Zari
ohodnotit

Nevinnost

Další název:
S pravdou ven; Innocence
Rok:
2011
Délka:
98 minut
Premiéra v ČR:
20.1.2011
„Lásky se nikdy nezbavíš“
Popis / Obsah / Info k filmu Nevinnost



Cesta z vrcholu na absolutní dno může být velmi rychlá. Někdy stačí jediná věta a všechno, co jste dosud budovali, se zhroutí. Uznávaný dětský lékař, milovaný otec a manžel Tomáš (O. Vetchý) čelí obvinění z toho, že pohlavně zneužil čtrnáctiletou pacientku Olinku (A. Linhartová). Ze dne na den tak vymění dobrou adresu za celu ve vazební věznici. Odtud se nevina prokazuje hodně těžko, zvlášť když protistraně pomáhá detektiv Láďa (H. Čermák), kterému Tomáš odloudil manželku Miladu (Z. Morávková). Pravda prý nakonec vždycky zvítězí nad lží a nenávistí. Někdy to ale nemusí znamenat vítězství. Zvlášť když Tomášova švagrová Lída (A. Geislerová) vytáhne na světlo světa tajemství, která měla zůstat navždy skrytá…

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Nevinnost



Respektovaný dětský lékař Tomáš, žijící s rodinou v třígenerační luxusní vile v pražské Troji, je obviněn nezletilou pacientkou z pohlavního zneužívání. Ze dne na den je nucen vyměnit dobrou pověst a adresu svého domu za celu ve vazební věznici, odkud se nevina prokazuje hodně těžko. Tomáš čelí dívčinu obvinění, ale i dávné zradě, jíž se dopustil na kamarádovi, když mu přebral ženu. Ten je nyní pověřen vyšetřováním případu. Také on stojí před volbou, zda letitému sokovi oplatit dávné pokoření, nebo zůstat věren profesní cti, odmítající směšovat věci soukromé s pracovními. S nově nastalou situací se musí vyrovnat nejen vážený lékař, ale i jeho manželka Milada a její sestra Lída, které celou záležitost tají před jejich autoritativním otcem, pro něhož by taková informace mohla mít až smrtelné následky. Vlivem zprvu evidentně nesmyslného obvinění pak uvnitř celé rodiny vyplouvají na povrch křivdy a zklamání, jež už měly být zapomenuty. Všechny Tomášovy životní chyby i úspěchy se nyní budou přiklánět na jednu nebo druhou misku na vahách spravedlnosti a působit v příběhu nečekané zvraty...

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Nevinnost



Charismatický, všeobecně vážený lékař Tomáš Kotva je nezletilou pacientkou Olinkou obviněn ze sexuálního zneužívání. Policejním vyšetřováním je pověřen uznávaný specialista na danou problematiku Láďa, což je poněkud pikantní, neboť je to zároveň bývalý manžel nynější Tomášovy ženy Milady, takže v jeho případě nelze vyloučit jistou zášť, či dokonce touhu po pomstě. Tomáš putuje do vazební věznice a v mlýnském kole protichůdných tvrzení, těžko vysvětlitelných faktů a změti vlastních pocitů a nálad se ocitá celá širší rodina: věčný tramp v polorozpadlém tričku Láďa, kterého poťouchle postrkuje jeho nadřízený Petr, vnitřními pochybnostmi zmítaná Milada, její nezištně obětavá, ale jinak zoufale osamělá sestra Lída, jež k nelibosti otce rezignovala na kariéru lékařky a dnes v nemocnicích, domovech seniorů a ozdravovnách vystupuje jako zdravotní klaun, Tereza, čerstvě patnáctiletá, pubertálně vzdorovitá dcera obviněného a Milady, a patriarcha rodu, vážený, nekompromisní, ale neduhy stáří stále více pronásledovaný profesor Walter.
Tvůrci věnují tři čtvrtiny filmu hledání odpovědi na otázku, zda je Tomáš vinen či nevinen. Jarchovskému s Hřebejkem se daří ukazovat jedovatou slinu pochybností, která se rozlila prostorem, kyselinu, jež spolehlivě rozleptává dosud fungující vztahy a nebezpečně ohrožuje tajemství dosud pečlivě skrývaná pod povrchem. Jak už jsme u firmy Hřebejk & Jarchovský zvyklí, alfou a omegou je pro ně půdorys vícegenerační rodiny, její mechanismy, slabá místa, potažmo kostlivci ukrytí ve skříni. Nezajímá je atmosféra na Tomášově pracovišti, devastace jeho profesní pověsti, reakce sousedů, tlak médií, to vše jen tušíme, tvůrci se dál důsledně drží v kruhu rodiny.
V poslední čtvrtině ovšem dochází velmi diskutabilním způsobem k zásadnímu zvratu ve vyprávění, čímž dojde i ke změně žánru. Sociální drama s nádechem detektivky se mění v telenovelu! Syrová autenticita všedního dne přechází v dlouhé, literárně přepjaté scény při krvavých západech slunce a ústí do devatera nastavených konců, které tentokrát nedokážou zachránit ani u Hřebejka tradičně vynikající herci.
Jaroslav Sedláček
Letní filmová škola 2011


Popis / Obsah / Info k filmu Nevinnost



Nový snímek autorské dvojice, scenáristy Petra Jarchovského a režiséra Jana Hřebejka, Nevinnost se drží v linii psychologického rodinného dramatu podobně jako předchozí Kawasakiho růže (FP 2/2010), i když jsou tentokrát namísto společensko-politické roviny akcentovány jiné traumatické situace. – Hlavní postavou je nemocniční klaunka Lída, žijící ve společné domácnosti se sklerotickým otcem, se starší sestrou Miladou a jejím druhým manželem, lékařem Tomášem, a jejich patnáctiletou dcerou Terezou. Do rodiny ještě patří Miladin osmnáctiletý retardovaný syn Daniel z prvního manželství s kriminalistou Láďou. Tomáš je nečekaně obviněn z pohlavního zneužití mladistvé pacientky, která se do něj zamilovala. Vyšetřováním případu je pověřen Láďa. Ten navzdory přesvědčení bývalé manželky nechce využít událostí ke mstě za svůj osamělý život po rozvodu a naopak přispěje k tomu, že je kauza vyřešena v lékařův prospěch. Tomáš ovšem udržuje dlouholetý utajený milostný vztah s Lídou, která už neunese tíhu okolností a spáchá sebevraždu. – Podle tvůrců je jejich film především o různých podobách lásky, která může být i zraňující a nebezpečná. Zároveň se v emocionálně vypjatém příběhu jedná o moralitu na téma neodvratného trestu za viny či hříchy. Snímek těží z dobrých hereckých výkonů, zdůrazňujících nejednoznačnost většiny postav. Za zvláštní zmínku stojí neobvyklý soundtrack ostravské písničkářky Vladivojny La Chii. Během natáčení se občas improvizovalo a ve hře byla i různá vyústění děje. – Upozorňujeme na stejný název britsko-německého špionážního filmu Nevinnost (1993, FP 8/95 – V).
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2011/2


Popis / Obsah / Info k filmu Nevinnost



Cesta z vrcholu na absolutní dno může být velmi rychlá. Někdy stačí jediná věta a všechno, co jste dosud budovali, se zhroutí jako domeček z karet. Uznávaný lékař, milovaný otec a manžel čelí obvinění z velmi těžkého zločinu. Ze dne na den vyměnil dobrou adresu za celu ve vazební věznici, odkud se nevina prokazuje hodně těžko, zvlášť když protistraně pomáhá člověk, který může být motivován osobní pomstou. Pravda prý nakonec vždycky zvítězí nad lží a nenávistí. Někdy to ale nemusí znamenat vítězství. Zvlášť když ve snaze zachránit se vyplavou na světlo tajemství, která měla zůstat navždy skrytá.
oficiální materiály filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Zajímavosti z regionů

06:00 - 06:35

6 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

ČT2 - Nové objevy v Pompejích

06:00 - 06:50

6 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

NOVA - Holčička z iglú (2012) [TV ser...

06:05 - 06:15

1 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

06:05 - 06:30

1 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

Reklama