Zari
ohodnotit

Normal

Další název:
Normal the Düsseldorf Ripper, Angels Gone
Žánr:
Rok:
2009
Délka:
90 minut
Premiéra v ČR:
26.3.2009

Komentáře k filmu Normal

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 15
jarda53
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 11.3.2010
I když film popisuje   skutečnou událost,herecké   hvězdy jak hrom,prostě se mi   zdálo,že když zavřu oči,   slyším Kňažka v   jehňátkách. Film, který se   hodí do televize si mě   nenašel.
řepešínský
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.6.2009
J. Ševčík se filmem Normal   posunul o stupínek výše   mezi filmařskou elitu,   neboť se tímto svým dílem   dotknul hvězdného nebe.   Normalu po celou dobu nechybí   atmosféra 3o. let, dynamika   procesu s masovým vrahem i   napětí hrůzných činů a   výpovědi, při nichž   naskakuje husí kůže; to   vše jen s pomocí minima   výrazových prostředků.   scéna vůbec 1. znásilnění   konaného kurtenem na 13-ti   letém děvčátku   realizovaná zvenku přes   okenní tabulku s prasknutím   skleněné výplně při   dokonání aktu, kdy slabší   nátury ze sálu odchází,   jen dokazuje preciznost a   filmařský cit všech   zúčastněných složek.   normal má po celou dobu   skvělý střih, kameru a   zcela specifickou výtvarnou   stylizaci. Všechny tři   ústřední role si po   herecké stránce zaslouží   nominaci na českého lva, k   čemuž jim silně pomáhají   skvělě napsané dialogy.   Normal je jednoduše dílem,   které si právem zaslouží   stanout na kinematografickém   olympu. Každému filmovému   fanouškovi Normal lze vřele   doporučit a historici nebo   odborníci na psychiku   masových vrahů by jej měli   povinné navštívit.
hvezdyn
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 1.4.2009
"Nejočekávanější   film roku"; "Návrat   Dagmar Havlové" a   pododobné titulky najdeme v   médiích ve spojitosti s   tímto českým filmem. Asi   jsem jej nepochopil, ale mne   se ten film zas tolik   nelíbil. Superlativní   titulky jsou jednou z mnoha   úliteb exprezidentskému   páru.
Co se mi na tom   filmu nelíbilo? Měl jsem   pocit, že je to taková   zmaténá psychologická vize.   V každém novém filmu   nalezneme něco, co už bylo   dříve natočeno, a lépe.   Hodně podobného nalézám s   filmem Mlčení jehňátek. I   ta postava, kterou sehrála   Dagmar Havlová, je v   příběhu tak nějak navíc.   Nerozumím ani tomu námětu   samotnému. To fakt už   nemáme dost nápadů? Že se   natáčejí díla o   sériových vrazích   cizincích?
Co filmu   dává plusy? Milan Kňažko,   který   "normálního" vraha   sehrál na jedničku, pak by   tam mohla patřit výtvárná   stránka filmu. Tím to   končí. Film je i nezvykle   krátký. Těch sto minut se   mi nechce věřit. Snad je do   nich zahrnuta i kinoreklama.
BinLADIN
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.1.2010
Po delší době film z   kvalitou tento film je na   naše poměry
velmi   dobře natočen a obsazen.Děj   je plní dobrého střihu a   velmi dynamický.Podle mého   názoru jeden z nejlepších   za posledních 5 let.
rankinfitch
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 29.11.2009
Na rovinu...Milan Kňažko byl   FAMÓZNÍ, naprosto a zcela.   Dokonalý výraz, dokonalé   vyjadřování, dokonalé   rysy, dokonale vystihnutý   charakter postavy. Ale tím   taky bohužel všechna   pozitiva končí. Celý film   je jak na obrovský houpačce.   Jednu chvilku paráda,   vizuelně i atmosféricky   precizní (hlavně scény ve   vězení při rozhovorech s   Kňažkem nebo výbuch auta),   no ale na druhou stranu zas   opravdu moc hluchých a   nudných (nebo pro změnu dost   divných) scén. Takže sice   český film, ale pro užší   skupinu obyvatel. Škoda,   obrovská škoda.
jirry
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 4.4.2009
Vynikající počin českých   filmařů. Po výtvarné   stránce opravu požitek,   atmosféra vás pohltí,   pohled kamery je neotřelý a   výrazně podporuje výtvarné   vyznění filmu. Herecké   výkony ústřední trojice   herců jsou perfektní, ale i   např. Miroslav Táborský   také odvedl výbornou práci.  

Co mě ale   vždy udivuje jsou   nenávistné komentáře pod   českými filmy. Předchozí   hodnocení a výtky tomuto   filmu mě překvapily.

Kritika zvolené   látky a podobnosti s Mlčení   Jehňátek je chabá snaha   shodit tvůrčí počin zcela   vybočující z naší   produkce. Film má rozmach a   ambice se uplatnit i v   zahraničí. Na co se stále   rýpat ve svých malých   českých bolístkách a   traumatech!? Plynule navážu   na další nesmyslný   výpad.

Mediální podpora filmu,   copak ji jiné filmy nemají?   Nejedná se snad o návrat   Dagmar Havlové? Vždyť je to   přední česká herečka,   buďme rádi, že ztvární   další role. Jedovaté   poznámky na adresu   prezidentského páru zavání   trapnými diskusemi na   Novinkách.cz!

Délka filmu? Znovu jen   pokus najít si hůl... Kdyby   to bylo o deset minut delší   hodilo by se zřejmě   zvolání o nastavované   kaši...

Na   závěr, mnoho kvalitních   nejen českých filmů   nedostane v kinech dostatek   prostoru na úkor bezduchých   komerčních hloupostí a   proto doporučuji na Normal   vyrazit co nejdříve.
Ostrovan
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 13.7.2012
Na náš malý český   rybníček odvážný pokus.   Psychologických   thrillerů/hororů tu moc   nemáme. Nevím, jestli je   ideální pouštět si tento   film ve dvě odpoledne v   rámci prosluněnného   odpoledne v práci, ale   prostě mě nedostal. Hlavní   devizou výkon Kňažka,   naopak mr. Gajdoš prkenný a   Dagmar taky zrovna neexceluje.   Koukat se dá, ale že bych si   tím zavařil DVD   přehrávač, to fakt ne...
ponorka.bary
Hodnocení:
Přidáno: 8.12.2013
Jedno je nesporné.Režisér   J.Ševčík je dobrý a   talentovaný režisér.V tomto   filmu měl ale uplatnit staré   dobré pravidlo,že méně je   někdy více.Ze všeho   nejdřív měl někam zavřít   střihače/novodobý mor   všech filmů/,osvětlovačům   měl občas přidat nějaké   to světlo/byť chápu,že   právě potemnělý vizuál   měl film zvýraznit,ale   občas nebylo vidět   nic/,kameramanovi sebrat   veškeré clony/tedy spíše   záclony,či přes co bylo   velké množství záběrů   pořízeno/,ale hlavně měl   mít šťastnější ruku a   větší cit při castingu   herců.Přes to všechno,ale   hůl nad mladým a nadějným   režisérem nelámu a jsem   zvědav na jeho další film.
Hakamiah
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 16.4.2012
Na tento film jsem byl dost   zvědavý a bohužel nakonec   nemohu hodnotit nijak kladně.   Největší devizou tohoto   filmu je herecký výkon Mlana   Kňažka a pak také   umělecké zpracování filmu.   To je ale zároveň, dle mého   názoru, největším kamenem   úrazu tohoto filmu. Film je   plný až příliš očividně   prvoplánových uměleckých   scén, které děj nikam   neposouvají, naopak ho   výrazně zdržují. Ke konci   filmu mi přišlo, že na   jednu minutu filmu s fakty   připadlo deset minut   hluchých míst. Byl jsem   rád, když film skončil.   Škoda.
ondrech
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.11.2009
Nadchl mě už trailer svou,   pro českou kinematografii,   netradičností. A musím   říct, že jsem zklamán   nebyl ani trochu! Nádherné   scény, atmosféra i herecké   výkony(i když Dagmar   Havlová hraje lépe, když   nemluví), opravdu jsem byl po   dokoukání nadšen! V   českých krajích opravdu   výjimečný film. Nevím,   proč byl kritiky tak strhán   - po obrazové stránce   perfektní, po dějové   nadprůměrný! A Kňažko na   mě zapůsobil ještě více   než Hannibal Lecter.
muschalek
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 7.12.2013
Opět se někdo snaží   posunout hranice vkusu u   scény s kvičícím dítětem   jež někdo škrtí a bodá   vypínám, ubohá napodobenina   Hanibala
jarecha1
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 12.4.2010
Co k tomu říci ani dokonalé   herecké obsazení mne   nedokázalo nadchnout. Celý   film mi připadal jako když   koukám z okna a nikdo nejde.   Na to, že to měl být   thriller. Dost nudné. Dávám   3 za herecké výkony.
sirenita
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.5.2009
Po dlouhé době zase dobrý   český film. I když ta   podobnost s jehňátky je víc   než silná a představitel   Petra Kurtena / Milan Kňažko   s Anthony Hopkinsnem... ale   co, podívaná byla super,   hudba taky... takže velké   plus českým filmům :o).
Pjotra108
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.4.2010
Skvělé překvapení loňské   české kinematografie. Takhle   geniální český film jsem   dlouho neviděla a vůbec   nevím, proč to všichni tak   strhávají. Dějová linie je   jasná: geniální (nebo   šílený) člověk, který   stojí mimo společnosti   versus mladý ambiciozní   právník, který bere každý   případ pouze jako výzvu. A   kdo z nich vyhraje? Musím   říct, že Pavel Gajdoš je   pro mne velice dobrým   překvapením, nejen že je to   docela charismatickej sympoš   :) ale navíc svoji roli   zahrál prostě dobře.   Vizuálně perfektní   zpracování, temná noir   atmosféra, skvělá kamera   (mimochodem od kameramana   filmu Amores Peros, takže   vážně profík). Sice nic   moc na dobrou noc, ale i tak   je to jeden z nejlepších   českých filmů vůbec. Po   jeho shlédnutí jsem si   konečně řekla, že se zase   jednou nemusím stydět za   českou kinematografii.
Neurosis
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 22.7.2009
Konečně velice zajímaví   český počin. Českých   filmů takového žánru a   ještě takhle provedených   moc není, film především   podtrhuje skvělá kamera a   opravdu hutná atmosféra.   Herecké výkony hlavních   představitelů jsou také   přesvědčivé. Film   rozhodně doporučuji.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih139218minih139218Svatojánský věneček (2015) [TV film] 
Svatojánský věneček n
minih109374minih109374Místa (2014) [2k digital] 
Místa n
minih2308minih2308A pátý jezdec je Strach (1964) 
A pátý jezdec je Strach n
minih41723minih41723Za plotem (2006) 
Over the Hedge n
minih43776minih43776Komisař Maigret zuří (1963) 
Maigret voit rouge n
minih43053minih43053Mrak (2006) 
Die Wolke n
minih26901minih26901Tetované časom (1975) 
n
minih66996minih66996Občan se bouří (1974) 
Il cittadino si ribella n
minih17541minih17541Ptáci (1963) 
The Birds n
minih111756minih111756Ranhojič (2013) [2k digital] 
Der Medicus n


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Zítra vstanu a opařím se čajem...

15:50 - 17:20

54 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

ČT2 - Středověké srdce Evropy

16:35 - 17:05

9 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

NOVA - 3Bobule (2019)

15:50 - 18:00

54 minut již uběhlo
76 minut zbývá do konce

Prima - Duch (2022) [TV seriál]

15:35 - 16:50

69 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Reklama