Zari
ohodnotit

Pětka s hvězdičkou

Další název:
To jsme ještě nebrali (prac. název); Five
Žánr:
Rok:
1985
Délka:
74 minut
Premiéra v ČR:
1.1.1987
„Život je jedno velké dobrodružství. Alespoň dokud jste v sedmé třídě.“
Popis / Obsah / Info k filmu Pětka s hvězdičkou



Stano Matička, Edison, Rosťa, Fero Ondráček a cikán Štefan Daniel, kterému nikdo neřekne jinak než Daňo, jsou nerozlučnou pětkou ze sedmé třídy základní školy v jihomoravských Čejkovicích. Díky dalekohledu mají perfektní přehled, co se ve vsi děje, a jako první si všimnou příjezdu nového učitele Petra Mikeše. Pomohou mu se zavazadly, a dokonce mu zařídí byt, mimo jiné palmou, která v sále domu kultury cudně zakrývá nahotu sochy Thalie. To je jen jeden z prvních průšvihů, které učitel s pěticí žáků zažije. Hned následující týden totiž přísná učitelka Mlýnková zabaví klukům západní erotické časopisy. Někteří učitelé naléhají na Mikeše jako třídního, aby byl přísnější, ale ten je však nad klukovinami svých svěřenců dlouho ochoten přimhouřit oko. Stejně tak i při zkoušení v hodině češtiny, když si všimne, že napovídají propadajícímu Daňovi pomocí naslouchátka a mikrofonu. Další klukovina, kdy si kluci při branném cvičení chtějí zkrátit cestu a vyhnout se překonání říčky po laně, se změní v nečekané dobrodružství, protože si všimnou požáru trávy nedaleko družstevního seníku a začnou hasit s pomocí povolaných spolužáků. Za to sice dostanou pochvalu, ale brzy následují další průšvihy. Do problémů se dostane i Mikeš, když odmítne doučovat primadonu třídy, nafoukanou Moniku. Navíc se musí bránit snaze rodičů, kteří ho chtějí ve vsi udržet a dohodí mu nevěstu. Situace se stane opravdu vážnou, když matka odmítnuté Moniky rozšíří pomluvu, že se učitel s kluky opil, a pak rozbil sklípek dobráckého učitele Vrbeckého. To však kluci nehodlají nechat jenom tak a rozhodnou se vypátrat skutečného viníka. Když se za Mikešem přistěhuje jeho dívka Petra a její uvítání se zvrtne do další katastrofy, nemůže už zkušeného učitele nic překvapit. Dobře ví, že s klukovskou pětkou si ještě užije.


Autor: curil

Popis / Obsah / Info k filmu Pětka s hvězdičkou



POZOR, SPOILER

Do malého městečka přijíždí autobusem nový a mladý učitel Mikeš. Je očekáván pěticí kluků, kteří mu rádi pomohou stěhovat, i když on vlastně skoro nic nemá. A tak mu kluci seženou, co kde najdou - světlo, palmu, ale hlavně postel. Jsou za to bohatě pohoštěni chlebem a učitel je za odměnu chce doučovat. Jenže všichni z pětice jsou jedničkáři.

Začíná nový školní rok. Hned ráno se zjistí, že někdo zcizil palmu. No, kluci opravdu mysleli, že byla vyhozena. Učitel se tedy seznamuje s obyvateli a vůbec s celou vesnicí. A když sem začnou přijíždět delegace, je jasné, že je doba vinobraní.

Pochodové cvičení, nebo chcete-li branný závod, se zvrhne v hašení požáru. Mikeš podezřívá kluky, ale naštěstí se ukáže, jak to bylo doopravdy, a kluci jsou pochváleni.

Občané se rozhodli, že zde učitele ožení, aby neuprchl, jako ti ostatní. Proto se mu snaží vnutit místní dívku, až namaskovaný žák Daniel jej vytáhne z tenat. Za učitelem však později přijíždí jeho dívka. Bohužel, nemají nikde klid. Ani ve vinici, ani v kupce sena.

Večer se kluci dělají opilí, protože měli táborák, a druhý den je nalezena rozbitá střecha vinného sklípku. Každému je jasné, kdo to udělal, je to voda na mlýn některých paniček. Kluci pátrají po pravém viníkovi a podaří se jim to. Jenže to už došlo ke konfliktu mezi Mikešem a jeho žákem Staňou. Dokonce padla i facka…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Pětka s hvězdičkou



Do jihomoravského městečka přijede nový učitel základní školy Mikeš. Stane se třídním v sedmé A. Pětice kluků z této třídy – Matička, Edison, Rosťa, Fera a Daniel – tvoří rošťáckou partičku, která je vyhlášená svými lumpárnami. Kluci nechtějí nechat nic náhodě, a tak si hned začnou nového učitele předcházet. Do přiděleného bytu mu seženou základní výbavu, mimo jiné i okrasnou palmu, ukradenou z kulturního domu. To je jen první z průšvihů, které Mikeše s jeho svěřenci čekají. Citlivý mladý učitel si však dokáže s dětmi dobře poradit a brzy si získá důvěru žáků i dospělých. Ti se rozhodnou najít Mikešovi partnerku, aby si pojistili, že u nich učitel zůstane natrvalo. Kluci ze sedmé třídy však také ještě neřekli poslední slovo…

Zdroj: ČT


Popis / Obsah / Info k filmu Pětka s hvězdičkou



Do malé vesnické školy přichází mladý učitel. Hned první den se setkává s pěticí kluků, kteří jsou shodou okolností žáky jeho nové třídy, a kteří mu zásadně poznamenají život ve slovácké vesnici. Všechny nápady klukovské party jsou myšleny v dobrém, většinou se to ale při jejich uskutečňování tak nějak zvrtne a kluci i s učitelem se ocitnou v průšvihu. Vypadá to, že učitel zvažuje odchod na jiné působiště. Kluci by ale o sympatického kantora neradi přišli a proto ho chtějí ve vesnici udržet za každou cenu. Rozhodnou se najít mu vhodnou místní nevěstu, to už je ale na učitele příliš...

Distributor DVD


Popis / Obsah / Info k filmu Pětka s hvězdičkou



Režijní debut Miroslava Balajky vznikl v roce 1985 ve Filmovém studiu Gottwaldov a představuje další z řady filmových děl věnovaných v osmdesátých letech dětem a mládeži. Jan Hartl si v Pětce s hvězdičkou zahrál mladého učitele Petra Mikeše, který nastoupí do základní školy v jihomoravských Čejkovicích. Mezi sedmáky, které dostane Mikeš na starost, vyniká pětice kamarádů, jež nepřestává dobrosrdečného pedagoga udivovat svými rošťáckými kousky. Současně však kluci dovedou svého učitele zbavit nespravedlivého obvinění… Divácky nenáročný snímek naplňuje idealizovanou dobovou představu o slunném jihomoravském venkově, kde se místní obyvatelé nepotýkají s ničím obtížnějším, než je snaha svobodného učitele náležitě oženit. „Korektním“ členem klukovské party je i romský kluk Štefan a jedinou škodu může ve slabé chvilce způsobit místní opilec.

Zdroj: NFA


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

01:45 - 02:15

17 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

ČT2 - Zatopené osudy (2008) [TV seri...

02:00 - 02:20

2 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Vegas

01:40 - 02:55

22 minut již uběhlo
53 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

01:45 - 02:45

17 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

Reklama