečení za gentlemany konečně okouzlí tři elegantní krásky, netuší, že ty si – podobně jako oni – na lidi velkého světa jen hrají… Jedna z nejlepších domácích komedií své doby je výsledkem spolupráce režiséra Zdeňka Podskalského a scenáristy Vratislava Blažka (Tři přání /1958/, Starci na chmelu /1964/, Dáma na kolejích /1966/ ad.). Na filmu se ovšem tvůrčím způsobem podílel i jeden z hlavních představitelů – herec Jiří Sovák. I v Podskalského filmografii, která je v šedesátých a sedmdesátých letech plná kvalitních, zábavných snímků, představují Světáci jeden z vrcholů díky jednoduché a promyšlené práci se vtipnými dialogy. Klasická proměna obyčejného hrdiny v elegána z vyšší společnosti je ve Světácích samozřejmě pouze povrchní, což je zdrojem řady komických situací a dialogů. Podíl na zajímavosti zdánlivě oddechového komentáře k úpadku mravů v socialistické společnosti má i herecké obsazení. V něm se blýskla v roli bývalého učitele společenského chování, nyní knihovníka, i noblesní prvorepubliková hvězda Oldřich Nový. Pro role fasádníků nalezl Zdeněk Podskalský vedle Sováka (Skopec) znamenité představitele ve Vlastimilu Brodském (Prouza) a Janu Libíčkovi (Petrtýl). Ženské protějšky ústřední trojice ve filmu ztvárnily Jiřina Jirásková, Iva Janžurová a Jiřina Bohdalová, s níž Zdeněk Podskalský spolupracoval i na filmech Bílá paní (1965) a Ženu ani květinou neuhodíš (1966).

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Světáci



Jedna z nejpopulárnějších českých komedií s vynikajícími výkony předních hereckých osobností, která ve své době nastavila pokřivené zrcadlo soudobé společnosti. Zachycuje příběh tří venkovských fasádníků, kteří si chtějí splnit sen a strávit aspoň jednu noc ve víru velkoměsta jako skuteční světáci.

Děj dodnes populární komedie Světáci je variací klasického pygmalionského motivu, který je ve filmu vyhrocen do obrazu lidských malostí a nešvarů. Snímek zachycuje bujarý ale i mírně nostalgický příběh tří venkovských fasádníků, kteří si chtějí splnit sen a strávit aspoň jednu noc ve víru velkoměsta jako skuteční světáci. Proto začnou brát lekce společenského chování pod vedením bývalého profesora tance. Do role profesora Dvorského byl příznačně obsazen Oldřich Nový, který se tak po letech vrátil k typu noblesního muže, jejž však s patřičnou dávkou nadsázky zkarikoval. Námět bláznivé satirické komedie, jehož autorem je Vratislav Blažek, poskytnul prostor pro celou řadu komických situací
a umožnil rozvinout škálu komediálního umění předních hereckých osobností, jež nejednou obohatily původní dialogy o vlastní improvizace. Svižné tempo filmu dodává také několik vtipných hudebních čísel. Snímek představuje pomyslný vrchol komediální tvorby režiséra Zdeňka Podskalského, ve kterém zúročil své předchozí zkušenosti s veseloherním žánrem (například filmy Spadla s měsíce, Einstein kontra Babinský či Bílá paní), a právem je dodnes řazen mezi nejúspěšnější české komedie,
(tef)
katalog 1. Festivalu nad řekou


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10