Duben
ohodnotit

Sedmero krkavců [TV film]

Žánr:
Rok:
1993
Délka:
75 minut
„O odvaze a statečnosti dívky, která zachrání své krutě zakleté bratry.“

Obsah filmu Sedmero krkavců

 
„Proklínám vás, zkrkavčete!“, vyřkla matka na své syny. Jaké nedozírné následky tato slova budou mít, netušil v první chvíli snad vůbec nikdo…

Nenechte si ujít televizní zpracování známé pohádky Boženy Němcové o statečné Bohdance, která podstoupila nejtěžší zkoušky, aby vysvobodila svých sedm bratrů z krkavčí podoby.

Velkou výpravnou pohádku natočil v brněnském televizním studiu režisér Ludvík Ráža, který si do hlavních rolí vybral naše špičkové herce jako Ivanu Chýlkovou, Janu Hlaváčovou, Zoru Jandovou, Martina Růžka, Borise Rösnera, Radoslava Brzobohatého nebo Michala Dlouhého. V...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Ludvík RážaLudvík Ráža  
hraje:
Mária PodhradskáMária Podhradská.....Bohdanka [17]   
Michal DlouhýMichal Dlouhý.....Vratislav [24]   
Ivana ChýlkováIvana Chýlková.....Milada [29]   
Boris RösnerBoris Rösner.....Chrt [42]   
Jana HlaváčováJana Hlaváčová.....matka [55]   
Radoslav BrzobohatýRadoslav Brzobohatý.....otec [60]   
Igor OndříčekIgor Ondříček.....Kuba [21]   
Petr GazdíkPetr Gazdík.....Matěj [17]   
Jan NovákJan Novák.....Vašek [20]   
Marek HolýMarek Holý.....Tonda [13]   
Ivan HoraIvan Hora.....Jura   
Filip VážanskýFilip Vážanský.....Jan   
Lukáš KantorLukáš Kantor.....Jaroslav [12]   
Monika KobrováMonika Kobrová.....Jolana [28]   
Jana GazdíkováJana Gazdíková.....služebná [49]   
Marcela DürrováMarcela Dürrová.....služebná [46]   
scénář:
Pavel AujezdskýPavel Aujezdský  
námět:
Božena NěmcováBožena Němcová.....stejnojmenná pohádka   
hudba:
Petr HapkaPetr Hapka  
kamera:
Jakub NosekJakub Nosek  
střih:
Alena HachlováAlena Hachlová  
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
ČT Brno
 
 
Typ:
[TV film]
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Sedmero krkavců >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

topipig
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.10.2021
Tuhle pohádku jsem naposledy viděl na Štědrý   večer roku 1993, kdy štědrovečerní pohádky   měly ještě úroveň. Po dlouhé odmlce jsem ji   shlédnul znova a neztratila nic z kouzla, které   ve mě zanechalo. Je to klasický rukopis Ludvíka   Ráži, jenž svým pojetím do příběhu   dostává temnotu a hororovou atmosféru, podobně   jako třeba v pohádce O Janu a podivuhodném   příteli nebo ve filmech Ocelové město,   Poslední propadne peklu, či Princ a chuďas.   Samo sebou tomu dominuje magická hudba Petra   Hapky, který Ludvíku Rážovi skládal povícero   věcí. Mě tady zkrátka takový režisér   chybí! Ludvík Ráža natočil stejnou verzi již   v roce 1967, tu jsem ale ještě neviděl, což   brzy napravím. Tahle pohádka z roku 1993 se   natáčela v mých oblíbených lokacích Jižní   Moravy, které mám tak rád. Namátkou třeba   Janův hrad, Lednicko-valtický areál, Sirotčí   hrádek, Macocha, kolem Býčí skály, Rudické   propadání a jeho okolí, Boskovický hrad nebo   Pernštejn. Nezapomenutelné role ztvárnili Ivana   Chýlková a Boris Rosner, jako Milada a Chrt.
Frolíček
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 28.12.2018
Dvojice Chýlková-Rösner byla naprosto   ojedinělá kombinace, která v mnoha dětech v   té době, včetně mě, způsobovala po   zhlédnutí pohádky noční můry. Neznámá   Mária Podhradská hrála mladičkou Bohdanku,   Michal Dlouhý takového nemastného prince,   pohádka hodně depresivní a já prostě tohle   ladění do grimovska fakt nemám ráda. Takže   proto tak malé hodnocení, což ale nic nemění   na faktu, že výše zmíněná dvojice byla   naprosto jedinečná ve svém hereckém výkonu.
collen
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.5.2017
Michal Dlouhý by si zasloužil lepší roli. Ale   jako příklad sebeobětování se, je námět   sice morálně chvályhodný, přesto bych   neřekla, že v dnešním světě obstojí. A to   jsem , prosím, optimistka. Ovšem postava Borise   Rösnera v roli Chrta mne nepřestane děsit a   "klobouček" k jeho výkonu.A tak ani   neumím říct, proč dávám takové hodnocení,   jaké dávám...
Pitryx
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 11.12.2016
Chcete si zvýšit depresi? Pak se na tuto   „pohádku“ podívejte. Neměl jsem ji rád   jako dítě, a nyní se to nezlepšilo. Prostě mi   nesedí, je zdlouhavá, depresívní, málo   veselá a prostě je hnusná. Přesto musím dát   k plusům právě toto zvláštní pojetí.   Chýlkové role skutečně sedí, je   hrozná.+++++ 
Po letech musím uznat, že jsem   hodnotil velmi nízko. Nějak jsem zapomněl na   skvělou hudbu. Takže přidávám dvacítku.   Navíc jsem viděl starší verzi a tuto hned po   sobě, takže se mi snadno srovnává. Deprese je   u té starší verze hromada, tady je to trochu   méně. Snad to dělá ta barva.     
 
20220222
cerfik
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.10.2014
Přátelé a dámy nenechte se mýlit, tohle je   výborná pohádka v duchu bratří Grimů a   severských pohádek a opravdu se mi vryla do   paměti od dětství, protože takových těch   přeslazených dětských slátanin vidíte mnoho,   ale kráska a zvíře jako opeřený velký pták   a Sedmero krkavců jsou jen jedni. Chýlková je   výborná a skvěle oháklá a Boris Rösner jako   chrt exceluje - bez těch dvou by to nebylo ono.
argenson
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 7.1.2014
Tenkrát jsem se tomu vyhýbal, páč počátek   devadesátejch let byla doba, kdy před Chýlkovou   nebylo úniku. Takže jsem si to dopřál až teď   a říkám ano. Hustá, neřkuli hororová   atmosféra je v tak obrovským kontrastu s   krásným happyendem, že to rozbrečí i   velkýho. A Hapkova hudba je bez debat perfektní.
Matematicka
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 13.6.2013
Klasická pohádka Boženy Němcové
Z této pohádky jsem mírně na rozpacích. Ano,   jde o klasickou pohádku Boženy Němcové, která   má až hororové ladění. To by mi ani tolik   nevadilo. Více mě ale oslovila předloha   Němcové, než tento film - chápu ale, že ta je   jako taková nezfilmovatelná (je např. ještě   mnohem více roztažená v čase - Bohdanka dlouho   přesvědčuje své rodiče, že půjde bratry   vysvobodit, dlouho čeká, než se vydá na cestu,   a hlavně nešije košile z kopřiv, ale ze lnu,   který si musí vypěstovat ze semínek podobně   jako legendární krteček :-)). Zajímvavým   prvkem ve filmu byli sloužící - "lidští   psi" - a proměna jedné z nich poté, co jí   Bohdanka darovala hřeben. Ale například to   neustálé přecházení po chodbě mi tam nějak   nesedělo.
P. S. Naše malé holčičky pohádku   zvládly, i když se u ní někdy bály. Ale to   už k opravdovému životu patří... nevadí mi,   když je v pohádkách zlo zlé.
Zajímavé   komentáře: green_tea, SvoKar, blackpoint.
green-tea
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.4.2012
Jako malá jsem se ráda bála a moji kluci se v   tomhle 100% pomamili. "Sedmero krkavců"   byla jejich oblíbená pohádka, i když ti dva   menší se při ní dlouho raději drželi   navzájem za ručičky - pro jistotu... Ale od   obrazovky by je člověk dostal leda tak   dymanitem. Docela škoda, že jsem si tuhle lehce   morbidní pohádku nemohla i já vychutnat jako   dítě. Určitě bych z ní byla taky nadšená,   protože něco tak perfektně zahraného se na   našich televizních obrazovkách hned tak   nevidí.
mildaaxe
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 18.10.2010
Tatík, maminka a sedm synů. Chvíli idylka,   ovšem po těch letech má krkavčí matka svých   pubertálních synů až kam. Proto po dalším   průšvihu posílá kluky pryč – dostávají   totiž křídla a černý peří (jde to i bez Red   Bullu!). Kdo by živil takových dětí, žejo.   Jenže aby nebylo těch starostí málo narodí se   ještě děvčátko – Bohdanka, která na prahu   dospělosti objeví shodou náhod v truhle sedm   košilí, jež už mírně senilní mamka   zapomněla odnýst do sekáče. Holka se doma   přeci jenom krapet nudí a tak si vyjde na   výlet, mrknout jestli se ti její nakrknutý   bratři už drobátko zklidnili…
Tuhle pohádku   mám moc rád už vod svýho né tak dávnýho   dětství, což mě po dnešním shlédnutí   docela vyděsilo – jak už jsem byl tenkrát   otrlej…Kam ta mládež dneska spěje? Matka,   jíž je přednější bochník chleba než docela   hodný kluci, sobecká Voda a Vítr,   intrikářská Ivana Chýlková, snažící se   dostat do postele svého filmového bratra, Chrt   – nebohý sloužící, z něhož jeho páni   udělali polovičního psa. Brutální vražda   jež si v ničem nezadá s Hitchcockovým Psychem,   mladík bez rozpaků hodnotící dívčí vnady   nebo princ jenž nestojí za svou ženou. K tomu   správně drbající a nepříliš vábně   vyhlížející poddaní, občas až hororová   kamera, celý příběh až na šťastný konec   jako by patřil do Erbenovy Kytice. A k tomu   nádherná hudba Petra Hapky, při zaposluchání   se do ústřední melodie jsem si nemohl   nevzpomenout na Pro pár dolarů navíc,   konkrétně na skladbu Il Vizio Di Uccidere. A ani   za zbytek by se nemusel stydět jakýkoliv   světový skladatel filmové hudby, Ennia   nevyjímaje. Ano, ani na mém pomyslném   žebříčku pohádek nezaujímá tahle věc   nejvyšší příčky, ovšem díky hudbě a   zmiňované netradičnosti zpracování jí mám   velmi rád. Ale jako pohádku pro své budoucí   děti bych jí opravdu nepoužil, to jim snad   radši pustím nějaký akční film…
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 18.9.2010
Pohádka? Depresivní příběh, který bych   malému dítěti rozhodně nedoporučoval, a   podobných je i víc.
Co vše člověk   nepodstoupí z lásky nebo pro rodinu, nebo   obojí.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih24044minih24044Zóna úniku (1994) 
Drop Zone n
minih123542minih123542Na krok od nebe (2011) [TV seriál] 
Un passo dal cielo n
minih7538minih7538Fanfán Tulipán (1951) 
Fanfan la Tulipe n
minih19279minih19279Sněhurka a sedm trpaslíků (1937) 
Snow White and the Seven Dwarfs n
minih58742minih58742Zlý dům (1972) [TV inscenace] 
Zlý dům n
minih46436minih46436Terč (1997) 
Yat goh hiu yan n
minih17027minih17027Prodloužený čas (1984) 
Prodloužený čas n
minih24166minih24166Dnes mám perný den (1986) [TV pořad] 
n
minih60705minih60705Tajemný kocourek (1975) 
Tajemný kocourek n
minih163054minih163054Ženy v běhu (2019) 
Ženy v běhu n


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Podobné filmy

Sedmero krkavců (2015)

 Sedmero krkavců (2015)
Sedmero krkavců n
 
Žánr: pohádka / fantasy
Země: Česká republika / Slovenská republika
Režie: Alice Nellis

(remake)

Strom pohádek: Divoké labutě (1988) [TV inscenace]

 Strom pohádek: Divoké labutě (1988) [TV inscenace]
Strom pohádek: Divoké labutě n
 
Žánr: pohádka
Země: Československo
Režie: Petr Obdržálek

(remake)

Sedmero krkavců (1967) [TV inscenace]

 Sedmero krkavců (1967) [TV inscenace]
Sedmero krkavců n
 
Žánr: pohádka
Země: Československo
Režie: Ludvík Ráža

(remake)

Boris Rösner a Ivana ChýlkováSedmero krkavců (1993) [TV film]Jana Hlaváčová a Radoslav BrzobohatýJana Hlaváčová a Radoslav Brzobohatý
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178295

Poslední komentáře

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10