Zari
ohodnotit

Rango

Další název:
Rango 3D
Rok:
2011
Délka:
107 minut
Premiéra v ČR:
10.3.2011
„Možná vypadá divně, nikoho jiného ale nemají.“
Popis / Obsah / Info k filmu Rango
Animovaný rodinný film režiséra Gora Verbinskiho pojednává o domácím zvířátku, které se rozhodne opustit pohodlí domova a vydá se do světa na průzkum. V hlavní roli zvířátka jménem Rango se představí Johnny Depp, ve vedlejších rolích pak Abigail Breslin, Isla Fisher nebo Alfred Molina.


Autor: curil

Popis / Obsah / Info k filmu Rango
„Vítej, amigo, v poušti nekonečné, kde žízeň a prach jsou tvé družky věčné…“ Chór hrajících a zpívajících mexických sov vás uvede do světa, kde vás přejde sranda, ale přesto se budete bez ustání smát příběhu o nejnepravděpodobnějším hrdinovi, jakého kdy Divoký západ poznal. Režisér Pirátů z Karibiku Gore Verbinski znovu namíchal opulentní koktejl akce, humoru a nádherných kulis, který jede stejně dobře jako loď Jacka Sparrowa, ačkoliv z hraného světa možná nečekaně přeskočil do animovaného.

Než si začal říkat Rango a vybájil si spoustu mýtů o svých hrdinských kouscích, obýval chameleon v havajské košili prostorné terárium. Nic mu v něm nechybělo, snad kromě trochy akce. Té si začne naplno užívat, když se nešťastnou náhodou ocitne uprostřed vyprahlé pouště, kde si na něm málem pochutná hladový jestřáb. A aby napětí nebylo málo, jeho další kroky vedou do města jménem Prach, v němž visí obyvatelům kolty proklatě nízko. Ve zdejší nálevně si chameleón vymyslí jméno Rango a pár hrdinských historek, čehož vzápětí lituje. Od zoufalých domorodců totiž obratem dostane šerifskou hvězdu a hromadu úkolů, mezi nimi i nalezení zdroje pitné vody a odstranění zdejších i přespolních zabijáků. Na Rangovi teď bude, zda neuvážené hrdinské kecy přetaví v činy, nebo zda zahodí hvězdu, kolty a stetsona, navlékne havajskou košili a uteče zpátky do civilizace.

Rango na první pohled zaujme tím, že v něm hrají výhradně obyvatelé pouště, kteří jsou od „tradičních“ animovaných zvířátek dost odlišní. „Na začátku byl nápad natočit animovaný western. Od něj byl jen krok k myšlence zaplnit ho hrdiny, kteří do prostředí Divokého západu patří,“ říká režisér Gore Verbinski. „S tímhle úkolem jsem oslovil animátory, a zatímco jsme s Johnem Loganem vyvíjeli scénář, oni paralelně modelovali hady, ještěry, želvy a další havěť,“ dodává. Hlasově oživit je pomohla reprezentativní herecká sestava v čele s Johnnym Deppem, kterého v české verzi zastoupil Ondřej Brzobohatý.

Od počátku Verbinski chtěl, aby Rango zaujal diváky bez rozdílu věku. „Je třeba být trochu hravý a vynalézavý. Když máte scénu, v níž někdo dostane po hlavě pánví, je třeba, aby pro dítě byla komická a pro dospělého měla filozofický přesah,“ uzavírá Verbinski.

CinemArt CZ


Popis / Obsah / Info k filmu Rango
Rango je užvaněný a zhýčkaný chameleon, jenž si v bezpečí terária, kde se nebetyčně nudí, zprvu "přehrává" nejrůznější dobrodružné situace, aniž tuší, že zanedlouho je začne prožívat doopravdy. Stačí malý karambol, aby i se svým skleněným příbytkem vylétl z jedoucího auta a skončil ve vyprahlé pustině, rozdělené pruhem dálnice. Zhýčkaný Rango zjišťuje, že tam není bezpečno, a tak se ocitá v pouštním westernovém městečku Prach, které terorizuje jestřáb. Rango se dostává do konfliktu s místními pistolníky, ale když má dojít k souboji, objeví se jestřáb, kterého omylem zabije. A tak se z něho stane proslulý pistolník, kterého se všichni bojí. Dokonce z něj starosta udělá šerifa. Od zoufalých obyvatel městečka dostane hromadu úkolů, mezi nimi i nalezení zdroje pitné vody a odstranění zdejších i přespolních zabijáků. Na Rangovi teď bude, zda své neuvážené hrdinské chvástání promění v činy, najde záhadně mizející vodu a postaví se úlisnému starostovi i obrovitému hadu, jehož si starosta přizve na pomoc.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Rango
Režisér Gore Verbinski se prosadil velmi úspěšnou sérií Piráti z Karibiku. Podobně jako tyto fantastické dobrodružné filmy i jeho animovaný Rango si zábavně a s nadsázkou pohrává se svým žánrem, tedy westernem. Přitom hojně odkazuje nejen na klasiku, jako je titul V pravé poledne, ale i na mnoho dalších filmů. Díky své postmoderní nápaditosti a místy poněkud cynickému humoru pobaví asi více dospělé než děti. – Chameleon s velkou fantazií, ale malým životním prostorem jednoho akvária se náhodou dostane na svobodu. Seznámí se s obyvateli městečka v poušti a začne se před nimi vydávat za hrdinu, což mu díky jeho výřečnosti a štěstí projde. Opravdové hrdinství však musí dokázat, když zvířecí osazenstvo městečka začne strádat nedostatkem vody, v čemž má prsty zkorumpovaný starosta. Kromě zasloužené úcty pak Rango získá i srdce své vyvolené ještěrky. – Titulní postavu namluvil v originále Johnny Depp (protagonista Pirátů z Karibiku), pro nějž byla role Ranga napsaná. (V našich kinech je film uváděn s českým dabingem a ve třech kopiích s titulky.) Na animaci se podílela společnost Industrial Light & Magic, vyhlášená špičkovými vizuálními efekty. – V souvislosti s českou premiérou vydalo nakladatelství Fortuna Libri (Praha 2011) obrázkovou knihu pro menší děti a novelizaci scénáře pro větší děti, obě s názvem Rango – Hrdina Divokého západu.

–ivp-, Filmový přehled 2011/5


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Chvíle pro písničku (1977)

09:45 - 10:00

1 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

ČT2 - Divoká příroda Ománu

09:20 - 10:15

26 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

NOVA - Gympl s (r)učením omezeným (20...

09:35 - 10:55

11 minut již uběhlo
69 minut zbývá do konce

Prima - Duch (2022) [TV seriál]

09:20 - 10:30

26 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Alena Kleiblová

Kleiblová Alena

Mata Hari

Mata Hari

Naposled navštívené:
Alena Kleiblová

Kleiblová Alena

Mata Hari

Mata Hari